Miért zaklattam részegen az exem?

2014.08.16. 00:03 Módosítva: 2014.08.16. 00:04
Az Index fesztiválblogja

Szigeten a kommunikáció egyik fő formája az sms, illetve email. Aki küldött mát olyan üzenetet, hogy „keverő bal, a tribute színpaddal egy vonalban, a holland zászlót lengető arcok mellett”, annak ezt nem kell különösebben magyarázni. De valószínűleg nem ritkák Szigeten az olyan tartalmú sms-ek sem, mint a „PUF-koncerten vagyok, a szamunkat jatsszak, nem tudlak elfelejteni” vagy a „főnök, hétfő reggel kinyalhatod a seggem”.

Sms, email, esetleg telefonhívás, ami másnap nagyon-nagyon kínosnak bizonyul – az egészségkárosító hatások mellett ez a legnagyobb veszélye az alkoholnak. Fesztiválokon különösen: a zene hangulatba ringat minket, a telefon már úgyis ott a kezünkben, ugyan, miért ne írjuk meg húsz éve nem látott középiskolás barátnőnknek, hogy ő volt az egyetlen nő, akit őszintén és tiszta szívből szeretni tudtunk?

Amerikai tudósok épp a héten publikáltak egy tanulmányt, amiben a jelenséget kutatták, illetve modellezték kísérletben. A Missouri Tudományegyetem kutatói Bruce Bartholow vezetésével 21 és 35 éves kor közötti önkéntesek viselkedését vizsgálta három csoportban; az egyik csoport alkoholt kapott, a másik alkoholnak mondott placebót, a harmadik alkoholmentes italt, majd mindhárom csoportnak ugyanazt a sok hibalehetőséget rejtő számítógépes feladatott kellett elvégeznie.

Nem meglepő, hogy a részeg csoport tagjai hibáztak a legtöbbet. Viszont ők is ugyanúgy tisztában voltak a hibázás tényével, mint a másik két csoport tagjai – csak éppen ez nem érdekelte őket.

Bartholow szerint ha az ember hibázik, akkor lelassít és összeszedi magát, hogy ugyanazt a feladatot jobban el tudja végezni. Ezt a viselkedést a józan és a placebo csoportban is megfigyelték, a részegek azonban nem törődtek azzal, hogy esetleg hibát hibára halmoznak. Az alkohol egyszerűen eltompította az agy figyelmeztető jelzéseit. Ráadásul ismert tény, hogy az alkohol növeli a reakcióidőt – és ez nemcsak pl. az autóvezetésre igaz, hanem olyan kognitív dolgokra is, mint annak felismerése, hogy egy éppen íródó sms mennyire necces. Vagyis részegen hajlamosabbak vagyunk impulzív butaságokra – és egy fesztiválon ezt a zene is gerjesztheti, ha éppen a megfelelő pillanatban halljuk meg a megfelelő számot.

Ön írt már sms-t/telefonált részegen olyan embernek, akinek nagyon nem kellett volna?

De hogyan lehet megelőzni azt, hogy ittasan marhaságot csináljunk a telefonunkkal? Ez legalább tíz éve foglalkoztatja a mobilipar szereplőit, legalábbis az ausztrál Virgin Mobile már 2004-ben bevezetett egy szolgáltatást, amivel az előfizetők ivászat előtt letilthattak bizonyos számokat másnap reggelig. Ma, az okostelefonok korában már jóval egyszerűbb a helyzet, hiszen annyi alkalmazás áll a részegen mobilozás útjába, hogy "7 app, ami megakadályozza, hogy részegen telefonálj" című cikkeket lehet találni egy gyors Google-kereséssel. De a semmi helyett az a módszer is jó, ha fesztiválozás előtt csillagot vagy más zavaró karaktereket ütünk a cinkes számok elé, és úgy mentjük el a telefonunkban – a gyorshívás így nem lesz lehetséges, és esélyt kapunk, hogy mire kitöröljük a karaktereket, lebeszéljük magunkat a telefonálásról.

A mobilnettel való részeg emailezést már nehezebb megakadályozni, de a sokak által használt Gmail-ben ez is megoldott volt egy ideig. A Google ugyanis 2008-ban lefejlesztette a Mail Goggles szolgáltatást, ami nagyon ötletesen óvott meg mindenkit a kínos szituációktól: a júzer által beállított időszakban minden levél elküldése előtt öt egyszerű matekpéldát kellett megoldani öt perc alatt, és ha ez nem sikerült, a program nem küldte el a levelet (a fent említett appok egy része is hasonló elven működik). Sajnos a Google két éve nyugdíjazta a szolgáltatást.

De egyébként az is jó módszer, ha nem iszunk annyit.

(Az Agyszínpad előző részei:
Fűre sör, meggyötör
Hogyan éljük túl a zúzást?
A fesztivál a járványok melegágya
Agyi vérömlenyt okozhat a headbangelés)