Egyszerűen csak popzene!

2014.08.17. 10:41
Az Index fesztiválblogja

Utolsó napjához ért az idei Sziget, lassacskán ideje lesz elköszönnünk a fesztiváltól. A méltó búcsúról ezúttal is egy tucatnyi olyan fellépő gondoskodik, akikkel nem lőhet mellé a zárónapon. Lesz bowiefunk, posztdubstep, szinti(s)pop és izgalmas elektronika. Vasárnap a Szigeten, programajánló.

The Kooks @ Nagyszínpad, 17:45

Nevüket David Bowie fiához írt száma ihlette, ők maguk pedig legelőször a Strokes Reptilia című dalát játszották együtt legelőször. Bowie fia, Duncan Jones azóta elismert filmrendező lett (akit elsősorban a több díjat is bezsebelő Hold és Forráskód című filmjei alapján ismerhetünk), a Kooks pedig mára milliós lemezeladásokkal büszkélkedhet. Tim Sendra az Allmusicon egy kevésbé szigorú Arctic Monkeysként hivatkozik a brit bandára, akiket egyúttal "izgalmas és ígéretes zenekarként" ír le, bemutatkozásukat, a 2006-os Inside In/Inside Out-ot pedig egy máig kiváló debütálásnak nevezi. A két évvel későbbi Konk, a 2011-es Junk of the Heart, és némi kényszerpihenő, valamint tagcsere után a zenekar hamarosan, szeptember elsején adja majd ki negyedik nagylemezét.

A Listen című korong egészen szokatlannak tűnhet a csapat régi rajongói számára, amit a 29 éves énekes-frontember, Luke Pritchard azzal magyarázott, hogy rengeteg funkot, The Meterst és James Brownt hallgatott mostanában. "Egy vidám soul soullemezt próbáltunk készíteni" – vallotta be az Independentnek Pritchard. A Szigetre látogatók tehát egész biztosan nem ússzák majd meg bulis ízelítő nélkül a nagyszínpados koncertet.

Mount Kimbie @ A38 Színpad, 18:00

"Nap mint nap emberek ezreinek játszunk lassú downtempót" – mesélte néhány nappal ezelőtt a brit Mount Kimbie az idei, szokatlanul húzós fesztiválszezonjáról. Ám Dominic Maker és Kai Campos bizonyára jól érzi magát, hiszen az elmúlt időszakban olyan meghatározó nevekkel dolgozhattak együtt, mint a Mercury-díjas James Blake vagy a csodasuhanc King Krule. 2010-es debütjük, a Crooks & Lovers a maximális tíz pontot érte el a Vice és az iDJ magazinok hasábjain, de imádta az egész szakma a Pitchforktól, az NME-n át, a Drowned in Soundig. A tavaly tavaszi, Warpnál kijött folytatás, a Cold Spring Fault Less Youth már vegyesebb fogadtatásban részesült, ám a Clash, a Guardian és a Big Issue is egyértelműen odáig volt a korongért.

Ám Maker és Campos az ambienttel fűszerezett posztdubstepjét nem csupán saját anyagain sorakoztatja fel, készítettek már remixet például a Hajógyárit néhány éve megjárt xx-nek, a legutóbbi Volton zajos sikert arató Foalsnak, valamint az idei Szigeten is fellépő Big Pinknek és Kelisnek is.

La Roux @ A38 színpad, 21:40

"Csak azért, mert szinti-zenét játszunk, az emberek már rögtön a nyolcvanas éveket emlegetik. Pedig ez egyszerűen csak popzene. A Eurythmicset és a Depeche Mode-ot sem mint electropopot kezelték. Nehéz skatulya nélkül felfogni, de ez egyszerűen csak popzene, ennyi az egész" – nyilatkozta egyszer a La Roux jellegzetes hangú énekesnője, Elly Jackson. A lány és Ben Langmaid, a duó másik fele 2006-ban egy közös barátjuk révén ismerkedett meg, majd Automan név alatt kezdtek el akusztikus számokat írni, elsősorban Nick Drake és Joni Mitchell hatása alatt. Három évvel későbbi, cím nélküli bemutatkozólemezüket még ugyanebben az évben Mercury-díjra jelölték (például a Kasabian, a Horrors, a Glasvegas, a Friendly Fires és a Florence and the Machine mellett; végül Speech Debelle, a rapper nyert ), majd kicsivel később megnyerte a legjobb tánczenei lemeznek járó Grammy-díjat is.

A La Roux három évvel ezelőtti koncertjét ugyan nem szerettük annyira, azóta – egész pontosan július 18-án, tehát alig pár hete – végre megjelent a várva várt és sokat halogatott folytatás, a Trouble in Paradise. A korongot egyaránt piedesztálra emelte a Clash, az NME, a Guardian és az Independent is, de jól teljesített a lemezeladások terén is. Remélhetőleg a Szigeten sem vall majd kudarcot.

Darkside @ A38 színpad, 23:30

Az egyik budapesti Electronic Beats fesztiválon már fellépett az amerikai-chilei Nicolas Jaar, aki remek debütlemezének (Space Is Only Noise) turnéjához verbuválva akadt rá későbbi zenésztársára, a multiinstrumentalista Dave Harringtonra. A zenei egymásratalálás után még ugyanebben az évben kiadtak egy háromszámos EP-t, tavaly nyáron Daftside név alatt újraértelmezték a Daft Punk teljes visszatérőlemezét, majd az ősszel megjelentették első közös nagylemezüket, a Psychicet. A felvételek Jaar New York-i otthonában, Harringtonék családi birtokán és egy párizsi helyszínen készültek, ahol a páros a turnék és koncertek között pihente ki magát. A gitárosabb anyagot lelkesen fogadta a Pitchfork, a Mixmag és a Consequence of Sound is, és ez valószínűleg a Sziget közönségével sem lesz másképp.