Meghalt George Michael

GettyImages-150230195
2016.12.26. 00:08 Módosítva: 2016.12.26. 09:10
Otthonában, békében halt meg sajtósa tájékoztatása szerint.

53 éves korában, otthonában halt meg George Michael kétszeres Grammy-díjas angol énekes-dalszerző, írja a BBC. A hírt az énekes sajtósa jelentette be. Az énekes "békében, otthonában távozott el" a tájékoztatás szerint, és "a család azt kéri, hogy tartsák tiszteletben a magánszférájukat ebben a nehéz és felkavaró pillanatban". Egyelőre további reakció nem várható a halálhírre a hozzátartozóktól. Pár órával később a sztár menedzsere, Michael Lippman azonban nyilatkozott, és elárulta: valószínűleg szívelégtelenség okozta az énekes halálát.

GettyImages-152090945
Fotó: Dave J Hogan / Getty Images Hungary

A helyi rendőrség tájékoztatása szerint a mentők 13:42-kor érkeztek ki az Oxfordshire-i Goringban lévő címre, ahol semmilyen gyanús körülmény nem állt fenn. Itt található az a régi, 16. századi villa, ahol George Michael lakott.

Michael a fénykorában elképesztően sikeres volt: 1984 és 2004 között a legtöbbet játszott előadó volt a brit rádiókban, százmilliónál is több lemezt adott el világszerte, és rengeteg díjat is bezsebelt a karrierje során. A legismertebb dalait ebben a cikkünkben gyűjtöttük össze és mutattuk be.

Tinibálványból érett művész

George Michael eredeti neve Georgios Kyriacos Panayiotou volt, ciprusi bevándorló apától és angol anyától született Londonban. A középiskolában ismerte meg Andrew Ridgeleyt, akivel később a Wham! duót alapították.

Az együttes rögtön első albumával a legnépszerűbb brit sztárok közé került, és ott is maradt egészen az 1986-os feloszlásáig. Olyan slágereket köszönhet a Wham!-nek a világ, mint a Careless Whisper, a Club Tropicana, a Wake Me Up Before You Go-Go, a Freedom és mindenekelőtt a karácsonyi klasszikussá nemesedett Last Christmas.

A Wham! volt az első nyugati popzenekar, amely fellépett Kínában, és az egész világon rendkívül népszerű volt, különösen George Michael, aki egy idő után több szeretett volna lenni tinisztárnál, ezért szólóban folytatta tovább, némi stílusváltással.

Első szólóalbuma a Faith volt 1987-ben, melyen Michael több hangszeren is játszott, és az összes dalnak szerzője és producere is volt. A Faith a Wham!-mel elért sikereit is felülmúlta, világszerte tarolt a listákon, és a legnagyobb világsztárok közé emelte Michaelt, aki viszont még mindig túlságosan populárisnak érezte a zenéjét, és a kilencvenes évektől már sokkal érettebb lemezekkel jelentkezett.

Dalai már nem a tinédzsereknek és a diszkóknak szóltak, hanem az volt a célja, hogy komoly dalszerzőként is elismerjék végre. Az új korszak jegyében a Praying For Time című kislemezdalhoz nem is készített rendes videoklipet, a dal mégis nagy sláger lett, mint ahogy az évtizedben még jó pár száma, Michael azonban már a saját útját járta.

Soul, R&B, sőt, jazz elemeket is tartalmazó, érett popzenéje továbbra is hatalmas közönséget biztosított a számára, de már nem az ő posztereit ragasztották a hálószobájukba a fiatal lányok. Igaz, ehhez az is hozzájárult, hogy Michael 1998-ban comingoutolt, miután egy álruhás rendőr lebuktatta, ahogy egy nyilvános vécében készült szexelni.

GettyImages-116950083
Fotó: Kurt Vinion / Getty Images Hungary

Az ezredforduló után Michael politikus dalokkal is jelentkezett, állást foglalt az iraki háború ellen, de lemezeket egyre ritkábban készített, főleg miután újra rajtakapták, ahogy nyilvános helyen szexelt egy ismeretlen férfival. Utolsó rendes albuma, a Patience 2004-ben jelent meg, azóta csak a slágerei szimfonikus átiratával jelentkezett, de Michael ettől még rendszeresen turnézott (2007-ben és 2011-ben is koncertezett Budapesten). Ezért is volt nagy hír, hogy épp december elején jelentették be, George Michael az énekes-producer Naughty Boy-jal végre egy új lemezen és a visszatérésen dolgozik.  

Az énekes halála sokkolta a zenei világot, zenésztársai most egymás után búcsúznak tőle a közösségi oldalakon.

Ráadásul úgy tűnt, a magánélete is rendeződik. A brit bulvárlap, a The Sun szerint az énekes az elmúlt hónapokban ismét közel kerülhetett korábbi partneréhez, Kenny Gosshoz, akivel 13 évig voltak együtt és 2009-ben mentek szét. A lap szerint a texasi műkereskedővel történt szakítást követően vett gyors lejtmenetet George Michael élete, ami drogproblémákban, elvonókban, rendőrségi ügyekben és kórházi kezelésekben, súlyos betegségekben nyilvánult meg.

Folyamatos egészségi problémái voltak

2014-ben a The Big Issue magazinnak adott interjút George Michael, ahol elmondta, 2010-ben történt börtönbüntetése és az azt követő egészségi problémái miatt felhagyott a droghasználattal. A kétezres években ugyanis többször került összetűzésbe a rendőrséggel kábítószer-birtoklás miatt: 2006-ban csupán figyelmeztetést kapott, 2007-ben viszont, amikor drogok hatása alatt vezetett, két évre elvették a jogosítványát és közmunkára ítélték. 2010-ben ismét drogfogyasztás után ült volán mögé, Range Roverjével beleszállt egy észak-londoni bolt kirakatába. Ekkor már nyolc hét börtönt kapott, de négy hét után szabadult. 

2013-ban egy autóbaleset után került kórházba, ahová mentőhelikopterrel szállították be. A Londonból kivezető M1-es autópályán állítólag menet közben próbálta rendesen becsukni a kocsi ajtaját, ám amikor kinyitotta az ajtót, kirepült a járműből - ekkor enyhe fejsérülést szenvedett.

2011 novemberében életveszélyes tüdőgyulladással került kórházba Bécsben, szövődmények is felléptek nála, a gyulladás pedig ráhúzódott a szívére. Haza sem lehetett szállítani, az orvosok megtiltották neki a repülést. A bécsi koncertjét - ami miatt a városban tartózkodott - két órával a kezdés előtt mondták le, majd ezt követően a turné többi állomását is.

Az énekes végül több mint egy hónapig volt kórházban, hazaengedése után hálálkodott a bécsi kórház dolgozóinak, és egy ingyenes koncertet ajánlott fel nekik. Ekkor beszélt arról is, hogy gégemetszésen is átesett, illetve egy ideig kómába került. A kórházi élményei hatására írta White Light című dalát. A zenészről elérhető utolsó képeket itt nézheti meg.