Rebeka, Dorina
15 °C
24 °C
Mindeközben 2014. május 7-én
Naptár
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Kis kitekintés: Michael McKevitt a Valódi IRA feltételezett vezetője volt, amiért most 20 éves börtönbüntetését tölti. De sosem adja fel, többedszerre próbálja elérni, hogy engedjék ki, többek között azzal érvel, hogy

  mintarab,

  aki ráadásul egy csomó szociális tevékenységet végez, mint például a

  • színjátszás
  • retorikaképzés
  • webdesign-kurzus
  • kreatív írás
  • franciaórák és
  • jóga

  McKevitt 65 éves, 2003-ban 20 évre ítélték. A Valódi IRA félkatonai ír csoportot gyanítják egyebek között Észak-Írország egyik legvéresebb terrorista merénylete, az 1998-ban Omagh-ban végrehajtott pokolgépes robbantás mögött, amely 29 embert ölt meg, és százakat megsebesített. A Valódi IRA 1997-ben vált ki az Ír Köztársasági Hadseregből (IRA), amikor az tűzszünetet hirdetett az észak-írországi brit uralom ellen folyó fegyveres harcában. A civilben üzletember McKevittet terrorcselekmény megszervezése, illetve illegális szervezetben való részvétel miatt találták bűnösnek, büntetése akár életfogytiglan is lehetett volna.

 • Remélem nem úgy fog szólni, mintha olyan ötvenes taták játszanák, mint amilyenek mi vagyunk.

  kommentálta Billy Gould basszusgitáros a Rolling Stone-nak a 18 év után megjelenő új, de azért nem olyan váratlan studióalbumról szóló hírt. A még cím nélküli albumot a Motherfucker című szám fogja bevezetni november végén, ezt idén a Hyde Parkban már el is játszották. Az interjúban sokat faggatják Gouldot, hogy mégis mire lehet számítani, ami azért tényleg elég felesleges próbálkozás egy Faith No More-albumról esetében. Na jó, annyit azért etetésnek megkapunk, hogy az együttesre nagy hatással volt egy bizonyos Ferus Mustafov bolgár muzsikus, meg úgy általában a balkáni zenék. Tessék, itt a fogódzó:

 • Stubnya Bence
  Gazdaság

  Balog Ádám mno.hu-nak adott interjújából kiderül, hogy szerinte égetően hiányoznak itthon az olyan közgazdasági képzések, amelyek beindításán a jegybank alapítványai jelenleg dolgoznak. Ezek azok az alapítványok, amelyekre a teljes magyar felsőoktatás éves állami támogatásának másfélszeresét, 200 milliárdot költ a jegybank.

  Balog Ádám a jegybank honlapja szerint egy közgázos közgazdász és egy pázmányos jogi diplomával rendelkezik, emellett egy Közgázon végezhető egyéves külföldi üzleti mesterképzést (CEMS) végzett el. A mesterdiplománál magasabb tudományos fokozata nincs, de ettől függetlenül nyilván megfelelő rálátása van a teljes magyar közgazdasági oktatásra, valamint a közgazdaságtanra általában, hiszen határozott véleménye van azzal kapcsolatban, hogy miként kéne ezeken változtatni.

  Mivel mi az Index gazdasági rovatánál is érezzük a lemaradást, az útkeresést elősegítve 

  összegyűjtöttük Balog legfontosabb gondolatait, és a magyar sajtóban eddig kevésbé elfogadott szakértőket kérdeztünk meg róluk.

  A szakértők között nagy volt az egyetértés, de lássuk az interjú legfontosabb kijelentéseit:

  A hazai közgazdasági gondolkodás jelentős lemaradásban van, utol kell érnünk a világot. Ehhez újszerű, szokatlan eszközökre van szükségünk, nem elegendő egy új állami intézet vagy tanszék létrehozása.

  A jegybank álláspontja szerint elsősorban a közgazdasági oktatási és tudományos világban kell keresnünk az okokat. Ilyen a közgazdasági gondolkodás aránytalan fejlődése: a pénzügyi terület például nagyon megerősödött, a kis- és középvállalati szektoré alig, és eközben a közpénzügyi világ is fokozatosan lemaradt. Fontos képzések nem fejlődtek, nem építették be az oktatásba az új kutatások eredményeit, elavult tankönyvekből tanultak a diákok.

  A jegybank álláspontja szerint elsősorban a közgazdasági oktatási és tudományos világban kell keresnünk az okokat. Ilyen a közgazdasági gondolkodás aránytalan fejlődése: a pénzügyi terület például nagyon megerősödött, a kis- és középvállalati szektoré alig, és eközben a közpénzügyi világ is fokozatosan lemaradt. Fontos képzések nem fejlődtek, nem építették be az oktatásba az új kutatások eredményeit, elavult tankönyvekből tanultak a diákok.

  Rövid távon már annak jelentős hatása lesz, hogy a Magyarországon dolgozó magyar közgazdászok tollaiból nemzetközi szintű elemzések, cikkek születnek. Hosszú távon viszont azzal is komoly eredményeket érhetünk el, hogy közgazdasági tekintetben okosabb, tudatosabb nemzet leszünk. Ha sikerül a képzésekkel a közgazdasági gondolkodást fejlesztenünk, akkor egy jelenlegi, devizahitel jellegű sokkot is megúszhatunk, ami akár ezermilliárdos tételt is jelenthet.

  A teljes interjút itt tudja elolvasni.

 • Hazafelé tartó kollégánk jelentette, a hírt megerősítette a BKK is. Rosszul lett egy utas.

  17:32: Újra jár a metró.

 • Balatonfüreden elkezdődött a cukorbetegek futsal Európa-bajnoksága. A Hevesi Tamás irányította címvédő magyar válogatott első meccsén 4-0-s félidő után 5-2-re kikapott Romániától,

  de aggodalomra nincs ok,

  ha szerdán legyőzzük Szlovéniát, jó eséllyel továbbjuthatunk a csoportkörből.

 • De minek? Amíg nem találnak ki olyan biztos módszert, mint ez, tekintsük üres fecsegésnek a próbálkozásokat:

  A békéscsabai bringás darus megoldásán

  a lakat sem tartozik a könnyű kategóriába, de kerékpártolvaj legyen a talpán, aki megbirkózik vele. Daruval együtt ellopni pedig elég feltűnő lenne.

  – írja a Beol.hu. A képet a Kerék Pártra töltötték fel, a leendő Orosházi úti felüljáró Jaminai végén lőtték.

 • Olvasónk írt egy tanévnyitóról, ami a szülőknek és a gyerekeknek is tetszett. Az Újpesti Szent János apostol általános iskolában olyan laza misével kezdődött a tanév, melybe az is belefért, hogy a pap a templom kövezetére helyezett egy focilabdát, és felkérje az igazgatót, hogy végezze el a kezdőrúgást. Ezt a gesztust a nebulók valószínűleg jobban értékelték, mint a transsubstantiatio teológiai finomságait. 

 • 2008-ban még 8000 ezer külföldi harcolt a tálibok oldalán, de mára alig pár százan lézengenek közülük a pakisztáni Vazirisztán hegyei között. Az ok egyszerű: a nyugat-európai, kaukázusi és közép-ázsiai iszlamistákat eszipkázza az Iszlám Állam. Irakban és Szíriában ugyanis: 

  • egy győztes csapathoz csatlakozhatnak
  • ahol több a pénz 
  • és ahol kevesebb az egészségre ártalmas amerikai drón

  Emellett júniusban a pakisztáni hadsereg 30 ezer fővel indított offenzívát Észak-Vazirisztánban, mely során házról házra füstölték ki a városokból a tálibokat. Becslések szerint 500-an estek el, és a többiek szétszóródtak, és sokan az egymással is acsarkodó hadurakhoz csatalkoztak. (medium)

 • Írtuk már, hogy a Margitszigeten túl is van élet a budapesti futóknak. Már amikor van. Olvasónk, BM az Orczy-kerti 400 méteres, salakos futókörről írt nekünk levelet, miután tegnap kitettük, hogy hiába vártuk iskolakezdésre az új margitszigeti futópályát. BM szerint a nyolcadik kerületi futók is abban reménykedtek, hogy őszre újra használhatják majd a feltúrt salakos pályát, de tévedtek.

  Megkérdeztük a Nemzeti Közszolgálati Egyetem sajtófőnökét, mire számíthatnak. Röviden: jövő őszig elbúcsúzhatnak a 400 méteres salakos pályától, de szeptember 10-től lesz egy rövidebb helyettese, és onnantól a nagy erdei futókör is az övék lesz.

  A hosszabb válasz:

  "A Ludovika Campus beruházás eredményeként a közeljövőben jelentősen átalakul az Orczy-park területe. Az átalakítás befejezését követően további zöld területekkel nő az eddig is huszonhat hektáron fekvő kert. A beruházásnál fontos szempont, hogy összességében ne csökkenjenek a területen a szabadidős és sportolási lehetőségek. A fejlesztések eredményeképpen várhatóan egy év múlva elkészül egy sportkomplexum is, amelyben multifunkcionális sportcsarnok, uszoda, lőtér és kültéri sportpályák lesznek majd. Ennek keretében kialakítanak egy négyszáz méteres új futókört is.

  Jelenleg az Orczy-park területén a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közigazgatás-tudományi Kar új kollégiumának építése van folyamatban, amely érinti a 400 méteres, salakos futókört is. A várhatóan jövő őszig tartó építkezés ideje alatt ennek teljes használatára nincs lehetőség, de szeptember 10.-től egy lerövidített (kb 160 méteres) futókört tudnak majd használni a lakosok. Az építkezés jelenleg részben érinti a Ludovika Főépület mögött található erdei nagy futókört is, azonban szeptember 10.-től ez újra teljes egészében a sportolni vágyók rendelkezésére áll majd."

 • Angelina Jolie és Brad Pitt augusztus 23-án házasodtak össze Dél-Franciaországban. Közel egy hétig sikerült titokban tartani a dolgot, az első képek pedig most jelentek meg a People és a Hello! magazinokban. Jolie nem lenne Jolie, ha hagyományos ruhát választott volna. Az alapruhája ugyan klasszikus fehér volt, de a fátyla tele volt firkálva a gyerekei rajzaival.  

  cover-768
 • CeeLo Green foglalkozására nézve énekes és Voice-mentor, egyebek közt arról híres, hogy legnagyobb slágerében a richer szó a with ya-val rímel, a golddigger pedig az N-betűs szóval. Még nagyobb vihart kavart, hogy egy nő azzal vádolja, hogy 2012-ben tudta nélkül bedrogozta, majd megerőszakolta (utóbbiból bizonyíték híján nem lett vád, a drogot Green nem is vitatja). A legérdekesebb, hogy az énekes a Twitteren fejtette ki, hogy

  Az nem nemi erőszak, ha a másik fél nincs eszméleténél.

  Különben is, amikor betörnek valakihez, maradnak nyomok, ha a megerőszakolásnál nem maradnak, akkor most volt nemi erőszak vagy nem? Ja, és akit megerőszakolnak, hogyhogy nem emlékszik rá – érvel tovább Green. Tweetjeit a közfelháborodás hatására letörölte egész Twitter-accountjával együtt, a világnak továbbra is annyit üzenve, hogy:

  Az Index két hete készített interjút Greennel, itt olvashatja.

 • Földes András
  Belföld

  Az ájtatotsság magas fokait mutatja be az első osztályosok olvasókönyve (Apáczai Kiadó) amelyben olyan vallási hevülettel beszélnek a Himnuszról, mintha Magyarországon egyértelmű lenne, hogy minden kis nebuló, és szüleik is szükségszerűen hívő keresztények, akik templomba járnak, csak pont nem jut eszükbe imára kulcsolt kézzel énekelni a szent dallamot.

  olvasokonyv

  Az államilag irányított átnevelés különösen átlátszó abban a helyzetben, amikor a KSH adataiból tudható, hogy a népesség legfeljebb 10 százaléka jár legalább havonta egyszer templomba, a magukat csak úgy kereszténynek vallók száma pedig drasztikusan esett 10 év alatt.

  olvaso2

  A kísérleti olvasókönyv hangvétele a 30 évvel ezelőtti párjával összevetve igazán bizarr. Ahogy most a kurzus által irányított szerzők a keresztény vonalat sulykolják, úgy a szocializmusban minden igazi magyar gyerek apukája gyári munkás. 

 • Csatornázási munkálatok közben II. világháborús bombát találtak nemrég Budapesten, a Műegyetem rakpart K épület előtti szakaszán. Az épületből senkit nem kellett kimenekíteni, azonban amíg a tűzszerészek a helyszínen dolgoznak, a rakpartot az érintett szakaszon teljes szélességében lezárták. Ne menjenek arra.

 • A videóból kiderül, hogy megmászta többek között az Erzsébet hidat, a Szabadság hidat és a Bazilikát.

  Ezt ne próbálja ki otthon, még négy fal között sem!

 • A FUTÁR kijelzőkön újra látható a járatok valós idejű indulási időpontja, a reggel jelentkező informatikai hálózati hibát elhárították, tájékoztatott a BKK. A cég köszöni az utasok türelmét és megértését.

 • Új térképet készített egy internetes fórum a román utak minőségéről. A térképet az autósok visszajelzései alapján készítették el, írja a Maszol.ro. Kék mutatja a kiváló, zöld a jó, sárga az elfogadható, piros a rossz minőségű utakat.

 • Hétfő este osztották ki a 38. alkalommal megrendezett Montreal World Filmfesztivál díjait. Észak-Amerika egyetlen A-kategóriás filmfesztiválján Szász Attila filmje megkapta az elsőfilmes kategória Bronz Zenit díját, írják a film Facebook-oldalán

  A berni magyar követség elleni 1958-as támadás eseményeit feldolgozó tévéfilmnek Montrealban volt a nemzetközi premierje. A fesztivál hivatalos versenyprogramjában 37 nagyjátékfilm versenyzett, közülük 18 az elsőfilmek versenyében. Összesen 74 ország 350 filmje került bemutatásra. 

  Montrealban utoljára 13 évvel ezelőtt kapott magyar film díjat, akkor Sopsits Árpád Torzók című filmjét díjazták. A Kulka János főszereplésével készült filmet mi is nagyon szerettük, itt írtunk róla hosszabban.

 • 1950-ben a Szputnyik–2 fedélzetén negyven nyúl társaságában indult útnak Belka és Sztrelka, hogy a szovjet űrprogram keretében megkerüljék a Földet. A túra hasznosnak bizonyult: jó sok adatot begyűjtöttek a súlytalanságról, és a Vosztok űrkapszula is átment a teszten, mert a két nőstény kutyát épségben visszahozta, bizonyítva, hogy egyszer akár ember is képes lesz túlélni egy hasonló expedíciót. 

  tk3s bn roverthemoon 03
  Belka és Sztrelka 
  Fotó: Northfoto

  A kalandor kutyák űrruháját most elárverezik, szóval ha igazán nagy meglepetést szeretne szerezni kedvencének, most megteheti. Igaz, a ritka ajándék nem lesz olcsó: a speciális, nyomáskiegyenlítő öltözék ára több mint 6000 fontra rúg. Cserébe elég csinos:

 • Beckinek a háziasszonyokat gyötrő, nehéz házimunka meg sem kottyan. Simán hazacipeli egyedül az egész heti bevásárlást, vagy vasal ki úgy, hogy másik karjában végig hatéves lányát tartja. A helyi óvodában lehúzott munkanap után azonnal rohan az edzőterembe, hogy kedvenc hobbijának hódoljon: nehéz súlyokat emelgessen. 

  Becki most az England Strongwoman versenyre készül, valószínűleg az egyetlen lesz súlycsoportjában a maga 63 kilójával.

 • A felháborodás érthető. Kampány van, választások lesznek, ilyenkor a politikus elbizonytalanodik, hiszen, mi van akkor, ha mégsem ő kapja a legtöbb szavazatot! 

  Itt lépünk be a történetbe, és egyben hadd mutassam be Ábel Attilát, a csepeli alpolgármestert, mellesleg fideszes politikust, aki a bírósághoz fordul, mert a Fővárosi Választási Bizottság nem marasztalta el politikai ellenlábasait (név szerint Falus Ferencet és Horváth Csabát Gyulát), mert egy orvosi szakrendelőben kampányoltak.

  Azt írja Ábel Attila:

  elméletileg - mostantól akkor sem lehet megállítani a kampánycsapatokat, ha azok az orvosi műtőbe vagy az intenzív osztályra próbálnak bemenni és a magatehetetlen beteget vagy az ott dolgozó orvosokat, nővéreket próbálják győzködni. Amennyiben ugyanis ezt bármely munkahelyen meg meri tenni a kórház, rendelőintézet, iskola, óvoda, bölcsőde, vegyipari üzem vagy akár a Paksi Atomerőmű vezetője, a jelen állás szerint - az FVB döntése alapján - a demokrácia ellenségeként bánhatnak el vele. 

  Jaja, teljesen valószínű, hogy műtét közben próbáljanak kampányolni. Ugyanakkor érdekesnek aligha nevezhető, hogy szegény Ábelnek, mintha kimaradt volna az elmúlt pár év, amikor nemcsak rendelőben, hanem még óvodákban is kampányoltak politikusok, mellesleg éppen a eszmetársai.

  Gyorsan rákerestem, akkor nem hallatta a hangját.

 • És akkor Ferenc pápa is mosolyogni fog, mint a holland Radja Nainggolanon, aki fekete-fehér hajjal ment audenciára. Aztán persze futballozott is a Béke meccsén, aminek az a célja, hogy közelebb hozza egymáshoz a különböző vallásokat.

 • A FUTÁR kijelzők jelenleg nem mutatják a járatok indulási időpontját egy ma reggel fellépett informatikai hálózati hiba miatt. A forgalomirányítási és utastájékoztatási rendszer fejlesztője (IVU) és az üzemeltető T-Systems megkezdték a hiba javítását. A probléma megoldásáig utasaink türelmét és megértését kérjük. Javasoljuk, hogy figyeljék a megállókban kihelyezett aktuális menetrendet, áll a BKK Facebook-oldalán.

 • Az igazi üzleti sikersztorik sokszor épp a szemünk előtt zajlanak, csak vakok vagyunk észrevenni őket. De nem kell, hogy ez mindig így legyen, ha ez az élelmes vállalkozó megállítja a Wellstar algáival az ebolajárványt, az hamar a legnagyobb gyógyszercégek közé emelheti a bizniszét.  A jó hír, hogy most még be lehet szállni.

  Untitled-1

  A Wellstar alga leírásából azt is megtudjuk, hogy az AIDS kezelésében is tud segíteni, szóval valami egészen nagy dolog készülhet.

 • Földes László Hobo és a mostanában állandóan Magyarországon lógó Gérard Depardieu hétfőn közösen szavalt egy irodalmi esten. A libanoni Ali Ahmad Szajid Eszber, művésznevén Adonis verseiből olvastak fel Budapesten. Az apropó az volt, hogy a költőt Janus Pannonius Költészeti Díjjal tüntették ki. Depardieu nem magolta be a verseket, de kifejezően tudott papírokkal is gesztikulálni.

 • Nem tudom, mekkora tömegeket fog megmozgatni ez az új őrület, hogy egyes celebek azt kérik más celebektől, mondjanak magukról három érdekes dolgot úgynevezett kihívásként. 

  Három.

  Érdekes.

  Dolgot.

  Ok. Szóval Demcsák Zsuzsa Vujity Trvtkót hívta ki. Akarja hallani, mit mondott magáról a népszerű tévés? Nos, tőlem nem fogja.

 • Fábián Tamás
  Belföld

  Nehéz magyarázatot találni arra a levélre, amit a bajai kismamák kaptak néhány napja a város alpolgármesterétől. 

  Kérem, engedje meg, hogy ezúton fejezzem ki nagyrabecsülésemet és köszönetemet, hogy Ön gondos anyakén hosszan táplálta anyatejjel gyermekét, megadva neki azt a gondoskodást, ami nélkülözhetetlen az egészséges fejlődés során!

  A levelet publikáló Súgópart blog jogosan akadt ki azon, hogyan adhatta ki a helyi védőnői szolgálat a városban élő kismamák listáját az önkormányzatnak. Egy általuk megkérdezett jogász szerint a védőnőknek titoktartási kötelezettsége van, adataikat pedig csak a beleegyezésükkel adhatják ki harmadik félnek. 

  baja
 • A Színház.hu-n publikált levele így kezdődik:

  Drága Barátaim!

  A nevem Páll Mónika. 28 éves vagyok. A Kaposvári Egyetem Művészeti karának színművész szakára járok. Most írom a szakdolgozatomat -ha a Jó Isten is úgy akarja- a Gyógyító Művészetből. Ez az álmom. Ez a feladatom itt a Földön.

  2014. február 21-én műtöttek másodjára agydaganattal. 

  Páll Mónika terápiát kezdene, amihez segítséget kér, kétmillió forintot. (Ez a számlaszáma: 11600006-00000000-25028876 (Erste Bank) - Páll Mónika néven)

  Nehéz út, de megnyerem a csatát!

   Hajrá!

 • Egy láncot és egy 2005-ös Honda CR-V-t használt, előbbivel kikötötte a fejét egy oszlophoz, utóbbival gázt adott. Az eset hétfőn fél tíz körül történt Bronxban, az 51 éves férfi, miután saját fejét letépte, a helyszínen meghalt.

 • Földes András

  A Happy című szám az jegesvödrös kihívás előtti világőrület volt, ha nem ismeri, az azt jelenti, hogy közben már elfelejtette. Magyar filmesek és a 90-es évek underground arcai most látták elérkezettnek az időt, hogy elkészítsék a szám paródiáját, társadalomkritikus felhangokkal, Depi címmel. 

  A klipet Fogarasi Gergely rendezte, és még tréler is készült hozzá, amit itt tekinthet meg az időjárás miatt érthetően lehangolt olvasó.