Árpád
3 °C
12 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • A fekete (milyen is lenne) szénre csak úgy tapadnak bezzeg a hidrogének, néggyel is símán elbír egyszerre. Szegény magányos nemesgázok a sarokban árulják a petrezselymet, a híres H2O-nak meg csak addig hatalmas az arca, amíg nem kenik el szépen -  hát ilyenek történnek egy bulin, amire az egész periódusos rendszer hivatalos.

   

  Det finnes mange måter å lære om kjemiske reaksjoner på. (Video hentet fra Marie Skłodowska-Curie Actions)

  Posted by Universitetet i Oslo (UiO) on Sunday, March 1, 2015

  Egyébként meg így lehet reklámozni egy, a nagy többségnek annyira unalmasan hangzó dolgot is, mint az EU kutatói ösztöndíjprogramja. Én csak most láttam a CEU (eredetileg meg az Oslói Egyetem) facebookján a videót, de 7 millióan már megelőztek - ha köztük vagy, bocs. Éljenek a közös vegyértékelektronok!

 • A Charlie Hedbo-ügy során mi is rengeteget írtunk a karikatúratörténetről, először az ellentmondásos reakciókat szülő rajzokat gyűjtöttük össze, majd a hazai karikatúrák történetét szedtük össze egy nagy cikkben. Ez utóbbit illusztrálja a Széchényi Könyvtár kiállítása a hetedik szinten, a katalógustérben.

  2015. április 1-jétől július 12-ig, a könyvtár nyitvatartási idejében lehet megnézni, olvasójeggyel nem rendelkezők egységesen 400 Ft-os jegy ellenében látogathatják.

 • Tűz ütött ki kedd este az újpesti Erdősor út egyik ötemeletes házának az erkélyén. A katasztrófavédelem oldala szerint a tűzoltók hamar eloltották a lángokat, aztán átszellőztették az épületet, az emberek már haza is mehettek. Nem sérült meg senki.

  tz
  Fotó: Olvasónk / András
 • Mert ma, március 31-én van a Nemzetközi Ölelj meg Egy Középkorászt! nap, amikor a medievalisták állítólag különösen vágynak erre. Én ugyan ezt akkor sem engedném meg sok embernek, ha érintett lennék, de ez legyen a korszakkal foglalkozó történészek, filológusok, hasonszőrűek problémája. Különben is, van Ölelj meg egy könyvtárost nap is (február 1-én), a középkor meg egyébként is annyira népszerű, hogy mifelénk egyenesen ragályos kórról kell beszélni. Ha nem talál szakavatott ölelendő személyt, elégítse ki szenvedélyét az éter hullámain, és hallgasson középkori rádiót Budapestről.