Bence
10 °C
25 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Állítólag remek kilátás nyílt a Batthyány téren meredező óriástorony tetejéről, ahonnan a vizes világbajnokságon a toronyugrók a Duna-parti medencébe ugráltak, de ezt rajtuk kívül kevesen csodálhatták meg élőben, és a tornyot a vb után el is bontották.

  Most viszont virtuálisan bárki körbenézhet a torony tetejéről, mert az MTA SZTAKI eLearning Osztályának fejlesztői 360 fokos panorámaképek formájában több szögből is megörökítették a kilátást.

  Ide kattintva , az oldal tetején kiválaszthatja, hogy asztali gépről, mobilról vagy VR-szemüveggel nézelődne-e. Ha gépnél ül,  ide is kattinthat , és rögtön a torony legmagasabb pontján találja magát.

 • Perszehogy a Bark at The Moon című slágert. #hősöm

 • A sorozat történelme szerint Bran, az Építő 8000 évvel a sorozat kezdete előtt építette az északi határon húzódó Falat. Ez azonban azt is jelenti, hogy Westeros évezredek óta nem tudott továbblépni a középkori állapotoktól.

  3IK-NOF-Ap7x

  8000 év alatt nem következett be ipari forradalom, nem cserélték le a kardokat puskákra, nem épültek ki komoly csatornarendszerek, a feudális berendezkedést se cserélték le. A Forbes gazdasági elemzője megpróbálta megfejteni, miért állt meg a haladás Westeroson, és talált is három kulcstényezőt, amik miatt Westeroson a lézerfegyverrel lövöldözés helyett még mindig a kardvívás és a lándzsadobálás dívik. 

  1. Az első az, hogy úgy tűnik, a kontinensen nagyon kevés szén akad, ami pedig elengedhetetlen lenne az ipari forradalomhoz. Alternatív energiaforrás sem akad sajnos: holott a speciális alkímiával működő futótűz (eredetiben wildfire) talán elég energiával rendelkezik, hogy gépeket tudjon működtetni, túlságosan kiszámíthatatlanul, és kontrollálhatatlanul ég.
  2. A visszamaradottság második oka lehet, hogy a westerosi urak nagyon rossz befektetők: a kontinens tőkéjének nagy része ugyanis háborúkra megy el, a háborúk alatt pedig a tőke és a munkaerő is megfogyatkozik, és fennmarad a munkaerőhiány, valamint a rendkívül alacsony bérek rendszere. Ilyen környezetben pedig az innováció és az új technológiák fejlesztése nemigazán működik.
  3. A széleskörű innovációnak vet gátat a harmadik tényező, mégpedig az, hogy a tudományos és az innovációs tevékenységek nem egy szabad környezetben valósulnak meg: az ilyen jellegű tevékenységeket kizárólag a Mesterek rendjének tagjai végzik, mégpedig nagyrészt a köztől elzártan, gyakran belső kommunikáció nélkül is. Ahhoz, hogy valaki bekapcsolódjon a tudományos életbe, nem elég jónak lennie a témában, és kipróbálni magát, hanem hosszú évek munkájával kerülhet csak olyan társaságba, ahol tudományos tevékenységeket folytathat. A rend túlzott hierarchiája és elzártsága pedig nemhogy nem könnyíti meg, de komolyan megnehezíti bármilyen technológiai vagy tudományos áttörés létrejöttét.
 • Amíg működött, nagyon szerettem a Pekingi Kacsa blogot, ami sok könnyedebb témát és jó pár komolyabbat is feldogozott, ráadásul elég alaposan és szórakoztatóan. Ám a blogger már nem tudja folytatni és a legutolsó posztjában azt írja, szívesen átadná másnak. Szóval itt az alkalom, valaki folytassa, mi pedig várjuk a jó kis posztokat!