új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az észtországi Rakvere asztalostanulói gondoltak egyet, és nem mindennapi karácsonyfát raktak össze fakeretes ablakokból. Az ablaktáblákat színes üvegre cserélték, így a díszítést is ötletesen megoldották. A műalkotásnak is beillő "fa" környezetbarát, nem kellett érte kivágni egy hatalmas fenyőt, ráadásul újrahasznosítható.

  • November 29. a legfontosabb állami ünnep volt a hivatalos naptárakban Tetovótól Lendváig, a köztársaság napja, dan republike. Úgyhogy szóljon legalább a Zabranjeno pusenje azonos című száma.

    Magyarul nagyjából ilyenek lennének benne:

    Ma van a köztársaság napja
    És az öreg a háborús időkre emlékezik
    Szomorú, hogy már a gyerekek
    Sem játszanak partizánosdit

    Ha gondoljátok, olvassátok el ebből az alkalomból a Serbija insajd blog néhány évvel ezelőtti nagyinterjúját a Jugoszláviával együtt szétszakadt egykori szarajevói együttes frontemberével, az Új Primitivizmus élharcosával. A zenén kívül még sok fontos dologról van benne szó, nem utolsósorban a valóságos és a képzeletbeli Jugoszláviákról.

  • A német kancellár Brüsszelbe érkezett a Törökországgal tartott EU-csúcsra (amiről itt olvashat bővebben).

    merkel
    Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet
  • Két szarvas húzta, szán repítette, gömbölyű, 600 forintos zsákját százfele vitte – a vonatkozó képet Szegedről kaptuk, boldog advent első vasárnapját!

  • 1998-ban megjelent egy eladdig ismeretlen festmény a Christie's árverésén New Yorkban, melynek eredetéről, alkotójáról és értékéről azóta is vérre menő viták folynak a megfelelő körökben. Bár az árverésen egy 19. századi ismeretlen német művész alkotásaként viszonylag alacsony áron, úgy 6 millió forintnyi összegért kelt el, nem sokkal később sokkal izgalmasabb dolgokat kezdtek el mondani róla: azt, hogy a kép jóval régebbről, 1500 körülről származik, festője pedig maga Leonardo da Vinci.

    davinci Portrait o 3513097b

    Ha ez igaz, és a „La Bella Principessa” néven emlegetett portré valóban egy ismeretlen Leonardo, akkor az értéke józan becslések szerint jelenleg 100 millió fontot, nagyjából 45 milliárd forintot ér. Egész sok szakértő osztja ezt a véleményt, eszerint a legvalószínűbb, hogy a haját az 1490-es évek milánói frizuradivatja szerint viselő fiatal lány a milánói herceg Ludovico Sforza lánya, akinek a férje később Leonardo mecénása lett.

    Ehhez képest most egy radikálisan új, és sokkal kevésbé nemesi személyt azonosítanak a szép hercegnőként: Sallyt a boltoni Co-opból, vagyis egy hetvenes évekbeli eladólányt Angliából.

    A nagy leleplező ráadásul azt mondja, hogy ő maga festette a képet. Szavainak az ad némi hitelt, hogy ő Shaun Greenhalgh, az egyik leghíresebb angol hamisító. Állítása szerint a La Bella Principessát 1978-ban festette, modellje egy bolti elárusító volt, akiről annyit árult még el, hogy hétköznapi pozíciójához képest eléggé fennhordta az orrát, és előszeretettel parancsolgatott mindenkinek.

    Greenhalgh korábban négy évet ült képhamisítás miatt, a Leonardo-képről való verzióját a most megjelenő könyvében írta meg. Eszerint a hitelesség kedvéért 16. századi vászonra, különleges pigmenteket használva festett, a képet 90 fokkal elfordítva, hogy a végeredmény jobban imitálja a balkezes Leonardo ecsetkezelését.

    Amellett, hogy bejelentésével magát leplezi le, ezzel teljes hülyét csinál a képet korábban alapos vizsgálatnak alávető műértőkből is — talán ez is szerepet játszhat abban, hogy most nagyon nem akarnak hinni neki. Szerintük a hamisító hamiskodik, amikor hamisítványt hamukázik.  Oké, ez már maga a hazug paradoxona a műkincspiacra adaptálva, úgyhogy mantrázzuk Arisztotelésszel, nehogy végképp összezavarodjunk:

    Hamis arról, ami van, azt mondani, hogy nincs, és ami nincs, arról azt mondani, hogy van; igaz pedig arról, ami van, azt mondani, hogy van, és arról, ami nincs, azt mondani, hogy nincs.

    Na de akkor most Sally vagy Sforza?

  • A novemberi viharban zátonyra futott egy orosz tanker a távolkeleti Szahalin partjainál, a tengerbe ömlő nyersolaj mennyiségéről és a környezetszennyezés mértékéről még nincs pontos információ. A Nagyezsda nevű hajó 784 tonna olajat és dízel üzemanyagot szállított, a a balesetben az egyik tankja sérült meg.

    A helyi idő szerint még szombaton történt balesetben kiömlött olajat vasárnap elkezdték a partok szennyezett földjével együtt összegyűjteni. Szahalin az északi Csendes-óceán Magyarországnál nem sokkal kisebb területű szigete Japántól északra, 1945 óta orosz fennhatóság alatt.

  • A kis Charlotte hercegnő ugyanúgy, ahogy a többi hasonló korú kislány, plüssjátékkal játszik, Katalin hercegné pedig a legtöbb anyához hasonlóan megörökítette a pillanatot. A hétköznapi gyerekektől és anyáktól eltérően a Reuters átvette és leközölte a képet.

  • A macedón-görög határon, Gyevgyelija közelében a macedón katonák nagy erőkkel építik a határzárat. November közepén döntöttek úgy a macedón hatóságok, hogy csak az afgán, iraki és szír menekülteket engedik be az országba,a többieket gazdasági bevándorlónak tekintik, és visszafordítják.

  • Banguiba érkezett a pápa, ami a Közép-afrikai Köztársaságban van. Közép-Arfikai Köztársaság még afrikai mércével mérve is egy elég bizonytalan hely, szeptember óta is legalább százan haltak meg a helyi háborúskodásban.  Ezért a pápára az ötszáz helyi rendőr mellett háromezer ENSZ-katona is vigyáz az MTI szerint. 

    Ferenc pápa egyébként találkozik a helyi ideiglenes főnökkel, Catherine Samba-Panzával, meglátogat egy menekülttábort és misézik is. 

  • Nézzék csak meg, a gazdája töltötte fel a képet, na, hova? Oda.

    In the spirit of this holiday weekend, I want to share the most joyful photo of Beast jumping I've ever seen. Even after...

    Szerző: Mark Zuckerberg2015. november 28.
  • Nagyon fura állat a tobzoska. Úgy néz ki, mint egy páncélos gyík, pedig inkább a kutyákkal és macskákkal rokon. Nagyon hasonlít egy fenyőtobozra is, de egyrészt farka van, másrészt ugye alapból állat, nem elfásodott fürtös virágzat.

    Ezen a videón meg úgy mozog, mint egy félősebb lajhár, közben mégis olyan könnyedséggel kúszik fel a fára, mintha nem is ő mászna fel, hanem a fa mászna készségesen őalá.

    Cuki fára mászó tobzoska
  • Meg mert tulajdonképpen minden kép hatásvadász – és igazából minden szöveg is hatásvadász –, de ez meg ráadásul lenyűgöző is. Hirtelen az jutott eszembe róla, hogy ahogy a költő, mármint Kardos-Horváth János mondta volt, a Csillagokba vágyódsz, a csillagokban élsz, ha bajod van a földön, a csillagodra mész; oké, a Hold nem csillag, bár ki tudja, előbb-utóbb talán lesz olyan kísérleti tankönyv, ami szerint. Mindegy, a képhez remekül illik, azt hiszem, nézze csak.

     

    Photo by @homegroenphotography check his feed out for more

    ! Awesome Nature (@discoverglobe) által közzétett fénykép,

  • Kattintson a Buzzfeedre! Én kemény 4 jó választ adtam a 11-ből.

    snoopyteszt
    Fotó: Peanuts / Peanuts.com
  • Meglehetős nagy katyvasz, így első blikkre. A lányok kipipálva, Mr. Darcy dettó, sőt, románc is van az előzetesben, meg persze zombik, akik a pestisjárvány áldozatai első körben, és elég szarul néznek ki. Februárban jön, jó film nemigen lesz belőle, de vicces még talán lehet.    

    Pride and Prejudice and Zombies (2016) előzetes
  • Nem kell ezeket kommentálni, csak megnézni. Tessék:

  • A nemzeti köznevelésről szóló törvény szerint érettségi követelmény a tanulók részére 50 óra közösségi szolgálat. A rendőrség pedig lecsapott a dologra, így több gimnázium tanulói is elvégezhetik ezt az 50 órát a rendőrséggel közös programokban: elméleti képzések, szituációs gyakorlatok, önvédelmi tanfolyam stb. Ez itt a Budapesti Rendőr-főkapitányság plakátja:

    12278688 1838228123070923 4529592196778615758 n
    Fotó: BRFK Bűnmegelőzési Portál / Facebook
  • A törvénytelenül felhalmozott Marcos-vagyont kezelő Fülöp-szigeteki hatóság, a PCGG munkatársa az úgynevezett Hawaii-gyűjteménybe tartozó ékszereket mutat a Sotheby’s aukciós háznak a Fülöp-szigeteki Központi Bank épületében tartott értékbecslésén Manilában 2015. november 27-én. A Hawaii-kollekció a Fülöp-szigeteki volt elnök, Ferdinand Marcos felesége, Imelda Marcos három ékszergyűjteményének az egyike, amelyet az amerikai vámhivatal kobzott el 1986-ban Hawaii-on, amikor a házaspárt száműzték hazájából. Az aukciós ház árbecslése a kollekció jelenlegi értékét hivatott megállapítani, amelyet 1988-ban ötmillió dollárra (1,44 milliárd Ft), 1991-ben pedig hétmillió dollárra (2 milliárd Ft) taksáltak.