Antal, Antónia
-7 °C
0 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Az orosz központi bank arany- és devizatartaléka 2,5 százalékkal, 9,342 milliárd dollárral emelkedett tavaly és idén januárban 377,741 milliárd dollárt tett ki – írta az MTI a TASZSZ nyomán.

  2017 januárjára úgy emelkedett 377,7 milliárdra, hogy 2015 decemberében 386 milliárd dollár volt.

  Az emelkedéshez tehát nemigen kellett mást tenni, mint 2016 elején gyorsan eltapsolni úgy 12 milliárdot, hogy abból az év folyamán visszahozzanak kettőt.

  A múltba visszatekintve még inkább relativizálódik az aranytartalék 2016-os bővülése – ezt egyébként az MTI sem titkolja:  2014 végén 385,5 milliárd dollár, 2013 végén 509,6 milliárd dollár volt az aranytartalék, egyelőre tehát ott tartunk, hogy bő egy éves magyar GDP-vel kevesebb van most, mint három éve.

 • Pedig úgy volt, hogy igen, de végül úgy döntöttek, Springsteen szellemiségével ellentétes dolog lenne fellépni a gálán.

  A B Street Band, amely Amerika első számú Springsteen tribute zenekaraként hivatkozik magára, egy közleményben jelentette be a hírt, és a Főnök iránt érzett tiszteletükre és hálájukra hivatkozva mondták le a részvételt.

  Bruce Springsteen ugyanis nem tartozik Donald Trump rajongói közé, és akkor még finomak voltunk: többek között

 • Ma hatvan éve, 1957. január 17-én vezették be Magyarországon a modern lottót, bár ez nem azt jelenti, hogy aznap volt az első számhúzás: arra csak márciusban került sor. Ezen a napon csak az a pénzügyminisztériumi rendelet született meg (egy '56 végi kormányhatározat nyomán), ami felhatalmazta az OTP-t az állami lottó megszervezésére. A második világháború előtt is volt Magyarországon lottó, majd osztálysorsjáték, már a XVIII. századtól (a 90 számból 5 nyerő elvét még a genovai szenátorok választásának rendszeréből hozták), a világháború után viszont, már 1947-től (heteddiként a világon, a totózás kínált szórakozást szerencsejáték-függőknek.

  A modern lottó történetében az első, március 7-i számhúzás után nem sokkal, már a hatodik játékhéten, április 11-én hatalmasat kaszálhatott egy játékos: az újbudai özv. Ring Sándorné 855 000 forintot nyert az első telitalálatos szelvénnyel. Hogy ez mennyire sok pénz volt? Nos, 1956 végén a havi átlagbér nem érte el az 1400 forintot, vagyis özvegy Ringné 650 havi, több mint 54 évnyi átlagbért nyert – a mai 258 300 forintos bruttó átlaggal számolva ez 168 842 889 forintnak felelt meg. (Ma a halmozódások miatt vannak ennél már sokkal nagyobb nyeremények is,)

 • Futott a metró felé és hiába pillantott rá a ráncfelvarráson átesett Széll Kálmán téren álló óraműre, mert az legjobb esetben is csak a moszkvai időt mutatta?

  Hát ennek most vége! Illetve nem egészen. Mint írtuk, a művészi totemoszlop tetején továbbra is liberális összevisszaságban kószál az idő, vagy orwelli módon változtatja önkényesen valaki, döntse el mindenki világnézete szerint, a lényeg hogy az továbbra is használhatatlan. Ámdeviszontazonban:

  Mostantól értelmet is kapott az óraoszlop és immár használható időt is mutat. Nem kellett ehhez más, csak a szegény ember Banksyje, aki partizánakció keretében felstreetartkodott rá néhány órát, celofánnal rögzítve. Persze az elemcserére már nem gondolt, így a dolog addig működik, amíg azok a nagy hidegben le nem merülnek, de bízzunk abban, hogy az érintett illetékesek találnak majd hozzá megfelelő pályázatot, biztos akad egy Összeurópai Időszinkronizációs Program, és néhány millióból lesz, aki kéthetente kicseréli a ceruzaelemeket. Ha nem, hát, amíg ezek az elemek kitartanak, addig lesz valami értelme az óraoszlopnak.