Hedvig
7 °C
23 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Az amerikai albérletközvetítő portál, a Rentcafe.com a japán MORI Intézet a világ legvonzóbb nagyvárosairól készített listája alapján összehasonlította az albérletárakat. A felmérés adatait alapul véve az Otthon Centrum megvizsgálta, hogy 200 ezer Ft/hó bérleti díj hány négyzetméteres lakásra elegendő a felmért városokban. Az ábrán az látszik, hogy átlagárakat tekintve Budapest  az utóbbi időben elszabaduló ingatlanárak ellenére is viszonylag jól áll a felmérésben vizsgált nagyvárosok között.

  Az itthon már komolyabb összegnek számító 200 ezres havi összegért összegért Zuglóban és néhány külső pesti kerületben, így pl. a XVI. vagy a XX. kerületben 80-90 négyzetméteres lakás, a frekventált belső pesti kerületekben (a VI, VII, VIII., IX. kerületben) már csak 73-78 négyzetméter, Budán a II. és XI. kerületben pedig 73-74 m²-t bérelhetünk. A 2017 január-szeptember között megkötött albérleti szerződések adatai alapján a legdrágább fővárosi kerületekben 55-70 négyzetméter körüli lakást kapunk ennyiért.

  A jelentősebb európai központokban azonban ennél is kisebb lakások bérlésére futja ebből az összegből. Bécsben csak 47,6 négyzetmétert, Amszterdamban egy nem egészen 30 négyzetméteres garzont, Párizsban Londonban, Zürichben pedig lakást nem, csak egy szobát (14-15 négyzetmétert) kapunk ennyi pénzért.

 • Oké, nem mozgatott meg tömegeket, de legalább dugót sem okozott. Sőt!!!

  Kollégánk a helyszínen megtudta, hogy a tüntető férfi egy BKV-sofőr, akinek egy közlekedési incidens után egy hónapra bevonták a jogosítványát, de azóta újra állományban van.

  Egyedül a betűk színe nem hagy nyugodni! Vajon miért pont ezek, miért pont így? Ha összeolvasom a kékeket vagy a pirosakat, kijön-e valami? Ki tudja!

 • Tamás küldte a fenti fotót és az alábbi levelet az Urbanistának:

  „A minap lőttem ezt a képet a Móriczon. A felújítás óta sokszor utaztam a Bartók Béla úton, de valamiért csak most merült fel bennem a kérdés, hogy a megállók akadálymentesítésekor miért csak a felén csinálták meg a rámpákat. Mi az extra funkciója a lépcsőknek, ami miatt nem lehetett kihagyni? A gonosz énem azt mondja, hogy a lépcsőnek csak demonstratív funkciója van, így látványosabb az akadálymentesítés. A jobbik énem viszont kíváncsi, hogy ti tudtok-e valamilyen okról."

  Nem tudok én sem, bár gyanítom, hogy csak egyszerűen formatervezési dologról van szó. Bár annak az értékéből valóban levon elég sokat, hogy így egy korláttal többet kellett építeni, ahogy mondjuk a Szervita téren is

  De ha valaki tud valami jobb magyarázatot, ne habozzon megosztani velünk az Urbanista Facebook-oldalán.

 • Tovább folytatódik az év egyik legkellemetlenebb cicaharca, Marilyn Manson ugyanis újra odaszólt Justin Biebernek, akit nemrég már leszardarabozott egyszer. A sokkrocker (""sokkrocker"") ezúttal egy rádióinterjúban beszélt arról, hogy nem szokott lányokkal verekedni, úgyhogy Biebert sem bántja, akinek szerinte annyi esze van csupán, mint egy mókusnak.

  Manson egyébként azért ilyen zabos a tinilányok kedvencére, mert az egyszer azt mondta, hogy ő tette ismét valakivé azzal, hogy a pólójában mutatkozott. Meg mert úgy néz ki, mint egy lány. Ezt az állandóan sminkben mutatkozó rocker valamiért nagyon szereti hangoztatni. (via)