Kelemen, Klementina
3 °C
7 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • kolar

  Alapvetően az országúti kerékpárnak és a trükközésnek nem sok köze van egymáshoz, de a versenyek közben is gyakran mókázó világbajnok, Peter Sagan már sokszor bebizonyította, hogy a koskormányos bringákkal is sok mindent meg lehet tenni.

  Most az egyik csapattársa, Michal Kolar találta ki, hogy a vizes aszfalton nem muszáj gurulni, csúszni is lehet a kerekeken. A bringás Palma de Mallorca egyik lejtőjén mutatta be a kicsúszást vagy a bukást is kockáztatva, hogyan kell driftelni országútival.

 • „A világ ugyan ma őrült és aljas igazán, de spekulációnak, vagy menekülésnek valóban nem hihető ma már a megkeresztelkedés”.

  Egy 34 éves férfi írta ezeket a sorokat 1943 áprilisában. Egy 34 éves, zsidónak született, ám mint fogalmazott, magát 18 éves kora óta katolikusnak érző és valló férfi. Egy 34 éves férfi, aki ekkor már túl volt két munkaszolgálaton, egy ízben (nem sokkal e sorai előtt) magyar katonák heccből leparancsolták egy villamosról, egy laktanyában kopaszra nyírták, megkínozták és megalázták. Egy 34 éves férfi, egykori ígéretes labdarúgó és érmes atléta, akinek ekkorra már tíz önálló kötete jelent meg, Baumgarten-díjas volt, nem sokkal később a Magyar Filozófiai Társaság tagja lett.

  Radnóti Miklósról van szó, aki esetleg nem ismerte volna ezeket az életrajzi adatokat, a huszadik század egyik legjelentősebb magyar költőjéről, irodalmárjáról. Aki ezeket a sorokat, a 401. számú levelét Zolnai Bélának, az irodalomtörténész-esztéta professzorának küldte, felkérve a keresztapaságra. És hogy miért a 401. számú? Nemrég megjelent a Különben magyar költő vagyok című kötet (a Jaffa kiadásában), amely 1926-tól kezdődően közli a levelezését.

  Nagyon különös könyv ez, amelyben így az első benyomásaim alapján az a különösen megrázó, hogy Radnóti a legmegalázóbb helyzeteket is milyen erővel viselte (legalábbis a levelei tanulsága szerint). És hogy még 1944 májusában, egyik utolsó levelében is ("búcsúzom, behívtak, holnap hajnalban megyek is") verseket küld és a még meg nem jelent verseskönyv foglalkoztatja. Mivel a levelezését adták ki, így nemcsak az általa, hanem neki írt levelek is szerepelnek a könyvben, így egyebek mellett az az 1934. júniusi, amelyből kiderül, hogyan magyarosította a nevét Glatterről, és mi lett az első magyaros nevét a Radnóti helyett.

 • Üzbegisztánban elrendelték a hatóságok, hogy az egyetemek és a középiskolák felső tagozatos diáklányainak kötelező nőgyógyászati vizsgálaton kell részt venniük, ahol megállapítják, hogy szüzek-e, vagy sem. Ennek állítólag az az oka, hogy a terhes diáklányok viszonylag gyakran követnek el öngyilkosságot (amibe nem ritkán a családjuk vagy a vőlegényük/férjük kergeti bele őket), amit mindenképp szeretnének megakadályozni a hatóságok.

  Akiről kiderül, hogy nemi életet él vagy már terhes, azzal tanárok, orvosok és pszichológusok is elbeszélgetnek, illetve a szüleiknek is adnak tanácsokat. A hatóságok így akarják helyes irányba terelni a fiatal lányokat, akik viszont fel vannak háborodva a dolog kötelező jellege miatt. 

  (Via)

 • stereo-amnesty felhivas 2

  A STEREO AKT nevű fiatal színházcsinálókból álló társulat és az Amnesty International közös akcióba kezd a társulat új, Védett férfiak című produkciója kapcsán. Az előadás témája a nemek közti egyenlőtlenség, az elnyomás és a szexizmus lesz, ehhez pedig most azt kérik, mindenki küldje el nekik az ilyesmiről szóló történetét, akinek van mit mondania a témáról.

  "A darab írásához olyan valós, személyes történeteket keresünk, amelyeket sokan átélnek nap mint nap, mégis csak akkor vesszük észre, amikor már áldozataivá válunk – de előfordul, hogy akkor sem. Segítsünk együtt, hogy még láthatóbb legyen a nemek közti megkülönböztetés problémája, és árnyaltabb a párbeszéd!" - írják, és például ilyesmikre gondolnak:

  Volt, hogy inkább a fiútól kérték a véleményét?

  Volt, hogy az ötleted helyett a segged nézték?

  Volt, hogy: miért nincs gyereked? miért van gyereked?

  Ha most nincs gyereked, hogy lesz gyereked?"

  A névvel ellátott vagy név nélküli történeteket a tortenet@stereoakt.hu címre várják december 5-ig, de a sztorik Jurányi Ház földszintjén elhelyezett Védett Férfiak vitrinben papíron is bedobhatók egy erre a célra szolgáló postaládába.

  A társulatról korábban mi is írtunk, amikor az új színházi generációt mutattuk be ebben a cikkben.