Piroska
-10 °C
1 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Alig két nap van hátra Donald Trump elnöki beiktatásáig, és már csak egyvalaki hiányzik az eseményről: az elnök hivatalos fotósa.

  Trump nem nevezett még meg senkit a posztra, és nem válaszoltak a Time kérdésére sem, így elég valószínű, hogy nincs még fotósa az elnöknek, aki végigkísérné majd az éveit. 

  Bajnak ugyan nem baj ez, mert így sem marad elnöki képek nélkül a világ, de az elnök hivatalos fotósának lenni egy kicsit más, mint egy sajtópáholyból megcsinálni ugyanazt a képet, amit ötvenen még az ember körül.

  Az elnök fotósának lenni sokkal több, mint PR és protokoll-eseményeken kézfogókat fotózni, aztán Facebookra kirakni a legelőnyösebbet. Minden túlzás nélkül történelmi munka.

  Az elmúlt negyven évben minden amerikai elnök mellett volt egy dedikált fotós, aki képekben rögzítette az elnök minden pillanatát a legszemélyesebb dolgoktól a világ vezetőivel rendezett négyszemközti tárgyalásokig. Generációk múlva is ezekhez a (szabadon elérhető) képekhez nyúl vissza mindenki, ha kutatni, emlékezni vagy felemlegetni akarja egy-egy elnök munkáját.

  Obama fotósa Pete Souza, akit még a héten a Nagyképben is megismerhetnek, például kétmillió képet készített és dokumentált le a nyolc év alatt. Ott van köztük a fenti kép is, amin azt láthatjuk, ahogy az Oszama bin Láden ellen indított elfogó akciót nézi élőben az elnöki stáb.

  Bárki is lesz Trump fotósa, nem lesz könnyű dolga. Ha fotókról van szó Trump eddig csak elég ellentmondásos hírekkel került a médiába. Ott van kapásból a kampányoldala, ahol a borítókép egy netről ingyen levadászott kép volt saját magáról. Vagy az irodája, ahol egy külön szoba van fenntartva csak azért, hogy a róla szóló címlapokat összegyűjtsék és elemezzék.

  Vagy, amikor a teljes fotós szakmát kiosztotta, mert néhány újságban dupla tokás kép jelent meg róla, és ez szerinte előnytelen. De legalább azt is megmutatta, milyen képeket szeretne látni magáról legközelebb

 • Gyönyörű képet lőtt a NASA Cassini nevű űrszondája a Szaturnusz egyik kisebb, Daphnisz nevű holdjáról. A hold különlegessége, hogy bár elég kicsi, alig 6 kilométer átmérőjű, a Szaturnusz gyűrűrendszerében haladva folyamatosan felszántja a gyűrűt alkotó poranyagot, ezzel létrehozva a gyűrű adott sávját, illetve a gravitációs vonzása abban is segít, hogy a gyűrű egyben maradjon. A terelőholdnak is hívott égitest életéből nagyjából pont ezt a részt kapta le a Cassini az idén január 16-án készült képen.

  n00274737
  Fotó: NASA JPL
 • James Malcolm egy 22 éves fiú, aki standup humoristaként mutatkozik be közösségi oldalán. Hogy tényleg az-e, ki tudja, mindenesetre tegnapi Twitter-posztjával garantáltan mosolyt csal a sötét és hideg miatt komor hangulatú magyar emberek arcára. A srác egy - valószínűleg ausztrál - reptéren ült, amikor lőtt egy szelfit Nick Cave-vel, majd megkérdezte követőitől, hogy tudják-e, hogy kicsoda. Badumtssss. 

 • Trump a londoni Madame Tussauds panoptikumba is beköltözött, a képen éppen az utolsó simításokat végzik rajta a múzeum munkatársai.