Judit, Xénia
17 °C
31 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • A Primitive Technology a YouTube egyik leggyorsabban felfutó csatornája volt az elmúlt évben. Gazdájáról nem sokat tudni, csak annyit árul el magáról, hogy valahol Ausztráliában, a Queensland melletti vadonban készíti videóit. A felvételek mind arról szólnak, hogy emberünk őskori technológiával csinál valamit, és ezek a mutatványok nem ritkán egymásra épülnek. A csatorna legújabb videójában a leleményes ausztrál egy kovácsfújtatót készít, és amikor már azt hinnénk, hogy elkészült, még két-három ötlettel tökéletesíti. Slusszpoénként pedig épít a tűz köré egy kis kohót, bedob egy kis, szénporból, hamuból és egy vas-oxidot termelő baktériumból álló hengert, rálapátol némi faszenet, és - tadamm! - kész a vas. És hogy honnan szerez egy ősember faszenet? Hát csinál - azt már egy korábbi videóban megmutatta, hogyan. (Gizmodón találtam, de érdemesebb az elkövető blogját olvasgatni.)

 • A konyhaművészet egyik legfantasztikusabb vívmánya minden kétséget kizáróan a panír. Csak egy kis liszt kell hozzá, tojás, meg zsemlemorzsa, sőt, utóbbi a menzás (eredeti nevén párizsi) verzióban ki is hagyható, extrább változatokkal kísérletezők pedig felcserélhetik kukoricapehelyre vagy bármi másra ami a hajlandó megtapadni a kirántani kívánt dolog felületén. 

  Zseniális egyszerűsége mellett a panírnak van még egy egyedülálló tulajdonsága: bármit, de tényleg bármit ki lehet rántani. Az már más kérdés, hogy érdemes-e, de ez a megfontolás általában nem szokta zavarni a műfaj kedvelőit. Így aztán a könnyebben befogadható rántott hús, sajt vagy zöldségek mellett utcai zsírbüfékben belefuthatunk rántott Mars csokiba, párizsiba és további bizarr dolgokba is. 

  Ebbe a sorba csatlakozik most az alább látható RÁNTOTT KOVÁSZOS UBORKA, amelyet a kapolcsi Művészetek Völgye egy kajásstandján fotózott le valaki. A kép magért beszél, egy ilyen savanyúság után Benke Laci bácsi is biztosan megnyalná mind a tíz ujját. 

  Fogyasztását rántott disznótorossal ajánljuk, utána pedig desszertként jöhet egy finom rántott palacsinta. Jó étvágyat!

 • A Magyar Természetjáró Szövetség készíttette a lenti szép videót, amit Gánton forgattak. Itt kezdődött meg a bauxit kitermelése Magyarországon, 1926-ban. A bányát 1962-ben bezárták, az elmúlt évtizedekben pedig a külszíni fejtéseken egyre több cserje és fa nőtt, ezért az elhagyott bánya egyre kevésbé áraszt már marsbéli hangulatot. A bánya egy része ma múzeum, ahol a hajdani bányászok életével és a bauxit kitermelésének módszereivel lehet ismerkedni. Akit pedig általában érdekel a bányászat, mindenképpen nézze meg Sopronban a Központi Bányászati Múzeumot.

 • A Pheidole drogon és a Pheidole viserion neve nem véletlenül lehet ismerős a Trónok harca-rajongóknak: a kutatók Daenerys Targaryen két sárkánya után nevezte el a két új hangyafajt.

  994663 1 0727-Pheidole-viserion standard.png

  A nevüket annak köszönhetik, hogy a sárkányokéra emlékeztető tüskéket növesztettek a hátukra. Ezeket egyébként arra jók a ragadozók elleni védekezés mellett, hogy extra felületet adnak, amire izom nőhet, hogy legyen mivel megtartani az élelemszerzésben fontos szerepet játszó, óriási fejüket.