Orsolya
7 °C
10 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Gerliczky Bence 4-5 évesen kezdett legózni, aztán úgy rajta maradt a hobbin, hogy most 17 éves gimnazistaként megépítette Budapest legfiatalabb villamosát, a CAF-ot. 

  SIM 6304
  Fotó: Nyírő Simon / BKK - Budapesti Közlekedési Központ

  Az építés körülbelül 80 órát vett igénybe, és ha hozzászámoljuk az elemrendelést és a tervezést, akkor 160-170-et is eltöltött vele. 

  SIM 6273
  Fotó: Nyírő Simon / BKK - Budapesti Közlekedési Központ

  A BKK segítette őt a munkában, beszélhetett pár szakemberrel, egyszerűsített tervrajzokat képeket kapott, sőt a remizbe, is kinézett, hogy megnézze személyesen is a CAF-okat.

  SIM 6259
  Fotó: Nyírő Simon / BKK - Budapesti Közlekedési Központ

  Már több járművet is elkészített korábban legóból, például egy méteres csuklós Ikarus 280-as buszt, amelyet szétszedett és újraépített részletesebben kidolgozva, de végül teljesen elbontotta. Ezen kívül tavaly összerakott egy 1,1 méter hosszú orosz metrókocsit, amit azonban már biztosan nem szed szét. (bkk)

 • Vallási szimbólumoktól mentes temetőt nyitottak Svédországban, mivel az országban egyre több a nem hívő ember: egy 2015-ös felmérés szerint a svédek 76 százaléka mondta azt, hogy nem vallásos, vagy ateistának vallja magát.

  Az Independent cikke szerint az ötlet mögött egy borlänge-i tanár, Josef Erdem áll, aki azt szerette volna, ha az emberek szabadon dönthetnek arról, hogyan néz majd ki a sírkövük. Ez még nem jelenti azt, hogy hívő embereket nem temethetnek a most nyílt temetőbe, de nekik el kell fogadniuk, hogy a sírkövükön semmilyen vallási szimbólum nem lehet majd.

  Erdem elmondta, hogy vallásos és nem vallásos emberektől is csak pozitív visszajelzést kapott eddig a temetőről, amit egyébként a helyi egyház gondoz majd. 

 • Star Wars-rajongó családban kimeríthetetlen humorforrás. Meg egyébként is.

 • Nem vicc, akár 40%-kal is drágább lehet a hazai jégkocka, mint amit Angliából vagy Svédországból, sőt, akár a tengerentúlról hoznak. A környezetvédők akadtak ki leginkább a helyzeten, mondván, mennyire értelmetlen dolog már hajóval hozni a jeget jó messziről, és azzal szennyezni az óceánt meg a légkört. Az egész balhé az erős izlandi szakszervezetek által kiharcolt magas munkabérre vezethető vissza végső soron, de ettől függetlenül elég groteszk a helyzet, mert hát ki a fene gondolta volna, hogy ott fenn Izlandon egyáltalán értelmezhető kereslet van előre gyártott jégkockára. (via Iceland Review)