Jácint
15 °C
31 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Három éve omlott le Nicolae Ceauşescu erdélyi falurombolásának ikonikus mementója, a víztározó ürügyén elárasztott Bözödújfalu vízből meredező templomtornya, de

  újra felépülhet a templom a tóba, ha összegyűlik a hiányzó 250 ezer euró.

  A gyűjtést tavaly kezdte meg a gyűjtést a Bözödújfaluért Egyesület, a tervek is elkészültek. (A gyűjtés részleteiről az egyesület Facebook-oldalán érdeklődhet.) Az építés technikailag azzal vált lehetővé, hogy a víztározó egyik technikai berendezése meghibásodott, ezért le kellett engedni a tó vizét, így jövő évig a falu helye szárazulaton lesz.

  „Sokáig úgy tűnt, hogy Bözödújfalu szellemisége az épített öröksége után a tó vizébe fullad. Azonban a római katolikus templom leomlása újra előhozta a valamikori falu lakóiból a példás összetartást, és vallási felekezetre való tekintet nélkül ébredtek rá arra, hogy nem akarnak eltűnni a víz szorításában. Üzenni akarnak a világban szétszóródott honfitársaiknak, hogy él Bözödújfalu szellemisége, a közösség mindent túlélő értéke, a példás összetartozás. Visszaépítik a római katolikus templomot, vissza a vízbe, hogy tovább üzenje, nem lehet erőszakkal elpusztítani azt, amit a Teremtő alkotott” – írta az egyesület.

 • Barbara Rygiel 103 éves, Floridában él. Minden héten négy alkalommal jár templomba, menetrend szerinti busszal A helyi BKV, a Pinellas Suncoast Transit Authority a nénit a 103. születésnapján egy örök életre szóló buszbérlettel ajándékozta meg.

  Ön szerint ez:

  • 541
   Cuki
  • 534
   Cinikus

  (via)

 • Mi az a #TV20? De komolyan. UPDATE: egy olvasónk jelezte, hogy vélhetően a TV2 1997-es indulásának megünnepléséről van szó, úgy legyen.

 • Tavaly mi is írtunk a Köztársaság című előadásról, olyanokat, hogy "megvan benne minden, ami egy jól megírt drámából készült, feszült, okosan felépített előadáshoz kell", szóval szerintünk eléggé érdemes megnézni. És erre most újra lehetőség is lesz a Zsámbéki Színházi Bázison, sőt: amellett, hogy újra eljátsszák a nagyon ritkán, eddig csak pár alkalommal látható előadást, egy kiállítást és egy filmvetítést is szerveztek mellé.

  A Haunted című dokumentumfilmet Liwaa Yazji szíriai alkotóművész készítette, és azóta húsznál is több fesztiválon szerepelt Amerikától Franciaországon át Libanonig, többször díjazták is. A film szereplői háborús menekültek, akik egyik percről a másikra hontalanná váltak, és most egy másik, átmeneti otthonban élnek: ők mesélnek a túlélésről.

  Az otthon fogalmához kapcsolódik az előadás mellé szervezett, magyar és külföldi fiatal alkotók fotó-, film- és hanginstallációiból születő csoportos kiállítás is, amelynek témája az otthonteremtés vágya, az otthon hiánya, az otthon valamilyen okból való elhagyása. Ők lesznek a kiállítók: Ausztrics Andrea, Fazekas Mihály, Flohr Zsuzsi, Chantal Meng, Szombat Éva, Esteban De La Torre, Varju Tóth Balázs.

  Az előadást augusztus 18-án és 19-én, este 8-kor játsszák Zsámbékon, a kiállítás első nap 6-tól, másnap 4-től látogatható, a Haunted című filmet pedig 19-én délután 5-től 6-ig vetítik, és jelen lesz a rendező is, akivel 6-tól lehet beszélgetni.