Márta, Flóra
18 °C
31 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • A VR-videók lényege, hogy az ember a speciális felvételi módnak köszönhetően teljesen úgy érzi, hogy ott van, ahol a videó történik. Egy 360 fokban rögzítő kamera a megoldás, ami mindent felvesz körben, például az óceánban úszkáló delfineket.

  Valamiért én ebben a videóban inkább azt láttam érdekesnek, hogy látszik az operatőr-búvár is, aki a lába között tekerő propellerrel tartja az iramot a delfinekkel.

 • Azért csak pici, mert a hétvégén nem a mások szállják meg a miskolci várat. Nem is Daenery Targaryen sárkányai perzselik fel az Avas környékét, hanem egy nyüzsgő középkori udvar költözik be az épületbe, páncélos lovagokkal és vásári komédiásokkal. Lesz bajvívás, sőt, egy igazi lovagi tornai is, az I. Diósgyőri Buhurt Torna, amelyre külföldi csapatok is érkeznek.

  Nem tudom, hogy mekkora a különbség a mostani 0-13 évesek és az én gyerekkori érdeklődési köreim között. De engem már ott megvett volna a program, hogy 20 kilós fémvértekben püfölik egymást a lovagok, valószínűleg mások sarkát tapostam volna az íjászbemutatón is. Akit pedig – számomra érthetetlen módon – ez mind nem vonz, azt középkori táncbemutatókkal és zenés komédiások műsorával várják. 

  A Középkori forgatag nevű programról itt talál részletes leírást, ha még önben is ott él az ólomkatonázó gyerek, vagy ismer egy ilyen gyereket, netán épp az öné az.

 • Miközben Krakkóban Ferenc pápa részvételével tart a katolikus Ifjúsági Világtalálkozó, Krakkó városa új módon promózza a helyi egyetemeket.

  Ilustracja-10

  Kész vagy arra, hogy szentté válj?

  Gyere Krakkóba tanulni, mint II. János Pál pápa!

  A lengyel pápa 1938-ban valóban a krakkói Jagelló Egyetemre iratkozott be, filozófia és irodalom szakra. Egy évvel később elkezdődött a világháború, és a németek minden egyetemi előadást betiltottak. Karol Wojtyła három évvel később jelentkezett a földalatti papi szemináriumba.

  Más kérdés, hogy a krakkói tanulmányokért automatikusan az érvényes egyházi szabályok szerint egyelőre nem jár kanonizálás. Ahhoz nem árt néhány, a Szentek Ügyeinek Kongregációja által elfogadott, bizonyítottnak elismert csoda sem, mellesleg előbb meg is kell halni. 

 • A horvát tengerparton nyaraló olvasónktól kaptuk a felvételt, át is adnám neki a szót. "Ma készítettem a videót Horvátországban, Mošćenička Draga település strandján. Egész délelőtt tűzoltó-repülőgépek töltötték a tartályukat az esti viharban villámcsapás okozta erdőtűz megfékezéséhez."