Orbán
13 °C
23 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • A BBC szerint az olasz haditengerészetnek 562 embert sikerült kimenekítenie, de legalább 5-en biztosan meghaltak, amikor felborult ez a menekültekkel teli hajó a Földközi-tengeren. Az ingatag hajó attól billent ki az egyensúlyából, hogy a fedélzeten lévő emberek az egyik oldalára tódultak, amikor észrevettek egy mentőhajót.

 • Ezért inkább azt írom, hogy:

  Szerencsére a Fekete Fütyülök Erre A Demokráciára György által vezetett Magyar Művészeti Akadémia egyáltalán_nem_szenved attól a mostanában egyre elterjedtebb betegségtől, hogy hiába kap egy ember vagy egy szervezet totális hatalmat és évi több milliárdos támogatást, még mindig nem érti, hogy miért nem tisztelik eléggé. Ezért valószínűleg az Akadémiának egyáltalán nem volt és nem is lesz célja, hogy büntetésből egy átjáróházzá hasonlító terembe terelje az újságírókat a legutóbbi közgyűlésükön, ahogy erről a Magyar Nemzet Online is ír.

  Az ilyenekhez az újságírók persze hozzá vannak szokva, a közgyűlésnek nem is ez volt az érdekes része, vagy az, hogy amikor hosszan beszámoltak az Akadémia újabb sikereiről, hanem amikor Pap Gábor művészettörténész életműdíjat kapott az MMA-tól és elmondta a köszönőbeszédét. Arról mesélt, hogy csorog a trágyalé a nyakunkba, de vannak még boszorkányok meg egy igazi táltos is, akit a szemétdomb aljáról, ahol mi is vagyunk, el kell vinni a boszorkányhoz. Hangsúlyozom, hogy a szöveg alapján egyáltalán nem jutott eszembe ez a jelenet a Brian életéből. De a közgyűlésen kiemelte azt is, hogy

  hamis bálvány lehet egy Nobel-díj vagy egy Oscar-díj.

  Az MNO.hu szerint hatalmas taps fogadta a beszédet.

  A legutóbbi magyarok, akik megkapták ezt a két díjat, Kertész Imre a Sorstalanságért és Nemes Jeles László a Saul fiáért. És szeretném kiemelni, hogy az itt található cikknek, főként a címének semmi köze nincs az eddigiekhez.

  Fotó: Bruzák Noémi / MTI

  És ha elolvasták az MNO.hu-n a teljes beszédet, ahol belebonyolódtak már az összes szimbólumba, hallgassák meg Miklósi Gábor újságírónk értő elemzését, miről is volt szó a szóvirágcsokrok alatt:

  Kertész Imre és Nemes Jeles László díjai értéktelenek. A nemzeti örökségünkhöz kapcsolódó igazi teljesítmény valahol itt, az MMA szellemi környezetében keresendő, ám azt a sajtó megvetése és gúnyja övezi. Az MMA által képviselt szellemi minőség azonban lassan mégis elnyeri az őt megillető megbecsülést.

 • Magyar szakemberek közreműködésével nyílik decemberben Franciaországban egy nemzetközi barlangművészeti központ, amely a lascaux-i barlangrajzokat és az őskori ember életét mutatja be - mondta Hoffmann József, a Salisbury Régészeti Kft. ügyvezető régésze az M1-en. A december 15-én nyíló központban egy interaktív kiállítást alakítanak ki, amelyhez a magyar szakemberek különböző replikákat, műtárgymásolatokat készítenek, mégpedig őskori módszerekkel, a paleolit vadászok által már ismert bányákból fellelt kőanyagból, a vadászok kőpattintási tudományát felhasználva.

  A tudósok az őskor Sixtus-kápolnájának nevezik a több teremből álló lascaux-i barlangot, amelyet nem lakhelyszerűen használták az ősemberek, hanem valószínűleg egyfajta oktatóteremnek, amelyben a vadászatot mutatták be. Az iskolás gyerekek által 1940-ben felfedezett Lascaux-barlang újdonságot jelentett a paleolit kutatásban, a következő két évtizedben több százezer turistát vonzott. Emiatt azonban a mintegy 17 ezer barlang mikroklímája megváltozott, a barlangrajzok pusztulásnak indultak és 1963-ban elzárták a közönség elől. A falakat különböző gombák, baktériumok támadták meg, amelyek ellen a francia szakemberek nehezen tudták felvenni a harcot.

 • Fotó: Olvasónk, Zita

  Update: azóta készült egy videó is az anyag bevezetőjéről a Last days of Tények jóvoltából és a teljes anyag is felkerült a netre: