Zita, Mariann
12 °C
19 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Nem mondanám, hogy rettegnék a kígyóktól, vagy hogy ne tudnám megérteni, ha valaki egy kicsi, békés, veszélytelen hüllőt háziállatként szeretne tartani (ami egyébként legális). Azt viszont elég nehéz megmagyarázni, mi a halálnak akar valaki egy akár ötméteresre és 160 kilósra, emberre is veszélyes óriáspitont kis kedvencnek.

  Amerikában ennek ellenére úgy gondolják, hogy miért ne, aztán amikor rájönnek arra, hogy ezek rohadt nagyok, egyszerűen elengedik őket. Ilyen óriáskígyó a burmai piton, ami a nevének megfelelően nem az USA-ban, pláne nem Floridában őshonos. Ezek az invazív kígyók aztán boldogon leöldösik az őshonos fajokat, komoly természeti károkat (is) okozva. 

  Hogy ezt mérsékeljék, a hatóságok 60 napos programot hirdettek, ez idő alatt legálisan lehet szó szerint irtani a burmai pitonokat az Everglades nemzeti park mocsaraiból. Ennek meg is van az eredménye, ami többek között egy 4,4 méteres példányban manifesztálódott:

  Florida, azon belül is Miami az egzotikus állatok amerikai importjának központja. Helyi környezetvédők már évtizedek óta lobbiznak az invazív trópusi és szubtrópusi fajok behozatalának megtiltásáért vagy korlátozásáért, sikertelenül – egyszerűen túl sok pénz van az erre épülő iparágban ahhoz, hogy eredményt tudjanak ellene elérni. Független szakértők szerint az esetleges tiltás sem változtatna semmit, sőt csak rontaná a helyzetet, hiszen a hivatalos, ellenőrzött kereskedelem helyét a feketepiac venné át. 

 • A globális vagyoni egyenlőtlenségeket és szegénységet kutató közgazdászok között viszonylag nagy az egyetértés azzal kapcsolatban, hogy a szegénység csökkentésének egy elég hatékony módja az, ha egy szegényebb ország állampolgárai gazdagabb országokban dolgoznak, és a fizetésük egy részét onnan hazautalják. Az összes hazaküldött pénz egyébként jóval nagyobb annál az összegnél, amit a gazdagabb országok nemzetközi segélyekre költenek (2016-ban a Világbank becslése alapján 575 milliárd dollárt küldtek haza összesen globálisan, ami háromszor annyi, amennyi pénzt gazdag országok nemzetközi segélyekre költöttek összesen).

  Ezek miatt elég rossz hír, hogy három évtized óta először állt elő olyan helyzet, hogy egymás után két évben is csökkent a hazautalások összege. Ez a visszaesés ugyanakkor a Világbank előrejelzése alapján csak átmeneti, ugyanis a világgazdaság növekedésének beindulásával együtt a hazautalások is nőni fognak, így a nemzetközi szervezet becslése alapján 2018-ra már 615 milliárdra nőhet a hazaküldött jövedelem nagysága). A visszaesés oka egyébként nagyrészt a csökkenő olajár és a gyenge gazdasági növekedés a Perzsa-öböl országaiban és Oroszországban, ahonnan az összes hazautalt pénz 20 százaléka jön globálisan. Ezekben az országokban a legtöbb vendégmunkás Dél-Ázsiából és Közép-Ázsiából származik, így ezeket a régiókat érintette a legkomolyabban a visszaesés. Szintén nagyon rosszul érintette a visszaesés Indiát, ami a legtöbb hazautalt pénzt kapja nemzetközi összehasonlításban. A témával kapcsolatban további részletekről ebben a Quartz cikkében olvashat, sajnos csak angolul, viszont van három érdekes ábra is, amit minimális angoltudással már lehet értelmezni.

 • A Star Wars-rajongók valószínűleg felverik majd annak a rohamosztagos sisaknak az árát, amelyet 178 ezer dollárért kínálnak árverésre. Az 1976-ban Tunéziában forgatott Tatoiine-jelenethez mindössze hét darab készült belőle. A forgatás után a "legénység" egyik tagja vette magához és őrizte harminc évig.

 • Jamie Pollock (Manchester City) 1998-ban lőtt gólját tényleg nem kell sokat magyarázni. Az esernyőcsel gyönyörű, a pimaszul meglepő fejes pedig egyenesen zseniális.

  Csak egy kis hiba volt vele. A megoldást önre bízzuk.