Dömötör
11 °C
14 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Lenyűgözően festményszerű portrét lőtt mérkőzés közben Szvetlana Kuznyecováról a Reuters szingapúri fotósa, miközben az orosz teniszezőnő Karolina Pliskova ellen játszott. A beltéri pályán elég sötét volt ahhoz, hogy ne csak a hagyományos teniszfotók készüljenek, hanem lehessen egy kicsit játszani a világítással is. Nagyon klassz, ahogy a kép dinamikája újra és újra ráirányítja a figyelmet a sportoló eltorzult arcára. 

  A reneszánsz festők biztos megijedtek volna egy ilyen portrétól, valószínűleg nem ment volna át, hogy az alany nem mereven bámul a kamerába vászonról, és az alakja fokozatosan a semmibe vész, a színhasználat is eltér, de a stílus hasonló.

  A véletlen reneszánsz az index legeldugottabb és legritkábban frissülő tematikus sorozata, kész csoda, hogy rátalált! De ha érdeklik a hasonlóan festményszerű hírfotók, nézzen körül erre!

 • Megszületett meg az első muntyák a Szegedi Vadasparkban. Ez egy kisméretű és félénk szarvasfaj, pontos neve kínai muntyákszarvas (Muntiacus reevesi). A Kelet-Ázsiában élő patás hímei ugyan rendelkeznek kisméretű agancsokkal, de sok más kisméretű szarvashoz hasonlóan, a szemfoguk is megnőtt.

  muntyak 2016
  Fotó: Endrédi Lajos / zooszeged.hu

  Az agancsot kiegészítő fegyverzetük természetesen nem zsákmányszerzésre valók, hanem az egymás közötti harcokban segítik a hímeket. A Vadaspark muntyákjai amuri daruval élnek közös erdei kifutójukban, ez elég sűrű és tágas ahhoz, hogy biztonságban érezzék magukat. A két német állatkertből származó, tavaly összeköltözött szülőknek idén, október 15-én már meg is született az első utóda. A kicsinyüket napközben elrejtik, az nem követi az anyját, így kell némi szerencse és éles szem a megpillantásához, de ahogy növekszik, majd egyre többet lesz látható a kis muntyák.

  A muntyákszarvasokat angolul barking deernek, vagyis ugató szarvasoknak is nevezik, bár ritkán, inkább csak veszély észlelése esetén hallatják ezt a hangot - közölte a vadaspark. Bár elsősorban növényevők, meglepően sok állati eredetű táplálékot, pl. kisebb emlősöket és madarakat, tojásokat is fogyasztanak, sőt, még a dögevéstől sem riadnak vissza.

 • Nincs villany a 3-as metró egyik kocsijában, elég hangulatos. Ilyen képeket tudott a telóm, talán látszik pár pislákoló távoli telefon, írta kollégánk hazafelé utazva a metróból. Utazási élménynek érdekes.

 • 1905-ben, 111 évvel ezelőtt szakadt el végleg Svédországtól Norvégia, ezután a nemzeti identitás megerősítéseként hatalmas energiát fektettek a kultúra felvirágoztatásába – az itthon legismertebb norvég kulturális alakok közül talán a drámaíró Henrik Ibsen és a festő Edvard Munch emelkedik ki. Bár Magyarországon a többségnek talán előbb jut eszébe Lázár János háborúja a norvég alapokkal, mint a Vadkacsa vagy a Sikoly.

  A norvég alkotmány viszont még Norvégiánál is régebbi, sőt, ez egész Európa legrégebbi, hatályos alkotmánya,

  a világon is csak az USA előzi meg.

  Szép norvég nevén a Kongeriket Norges Grunnlovot 1814-ben írták meg, és (számos javítással, de) azóta is a jogrendszer alapját képezi.