Mária
-6 °C
-2 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • A police.hu-n tette közzé a rendőrség a tegnapi napjuk statisztikáját, az elmúlt 24 óra eseményei számokban címmel.

  Röviden összefoglaltuk önöknek:

  51, 1, 1, 14, 36, 131, 38, 63, 231, 145, 5, 101, 71, 40, 31, 7.

  És most következzék a tegnapi nap bővebben:

  Szerdán 51 személyi sérüléses közúti közlekedési baleset történt, az egyiknek egy halálos áldozata is volt, 14-en súlyos, 36-an könnyű sérülést szenvedtek. A rendőrök elfogtak 131 személyt, közülük 38-at körözés alapján, 63 főt értek tetten.

  Előállítottak 231 személy, köztük 145 főt bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt, további 5 személyt ittas vezetés gyanúja miatt. Biztonsági intézkedést is foganatosítottak: 101 esetben.

  Szerdán 71 személy próbált illegálisan bejutni az országba a szerb határon felől. Közülük 40 főt megakadályoztak ebben, 31 főt feltartóztattak és átkísértek az ideiglenes biztonsági határzáron. Magyarország területén 7 fő határsértőt fogtak el.

 • Gyalog jöttünk, mert siettünk - mondták a három királyok. Lehet, hogy eltévedtek a Parlament melletti jászolba vezető úton, mint a Brian életében, vagy olyan gyorsan jöttek, hogy a kisded megszületése előtt estek be Józsefékhez. Jobb ötletem nincs arra, miért hiányzik a jászolból a kis Jézus.

  Ha önöknek van rá magyarázatuk, dobják be kommentbe az Index Instagramján!

 • 75 éve, a Pearl Harbor elleni támadás másnapján készült ez a fotó egy oaklandi bolt kirakatáról. A japán származású boltos így próbált gyorsan elhatárolódni az akciótól, a fotó mégsem emiatt vált az idegengyűlölet emblematikus képévé. 

  Két hónappal a támadás után lépett életbe Roosevelt elnök rendelete, ami százezer japán származású férfit, nőt és gyereket rendelt internáló táborokba. Olyanokat is, akik amerikai állampolgárok voltak, és pusztán származásuk miatt jelentettek biztonsági kockázatot a rendelet értelmében. A kitelepítettek a háború végéig nem hagyhatták el ezeket a táborokat. 

  A képen látható boltot is bezáratták. Dorothea Lange, a képet készítő fotós később részletesen dokumentálta az internáló táborok mindennapjait, rengeteg képe viszont nem jelenhetett meg az állami cenzúra miatt. 2006-ben adott ki egy fotókönyvet, amiben először publikálta őket.

  A fotó szomorú aktualitását nem csak az évforduló, hanem a Donald Trump körül felemelkedő mozgalmak, az amerikai politika radikalizálódása adja. Az internáló táboroktól azóta mindegyik kormányzat elhatárolódott, de a helyzet a jövőben akár változhat is. Jó példa erre Trump egyik kiemelt támogatójának nyilatkozata: Carl Higbie egy interjúban arról beszélt a muszlim származásúak regisztrációjával kapcsolatban, hogy a hasonló állami intézkedések teljesen helyénvalóak, ha nemzetbiztonsági célokat szolgálnak. (QZ)

 • Nem lehet valami kellemes hím kígyónak lenni. Udvarolsz egy kígyóhölgynek, erre jön valami tahó, hogy lenyúlja tőled, te meg még csak jó pofán sem tudod vágni. Helyette kénytelen vagy ilyen fura, látszólag teljesen hatástalan birkózásba kezdeni: 

  A videót Ausztráliában készítették és két barna kígyó verekszik rajta, vélhetően a párzás jogáért. Az ausztráliai barna kígyónak van egyébként az egyik leghalálosabb mérge a világon