Márk
6 °C
21 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Ön úgy tanulta az iskolában, hogy az orosz cár kozákjai verték le az 1848-49-es szabadságharcot és hogy 56-ban az orosz tankok ellen harcoltak a pesti srácok, és talán még emlékszik is rá, hogy a demokratikus ellenzék ifjú vezére, Orbán Viktor azt követelte a rendszerváltás hajnalán, hogy a ruszkik menjenek haza? És mindebből arra következtetett volna, hogy a magyar történelem alapján fenyegetésként lehet tekinteni Oroszországra?

  Hát nem is tévedhetett volna ennél nagyobbat, de szerencsére Szijjártó Péter most helyreteszi a megtévedt gondolkodását!

  Magyar vagyok, és megvan a magunk történelme. Mi nem tekintünk fenyegetésként Oroszországra. Pont.

  Ezt nyilatkozta a külügyminiszter a Salon24 nevű lengyel lapnak, amikor a lengyelek és magyarok világnézete közötti különbségeket elemezte. 

  Az interjút az az Igor janke készítette, aki 2013-ban áradozó könyvet írt Orbán Viktorról, és aki éllovasa volt annak, hogy a lengyel jobboldal példaképként tekintsen Magyarországra és a Fideszre, de aki azért az Oroszországhoz dörgölődzést már nem csípi annyira. Mert ugye csak egy dolog verhet éket az Orbán-Kaczynski románcba, az, hogy a lengyel jobboldal borzasztóan oroszellenes, a magyar meg már nem az. 

  Szijjártó arról beszél, hogy pragmatikusan kell az oroszokhoz állni, a kereskedelmi viszonyt kell előtérbe helyezni, ami még oké is lenne. De azért azt állítani, hogy a magyar történelem tanulsága, hogy nem kell az oroszokra fenyegetésként tekinteni, az talán egy kicsit erős.

  Főleg úgy, hogy még Szijjártó még egész máshogy látszott értelmezni ezt a dolgot, amikor még a Gyurcsány-kormány próbált pragmatikus és racionális lenni Putyinékkal. Amikor például 2008-ban az orosz hadsereg bevonult Grúziába, Szijjártó Deutsch Tamással, Szentkirályi (ma már Szalay-Bobrovnicky) Alexandrával és más Fidelitaszosokkal az orosz nagykövetség előtt tüntetett, úgy téve, mintha fenyegetésként tekintene Oroszországra. 

  szijjártó orosz
  Fotó: Fidelitasz

  Ugyanebben az időszakban, egész pontosan 2007-ben Orbán Viktor pedig ilyeneket mondott Oroszországról: 

  Mi nem azért mutattunk ajtót bizonyos dolgoknak, hogy most meg visszajöjjenek az ablakon. Mi az ajtót a nyugatnak kinyitottuk, az oroszoknak, a Szovjetuniónak és a kommunizmusnak meg ajtót mutattunk, és azt üzenjük a jövőnek, hogy ne hagyják, hogy mindez visszamásszon az ablakon.

  Pont.

  (via: válasz.hu)

 • jamie foxx 2
  Fotó: Grnak Laszlo

  Na, ilyen sem volt még itthon, egy rádióban sem ébresztette a jónépet Golden Globe- és Oscar-díjas világsztár a reggeli műsorban. Hogy Jamie Foxxnak az miért jó, hogy hajnalban, ott üljön egy online rádióban a kis napszemüvegében és még dalra is fakadjon, azt nem tudom, de így volt, kép is van róla. Sőt, itt meg is lehet nézni az adást. Felkészül: Jennifer Lawrence?

 • A Lupa szigetnél vette észre olvasónk, hogy egy kis hajó "szökik" a Dunán.

 • A szlovákiai Liptóújváron hétfőn vonatra rakta a 12 éves fiát egy anyuka, hogy a 100 km-re lévő Zsolnán csatlakozzon a tanárához és iskolatársaihoz, akikkel osztálykirándulásra indult.

  Miután elindult a vonat, az anya rájött, hogy egy nappal eltévesztette a dátumot, az osztálykirándulás csak kedden lesz. Mivel a gyereknél nem volt mobil, a rendőrséghez fordult, akik fél óra múltán szerencsére megtalálták a gyereket.

  Rohanó korban élünk, így az ilyen helyzetekre fordítsunk fokozott odafigyelést! Bárkivel megtörténhet!

  - közölte az ügy kapcsán a szlovák rendőrség a Facebook-oldalán.

  A 12 éves fiú egyébként kedden elindult az osztálykirándulásra. (via Parameter.sk)