Magdolna, Léna
17 °C
30 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • giphy.gif

  Ha nem követték az elmúlt hetekben Steve McCurry történetét, itt egy rövid összefoglaló. Tudják, ő az a fotós-legenda, aki az afgán lány híres portréját csinálta néhány évtizede. Most azzal került a hírekbe a National Geographic és a Magnum legismertebb fotósa, hogy sorra derül ki a képeiről, hogy szanaszét vannak photoshopolva. És nem csak a színeket állítgatták rajtuk, hogy jobban nézzen ki a fotó, hanem táblákat és falakat, belógó képrészleteket retusáltak le az ismert képeiről.

  Ez történt eddig:

  • a botrány után McCurry a neki dolgozó grafikusokra és laborosokra fogta a balhét, akiket ki is rúgott már
  • majd azzal hárított, hogy ő nem riportfotós, hanem fotóművész, aki saját kedvtelésből csinálja ezeket a fotókat, így nem vonatkoznak rá olyan szigorú etikai szabályok, mint az újságoknak fotózó riporterekre
  • Azóta még több képéről derült ki, hogy durván belenyúltak
  • a hamisnak bizonyult képeit törölték az oldaláról, McCurry blogjával együtt, és az eladásaikat is felfüggesztették a Magnumnál
  • A National Geographic is törölt McCurry képeket

  Hatalmas szakmai vitákat generált az eset, McCurry kollégáitól is kapott hideget / meleget. Itt van pár jó cikk, amit érdemes elolvasni:

  És a legviccesebb:

  Két napja egy kiállítása előtt tartott sajtótájékoztatón megkérdezték a botránytól elzárkózó McCurry-t, hogy akkor mégis mi a helyzet a retusálással, amire azt válaszolta, hogy nem lenne szabad photoshoppal eltüntetni részleteket a valóságból, semmi szükség rá, hogy így tegyük szebbé a fotóinkat.

 • Pénteken végigszáguldott a neten egy kínai mosószerreklám, ami jó eséllyel pályázhatott volna 'a világ legrasszistább reklámja' címre, ugyanis azzal próbálja érzékeltetni a fehérítő hatást, hogy egy csinos ázsiai lány bedob a mosógépébe egy fekete férfit, aki a program lejárta után egy csinos ázsiai fiúként mászik ki a dobból. 

  Miután a videó virálissá vált, a Shanghai Leishang Cosmetics Ltd. gyorsan kapcsolt, és eltávolította eredeti helyéről, majd kiadott egy közleményt, amelyben megpróbálja a médiára kenni a botrányt: 

  Sajnáljuk, ha a média által eltúlzott videó terjedése kárt okozott az afrikai embereknek,

  írják. A cég egyik munkatársa, Mr. Wang azt is hozzátette, akik fennakadtak a reklámon, túl érzékenyek voltak, nekik eszükbe sem jutott a faji megkülönböztetés a videó készítése közben. 

  (USA Today)

 • Egészen elképesztő a hangulat Kölnben, a kézi BL-döntő helyszínén már vasárnap délelőtt is, a Veszprém szurkolói ugyanis bevették a dóm előtti teret az este 6-kor kezdődő döntőre hangolva.

  13241357 10154064520253046 1275819870426138487 n
  Fotó: Veszprem Handball team / Facebook
 • Chilében valaki lefilmezte, ahogy egy pár kutya összebalhézik egy nagyobb csapat oroszlánfókával a tengerparton. A küzdelem csak verbális agresszióig fajult, sajnos nehéz kivenni, milyen szitkokat szórnak egymásra a felek. 

  A keménykedés tárgya talán az adott partszakasz lehetett, a kajla kutyák kitartóan próbálták megfutamodásra bírni a főfókát, plusz a testtömegben, számban, és terepismeretben mindent verő fókabandáját. Végül aztán be kellett látniuk, hogy ez így nem fog menni, és meghátráltak. 

  (The Telegraph)