Lukács
7 °C
22 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Szerda este kezdődik Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál, és idén visszatért a szervezők tavaly jó szokása, nevezetesen hogy felkérnek egy fiatal filmest, hogy készítsen egy rövidfilmet, ami beharangozza a fesztivált. 

  "Mindössze azt kértük tőle, hogy a film önmagában, mint szerzői rövidfilm is megállja a helyét, mivel nem egy direkt reklámfilmet kértünk, hanem olyat, ami a Primanima fesztivál után, önmagában is nézhető. És még egy megkötés volt: budaörsi helyszíneken forogjon a film."

  Tavaly ez a Semmi bogár volt Visky Ábeltől, amiben két olyan ember sétálta végig az esős Budapestet, akik valaha régen jártak, most pedig Püsök Botond készítette el az M. Kapitányt, amiben Rainer-Micsinyei Nóra fiatal színészként elmegy az első magyar szuperhősfilm meghallgatására. Többet nem mondanék el.

  A filmet a szerdai megnyitón is levetítik, egyébként pedig itt, az Indexen lehet megnézni. A fesztiválról mindent meg lehet tudni a hivatalos honlapon.

 • Ez a két fiatal afgán lány egy herati iskolába jár. De ők szerencsés kivételek Afganisztánban, ahol a lányok 2/3-a(!) nem jár, pontosabban nem járhat iskolába.

  A szűk kisebbség főként olyan helyeken él, ahonnan a tálibokat már végleg sikerült kiszorítani, és az afgán kormány erőfeszítéseinek hála egyáltalán működnek az iskolák - ez nagyjából az ország feléről mondható el. Tehát a logika szerint az iskoláskorú lányok legalább felének iskolába kéne járnia.

  De hogy ez miért nem így van, arra a Human Rights Watch  kutatása ad választ: hiába van béke és nyugalom ezeken a helyeken, sajnos továbbra is jellemző a gyerekházasság és a gyerekmunka.

 • Mindannyian példát vehetünk arról a brooklyni bociról, aki letépte láncait, és úgy döntött, a saját útját fogja járni. Főleg, hogy kiváló médiaérzékenységgel, ezt sikerült úgy megoldania, hogy közben két helikopterről is élőben közvetítették a szabadságharcát.

  Szegény tehenet végül – két órás hajsza után – elkapták, és vágóhídra szállították, ami kicsit szomorú, de semmit nem von le a boci hősiességéből, hiszen nem az számít, hogy sikeres-e a lázadás, hanem az, hogy megtörténik. Ahogy Gandhi mondja: “Sosem tudhatod milyen eredményei lesznek a cselekedeteidnek, de ha nem cselekszel, eredményük sem lesz.”

  ( Daily Dot Pix11 )

 • A reformáció 500. évfordulójára egy csomó jó, s kevésbé jó alkotás született az elmúlt egy-két évben, de amit Szabó Levente és Polgárdi Ákos talált ki a Kálvin térre, az messze a legnagyszerűbb az általam ismertek közül.

  Már a tervekért is lelkesedtem, és valami csoda folytán, a hazai viszonyokat ismerve tényleg meglepő módon, a végeredmény is tök jó lett, a minap meg is nyerték vele a Magyar Formatervezési Díjat.

  Na de, ami miatt most írok, az az, hogy már el is kezdték tervezgetni a bontását. Senki ne ijedjen meg, ez eredetileg is úgy volt tervben, hogy egy évre cserélik csak le vele a híres K-köveket, aztán bármely település örökbe fogadhat egyet-egyet közülük.

  El is kezdődött a jelentkezés, a legjobbokat már le is stoppolták, ezen a térképen lehet követni, hogy kik és melyiket. Tessék sietni, mert a lustább településeknek csak valami másodvonalbeli prédikátortól marad idézet!