Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • 1954. január 21-én tartották az amerikai hadsereg első atommeghajtású tengeralattjárójának hajószentelőjét. A nukleáris reaktorral hajtott járművet Nautilus névre keresztelték; a népszerű Jules Verne-regényben így hívták a törvényen kívüli Nemo kapitány tengeralattjáróját.

  Az SSN-571-as típusszámú Nautilus volt az első jármű, ami 1958 augusztusában először lemerült az Északi-sark alá. A tengeralattjáró különlegessége az volt, hogy jóval tovább maradhatott víz alatt, mint a hagyományos, dízel üzemű járművek, így már a hadrendbe állítása utáni évben számos rekordot megdöntött.

  A Nautilus olyan helyekre is eljuthatott, ahol korábban még sosem járt ember alkotta jármű. Emiatt kiderült, hogy több tervezési és konstrukciós hibája is van; az így szerzett tapasztalatokat később más tengeralattjárók fejlesztésénél is felhasználták.

  A Nautilus egészen 1980-ig rendszerben maradt; a nyugalmazása után a fontos mérföldköveknek járó titulust, a National Historic Landmarkot is megkapta. Ma egy connecticuti tengeralattjáró-múzeumban van kiállítva.

 • Fantasztikus képet kaptunk egyik olvasónktól, aki egy viszonylag ritka légköroptikai jelenséget örökített meg szombat reggel: "Ma reggel a napkelte során ritka légköri jelenség volt látható: zöld sugár jelent meg a napkorong peremén a tiszta hideg időnek köszönhetően. Ezt sikerült is fotón megörökítenem, melyen éppen a Szabadság-szobor mögött látható a jelenség" – írta levelében Ferenc, akinek ezúton köszönjük a pazar fotót.

  A zöld sugár, vagy zöld villanás (green flash) napkelte, vagy naplemente idején figyelhető meg a napkorong legtetején. A pár pillanatig (max 1-2 másodpercig) tartó jelenséget az okozza hogy a föld légköre – ami ebben a szögben jóval vastagabb, mint délben – prizmaként összetevő színeire bontja a nap fényét, így jelenítve meg egy villanásnyi időre a zöldet.

 • A lenti képen a Csoma Szobája Alapítvány egyik önkéntese veti a vályogtéglát 4000 méter magasságban, a Napiskola előtt. Az alapítványt Irimiás Balázs hozta létre majd 10 éve, hogy Kőrösi Csoma Sándor szellemiségét továbbvigyék. Felépítettek egy iskolát, hogy a hosszú és hideg téli időszakban is lehetőség legyen az oktatásra.

  Aki megismerkedne ezzel a fantasztikus projekttel, annak erről, az önkéntességről és természetesen a befogadó környezetről tart képes beszámolót Balázs január 31-n este 7-kor a GANG-ban.

 • Rendőrök és a katasztrófavédelem munkatársai mentettek ki egy hattyút a jég fogságából Szolnokon - írja a Police.hu. Egy helyi lakos tett bejelentést a rendőrségre szombaton, hogy a Zagyva folyóba egy hattyú valószínűleg belefagyott.

  hat1
  Fotó: Police.hu

  A járőrök a helyszínre siettek, és megtalálták a mozdulatlan állatot, de megállapították, hogy életben van, mivel a zajokra reagált.

  Nem tudták biztonságosan megközelíteni a rendőrök, mert a parttól körülbelül 2 méterre volt a vízbe fagyva, a jégréteg vékony volt, ezért segítséget kértek a katasztrófavédelemtől. Egy létrát fektettek a jégre, majd a katasztrófavédelmisek feltörték a fagyott folyó vízét az állat körül, és kiszabadították a madarat.

  hat3
  Fotó: Police.hu

  A jég fogságából épségben kiszabadított hattyú boldogan visszaúszott a társaihoz.

  Happy end
  Happy end
  Fotó: Police.hu