Emőke
8 °C
19 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Ma van a meteorológia világnapja, amit az időjárás nálunk méltóképpen szép tavaszi napsütéssel tisztel meg. De nem is ez a lényeg. Tudta, hogy a nyelvújítás korában ezt a csúnya szót is magyarították eleink, és igen szép kifejezést találtak rá. Kár, hogy a meteorológia győzött. Mit gondol, mi volt rá a magyar szó?

  Mit gondol, mi volt a meteorológia neve a nyelvújítás korában?

  • 52
   légtüneménytan
  • 41
   körlégállagtan
  • 32
   légkörészet
  • 20
   felhészet

    

  A helyes megfejtést nézze meg itt.

 • Sajnos nem úgy, hogy a miniszterelnök barátja rájött, hogy ez mennyire menő lenne, és elintézte a bizniszt, hanem úgy, hogy megvett egy céget, amely korábban megcsinálta a dolgot. 

  Ha így kicsit zavaros, akkor íme névvel-címmel: Mészáros Lőrinc beleugrott most az Opimus Zrt.-be. Az Opimus egyik leányvállalata a régóta működő Euro Generál Zrt., amely az eddigi munkáit referenciaként feltünteti a honlapján. Ott találtuk, hogy Győrben, a Mészáros Lőrinc utcai Lidlt is ők csinálták. Taps.

 • Citrus, jázmin, bergamott? Virágos, fás, friss illatok, ugyan már! Egy parfüm legyen olyan illatú, mint az élet. A teljesen hétköznapi, szürke, jól ismert és jól megszokott élet – állítja egy New York-i cég, a Demeter Fragrance Library. Szerintük a macskaszőr, az eső, a mosoda és a gin-tonic azok az illatok, amiket a mai ember szívesen magára ölt. Az igazán elkötelezett macskaszőrszag-rajongóknak a parfümön kívül tusfürdőt és parfümolajat is ajánl a cég.

 • A venezuelai gazdasági válságban a kormány egy meglehetősen furcsa intézkedéssel próbálja biztosítani az élelmiszerellátást: kikötötték, hogy a pékségeknek a gabona 90 százalékából kenyeret kell sütniük. 

  A rendelkezés értelmében illegálissá vált olyan népszerű péksütiket árulni, mint a croissant vagy a brownie, amivel csak egy baj van: a pékek azt mondják, nem tudnak megélni anélkül, hogy ezeket a drágább termékeket árusíthatnák. Négy szabályszegőt már le is tartóztattak az Al jazeera videója szerint:

   Bár az ország háromszámjegyű inflációtól szenved, a populista kormányzat szerint az élelmiszerpiaci szereplők egy része szándékosan nem működik együtt, és nyomja felfelé az árakat. Ezzel szemben a pékek azt mondják, a kormány a hibás a gabonahiány miatt, és rajtuk veri el a port.