Eszter, Eliza
12 °C
22 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • A világon először Szlovéniában, egészen pontosan a maribori Pobrezje temetőben állítottak fel digitális sírkövet. A sírkő napelemmel működik és mozgásérzékelővel van felszerelve. Ha valaki megközelíti, akkor az elhunyt hozzátartozói által feltöltött videókat, képeket, szövegeket jelenít meg.

  Azon lehet vitatkozni, hogy ha ez elterjed, mennyire fogja zavarni a temetőbe látogatókat a képernyőrengeteg, mindenesetre Janez Mlakar leszármazottai most biztosan nagyon büszkék.

 • Az alkotmánybíróság szerdai ítélete alapján legalizálják a melegházasságot a Tajvanon. A döntéssel az apró szigetország lesz az első állam Ázsiában, ahol ez megtörténik. 

  Az alkotmánybírák ítélete nyomán most úgy kell módosítani a polgári törvénykönyvet két éven belül, hogy az lehetővé tegye azonos nemű párok házasságát. Ezzel valószínűleg semmi gond nem lesz, ugyanis  Tajvanon mind a kormány, mind az ellenzék, és a társadalom többsége is támogatja az ügyet. 

  (New York Post)

 • Elsőként a budai Várban találkozhattak hazánkban kék-fehér, önegyensúlyozó, kétkerekű, elektromos meghajtású eszközökkel, a rendőrségi segwayekkel - közölte a rendőrség.  Magyarországon először itt használnak a rendőrök két ilyen járgányt május 10-től.

  A kezdeti jó tapasztalatok összegzése után több segway beszerzését tervezik. Autóval nehezen vagy egyáltalán nem megközelíthető, de turisták által gyakorta látogatott helyeken akarják csatasorba állítani őket, például Budapesten a Városligetben és a Margitszigeten, illetve vidéki üdülőközpontokban is. 

  A gépek elsődleges funkciója a személyes jelenléten alapuló bűnmegelőzés - írja a közlemény. A Készenléti Rendőrség tíz munkatársa vett eddig részt az új gépek kezelésére, használatára való felkészülésben. A segwayes járőrök 16-17 km/h-s sebességgel haladnak, és a kerékpáros járőrökével megegyező egyenruhát, kék rövidnadrágot, fehér pólót, sportcipőt és bukósisakot, viselnek.

  Bűnmegelőző feladatának ellátásában előny, hogy használója magasabban helyezkedik el, mint a gyalogosok, ellát a tömeg fölött, így hamarabb észreveszi, ha rendőri intézkedés válik szükséges - mondta Nagy Miklós Imre ezredes, a Készenléti Rendőrség rendészeti parancsnokhelyettese.

 • Egy YouTube-felhasználó, Nabzim mutatta meg, hogy Nikola Tesla egyik leghíresebb találmánya, a nagyfrekvenciás váltakozófeszültség előállítására is képest Tesla-tekercs gitárerősítőként is működik.

  Az eredmény nemcsak rendkívül látványos a villámlások miatt, de remekül is szól, ki gondolta volna, hogy a sima elektromos zúgásból mennyi mindent lehet előállítani?

  (via Sploid)