Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Trump elnöksége új ajtókat nyithat a külpolitikában Vit Jedlička, a Liberland néven 2015-ben alapított miniállam vezetője szerint. A férfi részt vett Trump beiktatásán, és azt reméli, az új amerikai elnök előbb-utóbb hivatalosan is elismerheti Liberland létezését. 

  A 33 éves Jedlička Horvátország és Szerbia határánál, a Duna mentén hozta létre szabadelvű miniországát közel két éve. A szélsőségesen libertárius elvek mentén szerveződő közösségről ezt mondta az alapításkor:

  Az új állam alapítóinak célja egy olyan társadalmat létrehozni, ahol a tisztességes emberek anélkül érvényesülhetnek, hogy az állam felesleges szabályokkal és adókkal keserítené meg az életüket.

  Az azóta eltelt időben több százezren folyamodtak "állampolgárságért", köztük 12 ezer amerikai. Bár a médiavisszhangjuk jelentős, a népszerűséggel diplomáciai szinten eddig nem mentek sokra, egyetlen másik ország sem ismeri el Liberlandot. 

  Ha Hillary Clinton lett volna az elnök, valószínűleg ezután sem lenne rá esély, hogy az USA számításba vegye a rendhagyó ország legalizálását, de Trump felforgató személyiségéből még ezt is kinézi Liberland vezetése, ennek reményében ment Washingtonba Jedlička. Szerinte az új elnök megláthatja a potenciált abban, hogy Liberlandot érdemes lenne USA-közeli turisztikai- és technológiai központtá tenni, ez pedig néhány éven belül elvezethet a diplomáciai elismerésig. 

  (Washington Post)

 • „Egy baleset után az egyik autó az út közepén állt meg, ezért csak a villamos sínen tudnak kerülni az autók" – írta egy kollégánk a Margit hídról. Így beállt a Buda felé tartó oldal, és előtte a körút is a Nyugatiig.

 • 1954. január 21-én tartották az amerikai hadsereg első atommeghajtású tengeralattjárójának hajószentelőjét. A nukleáris reaktorral hajtott járművet Nautilus névre keresztelték; a népszerű Jules Verne-regényben így hívták a törvényen kívüli Nemo kapitány tengeralattjáróját.

  Az SSN-571-as típusszámú Nautilus volt az első jármű, ami 1958 augusztusában először lemerült az Északi-sark alá. A tengeralattjáró különlegessége az volt, hogy jóval tovább maradhatott víz alatt, mint a hagyományos, dízel üzemű járművek, így már a hadrendbe állítása utáni évben számos rekordot megdöntött.

  A Nautilus olyan helyekre is eljuthatott, ahol korábban még sosem járt ember alkotta jármű. Emiatt kiderült, hogy több tervezési és konstrukciós hibája is van; az így szerzett tapasztalatokat később más tengeralattjárók fejlesztésénél is felhasználták.

  A Nautilus egészen 1980-ig rendszerben maradt; a nyugalmazása után a fontos mérföldköveknek járó titulust, a National Historic Landmarkot is megkapta. Ma egy connecticuti tengeralattjáró-múzeumban van kiállítva.

 • Fantasztikus képet kaptunk egyik olvasónktól, aki egy viszonylag ritka légköroptikai jelenséget örökített meg szombat reggel: "Ma reggel a napkelte során ritka légköri jelenség volt látható: zöld sugár jelent meg a napkorong peremén a tiszta hideg időnek köszönhetően. Ezt sikerült is fotón megörökítenem, melyen éppen a Szabadság-szobor mögött látható a jelenség" – írta levelében Ferenc, akinek ezúton köszönjük a pazar fotót.

  A zöld sugár, vagy zöld villanás (green flash) napkelte, vagy naplemente idején figyelhető meg a napkorong legtetején. A pár pillanatig (max 1-2 másodpercig) tartó jelenséget az okozza hogy a föld légköre – ami ebben a szögben jóval vastagabb, mint délben – prizmaként összetevő színeire bontja a nap fényét, így jelenítve meg egy villanásnyi időre a zöldet.