Natália
-3 °C
7 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Az államfőválasztás elhalasztásáról szóló, 51 betűből álló szó lett az év szava Ausztriában - közölte a grazi egyetem lingvisztikai kutatóintézete.

  A Bundespräsidentenstichwahlwiederholungsverschiebung kifejezés az ausztriai államfőválasztás megismételt második fordulójának elhalasztására utal.

  A grazi egyetem és az APA osztrák hírügynökség kezdeményezésére az év legjellemzőbb szavára internetes szavazással lehet voksolni. A lehetőségek közül egy szakértőkből álló zsűri választotta ki a győztes kifejezést.

  A zsűri indoklása szerint a szó tartalmilag és formailag is jól, és ironikus módon jelképezi az osztrák belpolitika idei évét, hiszen az államfőjelöltek szokatlanul hosszú, csaknem egy éves kampányt folytattak, mert az államfőválasztás második fordulóját alkotmánybírósági döntés miatt meg kellett ismételni, azonban a megismétlésre kitűzött időpontot elhalasztották. A zsűri szerint a hosszú szó rávilágít a német nyelv sajátosságára is, miszerint németül tetszőleges hosszúságú új szavakat lehet alkotni úgy, hogy szinte bármennyi főnevet egymás mellé teszünk.

  Az év legvisszataszítóbb szava az Öxit lett, amely Ausztriának az Európai Unióból való esetleges kilépésre utal.

 • A karácsonyi képeslap, mint műfaj, elég hálátlan dolog, igazából csak elrontani lehet. Ha kicsit elege van az aranyozott házikókból és a céges logót rettentő kreatívan ünnepivé varázsoló dizájncsodákból, akkor pihentesse szemeit Luca Milani minimalista képeslapjain:

  Semmi világmegváltó, csak pár egyszerű ötlet, ami garantáltan nem csillog, nem hullik belőle műhó és nem kezd rá a Csendes éjre, mikor kinyitják. Egészségünkre!

  (Bored panda)

 • Nemrég voltam egy konferencián, ahol arról volt szó, hogy magyarázhat a tanár bármit matek-, fizika- vagy informatika órán, a gyerekek csak akkor tanulnak meg valamit igazán, ha nekik kell megépíteni, működésbe hozni valamit - mindezt ráadásul csapatban. Ez egyrészt szerethetőbbé teszi ezeket a tantárgyakat, másrészt végre lesz valami köze az iskolának ahhoz, amit a gyerekek későbbi életükben csinálni fognak. Nos, erre az egyik legjobb példa, amit a Nyugat-magyarországi Egyetem Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kara csinál: robotversenyeket szervez a középiskolásoknak.

  Ma délután zajlik a 2. Robot Race. A mechatronika iránt érdeklődő középiskolásoknak kiírt versenyen több mint száz csapat indult. A háromfős csapatok először különböző állomásokat keresnek fel, ahol feladatokat kell megoldaniuk. A kapott pontokból robot-alkatrészt, motorokat, kerekeket, szenzorokat és programozható téglát vásárolhatnak. A harmadik futam a robotoké, akiket előbb be kell programozni. A feladatuk, hogy végig tudjanak menni a pályán, kövessék az előre kirajzolt vonalat, kerüljék ki az akadályokat, sőt ehhez szenzoraikkal akár színeket is felismerjenek. A robotharc egy  HD-kamerával felszerelt drónért folyik, ez lesz az első helyezett jutalma. Ezen a nyúlfarknyi videón még csak a bemelegítést láthatják. 

 • Hanem két gárdonyi kábítószer-kereskedőéből, akiket a rendőrök lekapcsoltak, három másik személlyel együtt, akiket már nem kereskedelemmel, csak kábítószer birtoklásával gyanúsítanak. A 46 éves G. Attila és a 36 éves N. Krisztián 2015. októberétől Baracska térségében különféle kábítószernek minősülő anyagokat árult, december 7-én a lakásaikon fogták el őket a rendőrök. Erről videó is van a police.hu oldalán.

  A házkutatásokon többek között kábítószergyanús port, digitális mérleget, nagyobb mennyiségű készpénzt, valamint csomagoláshoz szükséges anyagokat foglaltak le a nyomozók.