Orsolya
7 °C
10 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • A magyar sufnidizájn, egyben az ózdi közbiztonság legújabb áttöréséről Janiczak Dávid polgármester ad hírt a Facebookon. Az általa először "biztonságtechnikai elemnek", majd "szoknyának" nevezett alkalmatossághoz hasonlókat korábban az oszlopokon a vezetékek fölé volt szokás kihelyezni, hogy megkönnyítsék a gólyáknak a fészekrakást.

  A pálcáikkal lefelé fordított fémkoszorúkat most a vezetékek alá szerelik fel a problémás városrészekben, hogy ne lehessen felmászni az oszlopokra megcsapolni a vezetékeket. Hogy a pálcák élesek-e, az nem derül ki, ahogy az sem, hogy előkészítették-e őket a logikusnak tűnő következő fázisra: az áram alá helyezésre.

  Valószínűleg nem, mert a helyi áramszolgáltató vezetői szerint nem is magát az áramlopást akarják elsősorban leküzdeni: arra akarják felhívni a figyelmet, hogy mennyire veszélyes kézzel manipulálni a csatlakozó vezetékeket, hiszen ezek halálos áramütést is okozhatnak. Mindenesetre az új oszlopok magasabbak (12 méteresek), és mindegyiken egyedi mérő is van, hogy a lopásra gyorsan fény derüljön.

 • Az LA Times cikke szerint Caesars Entertainment és az MGM Resorts egy olyan technológiát tesztel, ami lehetővé teszi, hogy csak azok kapjanak ingyen italokat a kaszinóikban, akik elég pénzt szórnak el. 

  Az MGM-nél jelenleg úgy néz ki a dolog, hogy a játékgépek kinyomtatnak egy vouchert, ha elég pénzt költöttek a vendégek, és ezt be lehet váltani a bárokban. Ezzel a kiszolgálók dolgát is segítik, akiknek nem kell azt találgatniuk, hogy egy-egy vendég költött-e már eleget.

  Tavaly nyáron az MGM már szigorított egyszer: akkor az ingyenes parkolást vették el.

 • Bemutattak egy újonnan érkezett törpehangyászt (Cyclopes didactylus) a perui Huachipa Állatkertben október 19-én, és ennek kapcsán az MTI olyan képekkel örvendeztetett meg minket, amitől teljesen elolvadtunk.

  A törpehangyász az emlősök a szőrös vendégízületesek rendjébe, ezen belül a törpehangyászok családjába tartozó faj, családjának az egyetlen élő képviselője, nemének az egyetlen faja. Rajta van az természetvédelmi vörös listán, de egyedszáma hosszabb távon stabilnak tűnik.

  A törpehangyász éjjel aktív és ritkán száll le a fáról, magányosan vagy párban él. Tápláléka hangyákból, termeszekből, méhekből és más rovarokból áll. A fogságban több mint két évig él. De hogy ennyire aranyos a kicsinye, az megdöbbentő.

  Ez a cukiság Mexikó déli területeitől Bolívián át Brazíliáig minden trópusi erdőben széles körben elterjedt. Így néz ki, amikor gonosz.

 • A svéd rendőrség 300 kg marihuánával a csomagtartójában fogott el két férfit, akik egy Lengyelországba tartó kompra próbálták felcsempészni az árut. A többmillió dollár értékű szállítmány lekapcsolása az utóbbi évek legnagyobb fogása Svédországban, utoljára 2012-ben találtak ennyi kannnabiszt. 

  A rendőrség szerint ez egyébként bevett stratégia lehet: a szállítók "trójai falovak" módjára elrejtőznek a kompokra érkező forgalomban, tudják, hogy kicsi az esélye egy szúrópróba-szerű vizsgálatnak.

  A mostani fogás biztosan hosszú időre visszaveti majd a svéd drogkereskedők hálózatát. A rendőrök azt ígérték, többször fogják ellenőrizni a kompokra hajtó autók rakományát.

  (SVT)