Zsuzsanna
-2 °C
7 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Olvasónktól kaptuk ezt a képet a Blaha Lujza térről. Szabályos, vagy sem?

  Nézzük, mit mond a kresz: "A mozgáskorlátozottak közlekedésére szolgáló, emberi erővel tolt vagy hajtott kerekes szék és a gépi meghajtású kerekes szék – ha sík úton önerejéből 10 km/óra sebességnél gyorsabban haladni nem képes, továbbá a gyermekkocsi és a talicska – nem minősül járműnek. Az ilyen eszközökkel közlekedő személyek

  gyalogosoknak minősülnek." 

  A gyalogosoknak pedig, mint tudjuk "a járdán, ahol pedig járda nincs, a leállósávon, az útpadkán vagy a kerékpárúton kell közlekednie". Amennyiben ez nem lehetséges, akkor az úttesten:

  "a kerekes székkel közlekedő mozgáskorlátozott gyalogosok mindig a menetirány szerint a jobb oldalon haladhatnak".

  Ezek szerint, a kerekesszékes szabályosan közlekedett, amennyiben:

  • legalább 10 km/h-val ment, mert akkor járműnek számított,
  • 10 km/h-nál lassabban ment, de nem volt járda, leállósáv, kerékpárút, és
  • menetirány szerinti jobb oldalon haladt.

  Ha megvolt a sebesség, akkor nincs kérdés. Ha viszont nem volt meg, akkor egész biztosan szabálytalan, ugyanis hiába tartott jobbra (a buszsávot vélhetően szabályszerűen nem használta), volt körülötte járda, a képen is látszik, hogy ott sétálgatnak a gyalogosok.

  Szabályos volt a kerekesszékes?

  • 9
   Nem tudom, de bátor
  • 4
   Nem
  • 1
   Igen
 • Valószínűleg van kellemesebb repülési élmény annál, hogy az átlag légi utas kinézve az ablakon két felfegyverzett vadászgépet lát egyre közelebb repülni a járatához. Ezt élhették át február 16-án az Indian Jet Airways társaság Mumbaiból Londonba tartó Boeing 777-esének utasai, miután a gép valamiféle technikai okból elvesztette a kapcsolatot a kölni légiirányítással. 

  A német légierő két Eurofighter Typhoon vadászgépét riasztották az utasszállító elfogására, és a jelenetet egy kissé fentebb, hátrébb repülő British Airways járat egyik pilótája fel is vette. A Times of India jelentése szerint a két német elfogó vadászgép sikerrel vette fel a rádiókapcsolatot az elnémult gép pilótáival, akiknek ezek után sikerült helyreállítani a földi irányítással is a kapcsolatot. A Boeing végül rendben folytatta tovább útját London felé. (Via Foxtrot Alpha)

 • Az alábbi képen látható Sámson Valentinát keresi a rendőrség. A fiatal lány 2017. február 18-án reggel 9 órakor elment otthonról, csak az iratait vitte magával, sem pénz, sem mobiltelefon nincs nála. Ismeretlen helyen tartózkodik és a felkutatása eddig nem volt sikeres. Valentina 170 centiméter magas, vékony testalkatú. Eltűnésekor lila keretes szemüveget, sötétkék dzsekit és sötétkék melegítőnadrágot viselt.

  Sámson Valentina
  Sámson Valentina
  Fotó: Police.hu

  A Budapesti Rendőr-főkapitányság XIX. kerületi Rendőrkapitánysága kéri, hogy aki a lány eltűnésével kapcsolatban érdemleges információval rendelkezik, hívja a 06 1/292-9250/140-es számot, vagy névtelensége megőrzése mellett tegyen bejelentést az ingyenesen hívható 06-80-555-111 „Telefontanú” zöld számán (H-Cs.: 8.00-16.00, P.: 8.00-13.00) vagy a 107, 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén.

 • Bár ragyogóan süt a nap reggel alig lehetett valamit látni a Hármashatár-hegy tetejéről. Ködszurkálónak csak ez a hatalmas torony lógott ki a tejfölszerű ködből.

  164993819.bKOdj69U
  Fotó: Hajdu Lajos