Fülöp, Evelin
13 °C
24 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Egész pontosan a Bucket-szigetet, amely annyira kalózos, hogy a  Sir Francis Drake-csatornában fekszik. Van rajta egy szuperluxus rezidencia, rengeteg négyzetméterrel, tíz hálószobával, helikopterleszállóval és miegymással. Nem is részletezném, akit érdekel, olvassa el a hirdetést, mit kapni manapság 30 ezer dollárért (cirka 8,3 milliárd forintért).

 • Az MTA Agrártudományi Kutatóközpont (MTA ATK) martonvásári telephelyén, a Brunszvik-kastély szomszédságában új kutatói tömb épül, amely várhatóan 2019 második felében készül el. Ez lesz a Martonvásári Agrár-innovációs Centrum, amelyhez egy látogatóközpont is tartozik majd.

  Szerencsére a fejlesztők ráéreztek, hogy a címben (vagy akár az előbbi két mondatban) szereplő nagy kezdőbetűs szavak száma túl sok, ezért szeretnének valami frappánsabb nevet találni az új létesítménynek. 

  Az új látogatóközpont a martonvásári Brunszvik-kertben: az úgynevezett Kiskastélyban és egy kortárs toldásban
  Az új látogatóközpont a martonvásári Brunszvik-kertben: az úgynevezett Kiskastélyban és egy kortárs toldásban
  Fotó: MTA ATK

  Úgyhogy pályázatot írtak ki: mi legyen a látogatóközpont neve? A téma amúgy mindenféle talajos-agráros-tudományos kutatás bemutatása lesz, de azért a hely (Martonvásár) is elég sok történelmi áthallásra ad lehetőséget. Szóval lehet agyalni a jobbnál jobb neveken. Akit érdekel, itt talál róla bővebb információt.

 • Újra látható a Szegedi Vadasparkban az egyik legfurább macska, a ritkaságnak számító manul, vagy más néven pusztai macska (Otocolobus manul). 

  Fotó: Endrédi Lajos / zooszeged.hu

  Nem mondanám, hogy egy szép állat. Van valami bizarr kancsalság a tekintetében, mint valamilyen kellemetlen optikai csalódás, amiről nem tudod levenni a tekinteted, és erős késztetést érzel, hogy ezt neked élőben is látnod kell.

  Fotó: Endrédi Lajos / zooszeged.hu

  A manul Közép-Ázsia pusztáin él, a kutatók körülbelül 15 ezer egyedre becsülik a számát. Nem számít gyakorik fajnak az állatkertekben sem,  jelenleg Európa 34 állatkertjében mindössze 106 manul él. (via)

 • leg

  Egymillió tonna kő és föld zuhant a tengerbe a kaliforniai Monterey partvidékén, ahol egy földcsuszamlás konkrétan eltörölte a tengerparton végigfutó festői út egy tekintélyes szakaszát. Miután már korábban is voltak földcsuszamlások itt, az utat szerencsére időben lezárták, így senki nem sérült meg.

  Megpróbáltam megkeresni ezt a szakaszt a Monterey-i sheriff hivatala által megadott adatok alapján. Valahol itt lehetett. Nem tudom, szokás-e meggyászolni egy utat, de ezt bizony meg kell: nézzék csak, nem véletlenül imádtak erre autózni a turisták.