Jusztina
11 °C
22 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Itthon nem egészen úgy néz ki a rendőrökkel való fényképezkedés, mint például Párizsban: ott, ahol évek óta hatalmas a terrorkészültség, különösen az Eiffel-torony közelében, a rendőrök simán együtt pózolnak a turistákkal, akik közös képet akarnak velük.

  Ha nem egészen tudja, hogy mi is történik, amikor egy magyar rendőrt egyáltalán nem ilyen direkt módon , hanem csak simán egy tüntetés közben fotózunk le, akkor érdemes ezt elolvasnia.

  Aztán utána újra megnéznie, hogy milyen boldogan vigyorog a G36-os gépfegyverrel pózoló rendőr, aki mellett perceken át váltották egymást a fotózkodó turisták.

 • Egy izlandi cég, a Vegamálun egy egyszerű optikai illúzióval próbálja meg biztonságosabbá tenni a közlekedést. A zebrájuk térhatású, olyan, mintha kiemelkednének az aszfaltból a csíkok, még árnyékuk is van.

  3D-zebra-crossing.png

  Ha először lát egy ilyet az autós, tuti, hogy elbizonytalanodik és leveszi a lábát a gázról, tehát jó eséllyel nem csapja el a kamupallókon átsétálókat.

  vegamalun
  Fotó: Vegamálun/Facebook

  Elképzelésem szerint Izlandon azért nincs fene nagy forgalom, de az egyik városban, Ísafjörðurban már el is kezdték tesztelni az újítást. Kíváncsi vagyok, hogy az is lassít-e, aki sokadszorra keresztezi a lebegő zebrát.

 • Neil deGrasse Tyson az egyik legismertebb asztrofizikus a világon. Kozmosz: Történetek a világegyetemről című műsora itthon is látható volt a National Geographicon, illetve a Netflixen továbbra is elérhető.

  De jelen esetben azért érdekes, mert ő az, aki időről időre tudományos szemmel néz a különböző hollywoodi produkciókra, és megmondja, hogy mi az, ami jó, és mi az, ami tévedés bennük. Elsősorban tudományos szempontból. Néhány éve például dicsérte az Interstellart, mert az összes főszereplő mérnököt vagy tudóst játszik, illetve azért is, mert Einstein relativitáselméletét egyetlen másik filmben sem lehetett még így megtapasztalni.

  Most, egy hónappal a Trónok harca hetedik évadának fináléja után a sorozatról is elmondta a véleményét. Pontosabban arról, hogy mit mond a tudomány a sárkányokra. Ebből a szempontból spoilerek következnek, úgyhogy aki nem látta végig a hetedik évadot, inkább ne olvasson tovább.

  A legfontosabb a szárnyak hatalmas fesztávolsága, és ezért dicséretet is kap a sorozat. Ránézésre olyan hatalmasak Drogon szárnyai, ami miatt elképzelhető, hogy fel tudja emelni a saját súlyát. Szintén a tudomány felől megközelítve fontos, hogy a sárkányok testfelépítése hasonlít a madarakéhoz, illetve a denevérekéhez és a mellső lábakból alakultak ki a szárnyaik.

  Nem csak dicséret járt viszont a sorozatnak, ami legutóbbi évadában igen gyakran tette félre a fizika szabályait. Ezek közül egyetlen kapitális bakit emelt ki a fizikus, Viserion tetemének kiemelését a jeges tóból. Sokan azon akadtak fent, hogy honnan vannak a láncok, DeGrasse Tyson viszont nincs megelégedve a formájukkal.

  Egy ilyen súlyos testet csak úgy lehetne kihúzni a vízből, ha egyenes lenne a kötél, nem olyan görbe, ahogy a sorozatban látszódott.

  Az Éjkirály sárkányáról még azt mondta, hogy amennyiben kék lángot fújna, ahogy azt az évad utolsó jelenetében láthattuk, akkor az háromszor forróbb lenne, mint az a hagyományos tűz, amit Daenerys életben lévő sárkányai tudnak fújni.

  Abban viszont nincs egyetértés a rajongók között, hogy a jégsárkány forróbb tüzet, jeget vagy esetleg egyéb mágikus erőt képes a szájából kifújni, ami a falat is lerombolta. Mindenesetre a tűznek tényleg a kék része a legforróbb, ennek a tudományos hátteréről itt lehet bővebben olvasni.

  Neil deGrasse Tyson azzal zárja a sorait, hogy a Trónok harca világában azzal fejezik ki az emberek a hűségüket és tiszteletüket, ha letérdelnek. Ez utalás az Amerikában nagy vihart kavaró tiltakozásokra: az NFL-játékosok letérdelnek a himnusz közben, így tüntetve a rasszizmus ellen, amivel magát az elnököt is sikerült felzaklatni.

 • Jankovics Róbert mérsékelt küzdősport-tapasztalattal, de 42 évvel a háta mögött YouTube-kampányba kezdett, hogy megismételhesse középkorú kollégája tettét, és kiüsse az ír MMA-megasztárt. A férfi a héten már a negyedik videóban noszogatja McGregort, dorongolja le a fanyalgó/gúnyolódó kommentelőket; és most először végre eszébe jutott, lehet, hogy nem magyarul kéne kampányolnia, szóval:

  Mggregor, kámon fájt!

  Az egész ötlet persze olyan sok szinten abszurd, hogy konklúzióként mégiscsak az tapad meg:

  Miért is ne?

  McGregornak egyébként nincs lekötött meccse, de az év végén szeretne bunyózni, valószínűleg a könnyűsúlyú övének megvédéséért. De hát ezt a UFC-nél, sőt az egész MMA-nál mindig egy lépéssel előrébb járó írnél sosem lehet tudni.