Dániel, Daniella
18 °C
32 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Ausztrália a furcsaságok tárháza. Itt élnek a világ legveszélyesebb kígyói, cápák, krokodilok és mérgező halak laknak a vizekben, a szárazföldön koalák, kenguruk és más különös, erszényes állatok garázdálkodnak. Utóbbiakhoz tartozik a hangyászsün, a kacsacsőrű emlős közeli rokona, ami annak ellenére, hogy emlős, tojást rak, a kicsinyke kis utódját pedig az erszényében neveli fel:

 • Pénteken kezdődik és vasárnap estig tart a Krisna-völgyi Búcsú, Fonyódtól délre, Somogyvámoson. Lesz kirakodóvásár, ahol Krisna-völgy saját készítésű termékei is megvásárolhatóak, többek között házi készítésű, gyógynövény tartalmú kencék. Rengeteg magyaros és indiai étel, látványkonyha, szabadtéri főzés, tandori sütés. A bio/vegán vonalon mozgók számára valóságos paradicsom: a legtöbb étel számukra is fogyasztható, még fagyizni is tudnak. A vegán pizza és fagyi egyébként évek óta a búcsú két nagy slágere, de a vegetáriánus, tojásmentes palacsinta is nagy kedvenc.

  A színpadon tradicionális zene- és táncbemutató látható, a legaranyosabb program minden évben a Krisna-völgyi gyerekek táncbemutatója. De lesz egy védikus indiai esküvő is tűzceremóniával. Emellett egy csomó gyerekprogrammal készülnek, lesz bocisimogató és kisvasút, ami a völgy területén belül közlekedik. A mantra-ösvényt végigjárva meditálni lehet, az ökoportán a biokertészettel ismerkedni, a tavalyi búcsú nagy kedvence, a Reinkarnációs szerepjáték pedig a karma szövevényes törvényeit segít megérteni. 

  Ez 21. Krisna-völgyi búcsú, az elsőt még 1996-ban tartották. Akkor még nem is sejtették, hogy húsz év múlva akkora eseménnyé válnak, hogy három nap alatt tízezer ember látogat a völgybe.

 • Méghozzá egész jól. Ez derült ki a hétvégén, amikor négy látássérült fiatal megmászta a tatabányai via ferrata utat a Turul-szobor alatti sziklán. Külön öröm látássérülteket kalauzolni ebben a csodás világban, mi látók sokat tanulhatunk tőlük, mondta Kovács Tamás, a via ferrata pálya üzemeltetője. A mászás előtt a négy fiatal bemelegítésként tett egy kört tandembiciklin, valamint evezett a tatai Öreg-tavon.

 • Az angol KSH tett közzé adatokat a válások és házasságkötések számáról, amiben a Quartz vett észre egy érdekes trendet:

  Egyre több a házasságkötés és a válás a 65+ korcsoportban. A két dolog kéz a kézben jár, a házasságkötések 90 százaléka ugyanis - nem meglepő módon - nem első házasság.

  Nem arról van szó, hogy hirtelen egymásba szeretett egy generációnyi öreg, hanem egymástól független, de összeadódó jelenségek eredménye:

  - Öregszik a népesség, sokkal több a 65 év feletti ember, mint korábban.

  - Könnyebben ismerkednek az idősek az interneten, és otthonokban.

  - 2007-ben változtattak az örökségi illeték mértékén a házastársak javára, ez is statisztikákban kimutatható változást hozott a házasságkötések számában.