Orsolya
7 °C
10 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Egy nyugdíjas tudós nemrég különleges éticsigát* talált London nyugati részén egy trágyadombon. Az értő szemek rögtön kiszúrták, hogy nem mindennapi élőlénnyel van dolga, úgyhogy a felfedezett példányt elküldte a Nottingham Egyetem csigák genetikájával foglalkozó kutatójának. Dr. Angus Davison pedig tanulmányozni kezdte a Jeremy névre keresztelt állatot. 

  Kiderült, hogy Jeremy egy nagyon ritka genetikai mutációval született: a házán látható spirálok az óramutató járásával ellentétes irányba fejlődtek ki, és a nemi szerve sem arra az oldalára nőtt, ahova a többieknek. 

  Mindez csupán esztétikai problémának tűnhet, azonban Jeremy számára maga a tragédia: fizikai rendellenessége miatt nem tud szaporodni :-/
  A képen jobbra Jeremy, a másik csiga személyazonossága nem ismert, és láthatóan éppen rejtőzködik is
  A képen jobbra Jeremy, a másik csiga személyazonossága nem ismert, és láthatóan éppen rejtőzködik is
  Fotó: Nottingham University

  A csigák ugyanis úgy párzanak, hogy szemből egymás mellé csúsznak, összeérintik a házaik jobboldalán található szerveiket, és megtörténik az ondócsomagok átadása. 

  Jeremy azonban baloldali beállítódású, tehát hozzá hasonlóan olyan társat keres, akinek szintén a baloldalán van a párzószerve. "Húsz éve tanulmányozok csigákat, de ilyet még nem láttam" - érzékeltette Dr. Davison ebben a videóban, hogy mennyire nehéz Jeremy számára a párkeresés. 

  A helyzet azonban nem reménytelen: egy az egymillióhoz az esélye, hogy hozzá hasonló rendellenességgel szülessen egy éticsiga a természetben. A világon pedig több millió, talán több milliárd, vagy még több csiga él, szóval már csak találni kell egy másik baloldalas példányt. 

  Dr. Davison ezért arra kér mindenkit, hogy járjon nyitott szemmel, és felfedez egy Jeremy-hez illő csigát, akkor vegye fel vele a kapcsolatot. Hívhatják a +44 (0)115 823 0322-as angliai telefonszámon, és az angus pont davison kukac nottingham.ac .uk címre emailt is írhatnak neki. 

  * A brit sajtóban Jeremy-t garden snail-nek nevezik, aminek a latin gyűjtőneve: Corno Aspersum. Az erről szóló Wikipedia-szócikk magyar változata szerint a Corno Aspersum nálunk pettyes éticsiga (Helik Aspersa), azonban a pettyes szerintem nem úgy néz ki, mint Jeremy, akinek csíkos a háza. Szóval segítsenek, aki tudja, hogy pontosan milyen fajtájú csigáról szól ez a történet, írja meg nekünk. 

 • "Ez érdekelhet titeket, egy szépen berendezett budapesti panelért őrül meg a Reddit egyik subja a /r/malelivingspace. Külön érdekes mert USA-n kívüli lakásokat ritkán kapnak fel. Jelenleg a top post."

  - írta az Urbanistának Zuzu nevű olvasónk, és ha nem alszom el a levelek fölött, talán még el is csípem, de még mindig ott van az élbolyban. A nagy kérdés, hogy

  miért?

  Mármint magyar szemmel tényleg nagyon pofás, főleg a panelek közt az. Klasszul van berendezve, jól is van fotózva, ráadásul Békásmegyer Duna felőli részén mutatós képeket lehet csinálni a környékről is. Szóval nagyon okés, de azért helyi viszonyok közt sem kapnám fel a fejem erre a hirdetésre, csak egy picit.

  Vajon a nemzetközi közönséget mégis mivel fogta meg? Talán nem láttak még tarkára hőszigetelt panelházat? Vagy ennyi magyar nyomul a Redditen?

 • A legutolsó Clinton-Trump vita másnapjára készült el ez a videó, ami nem azért érdekes, mert őrületesen vicces lenne, hanem mert a videóforgatás és -vágás sebességének határaihoz ér el. Azzal lehetett valamennyit csalni, hogy pár effektet megcsináltak előre, vagy pár műsorvezetői átkötést megírtak, de 100%-os biztonsággal azokat sem lehetett előre elkészíteni.

  Szóval a lényeg, hogy a vita másnapjára rakott össze a politikai videók autotune-ozásában utolérhetetlen schmoyo és Weird Al Yankovic (akivel legtöbben valószínűleg ebben a videóban találkoztunk először), na meg egy profi stáb egy videót, amihez az alábbiak kellettek:

  • megnézni a vitát
  • kiszkriptelni
  • újraszerkeszteni a jelöltek szövegét, rímbe szedve
  • összevágni, autotune-olni
  • leforgatni Al Yankovic részét mint műsorvezető
  • összevágni az egészet, képben, hangban finomítani és rápakolni az effekteket
  • végül exportálás, Youtube-ra pakolás

  És erre az egészre egy napjuk volt.

  Ez csak egy kép, a videó ott van felül!
  Ez csak egy kép, a videó ott van felül!