új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Oké, hogy nagy a barátság a kelet-ukrán szakadár kváziállamokkal – bár jócskán akadnak fegyveresek, akik keveslik Moszkva segítségét és kihasználva érzik magukat –, és a Kreml nélkül valószínűleg nem lenne donyecki, meg luganszki köztársaság (DNR és LNR), de ez azért nem jelenti azt, hogy Oroszországban külföldi diplomatákhoz hasonló védelmet élveznének a szakadárállamok felkent képviselői. Főleg, ha Moszkvában akarnak ingatlanokat lenyúlni.

    Most épp az DNR által az ENSZ nemzetközi bíróságához jelölt képviselőjét tartóztatta le az orosz rendőrség. (A titulusnak nem sok értelme van, tekintettel arra, hogy a senki, így Oroszország által sem elismert DNR-nek nyilvánvalóan nincs semmilyen kapcsolata az ENSZ-szel.) Az 56 éves Pjotr Csihun a gyanú szerint részt vett egy ügyben, amelynek a célja egy 19. századi moszkvai belvárosi villa átjátszása volt. Tavaly egy másik DNR-es vezetőt, Dmitrij Liszakovszkijt már letartóztatták ebben az ügyben – két másik társuk pedig hét és kilenc évet kapott –, és körözték a velük együttműködő bírónőt, de ő időben elutazott az Egyesült Államokba, ahol gyorsan gyermeket szült és ott is maradt – írta a Kommerszant. A villa-ügy még azelőtt indult, hogy Kelet-Ukrajnában kitört volna a fegyveres konfliktus Kijev és a Moszkva támogatását élvező szakadárok között. Csihun és Liszakovszkij csak később utazott a szakadár térségbe. Nem először fordult elő, hogy a DNR Oroszországból importált magas beosztású vezetőket, katonai parancsnokokat.

    A DNR egyébként a hír kapcsán már tiltakozott is, kijelentve, hogy Csihunt soha semmilyen képviseletre nem kérték fel a népköztársaság nevében. Ez is csak az ellenfeleink által szított piszkos információs háború része – írták közleményükben. Igaz, Liszakovszkij korábbi DNR-es szerepét nem tagadták.

  • A már többször is kilőtt Abu Bakr al-Bagdadi váratlanul tűnt fel egy fallúdzsai Korán-olvasó versenyen, ahol személyesen adta át a díjakat az arra érdemes fiataloknak.

    A Kalifáról egyébként - ahogy általában a terrorszervezetek vezetőiről - nagyon kevés kép készült, ezek közül a leghíresebb az amerikai hadsereg iraki börtönben készült mugshot. Igen, a világ legveszélyesebb terroristavezére nyolc hónapig az amerikaiak kezében volt, de akkor még nem tartották elég nagy halnak őt, és 2004 decemberében szabadon engedték.

    is

    (via TerrorMonitor)

  • Megfulladt 124 krokodil, miközben egyik farmról a másik farmra szállították őket, írja az MTI. Az állatok pusztulása miatt akár 3,6 millió pesóra (53 millió forint) is büntethetik a Cocodrilos Exoticos nevű céget. A cégnek összesen 350 púpos krokodilt kellett volna eljuttatnia épségben 2500 kilométeres távolságra, de a hüllők megfulladtak, illetve agyonnyomták egymást szállítás közben.

    kroki
  • Az Ok Go az az együttes, amit a videotrükkök nélkül előadott, bravúros és néha vicces videóklipjeiről ismerni. Az együttes klipjei önálló brandet jelentenek, ami jól hangzik, de zenei szempontból nem biztos, hogy annyira praktikus. Én például egyetlen számukra sem emlékszem, miközben a legjobb videóik örökre bevésődtek.

    Pont így van ez a vadiúj filmjükkel is, ami szakított az alapvetően a gravitációra épülő játékokkal. A klipet egy speciális repülőn forgatták, súlytalanságban. 

    Különös egybeesés, hogy a megjelenés dátuma egybeesik azzal, amikor bejelentették, hogy léteznek gravitációs hullámok.

    OK Go - Upside Down & Inside Out

    Hello, Dear Ones. Please enjoy our new video for "Upside Down & Inside Out". A million thanks to S7 Airlines. #GravitysJustAHabit

    Posted by OK Go on Thursday, February 11, 2016

    A klipet egyébként most néztem meg harmadszor, hogy minden részletet megfigyelhessek. A zenére még mindig nem emlékszem. Mindenesetre remélem, hogy az OK Go a következő klipjét egy fekete lyukban forgatja majd.

  • Batman vagy fél percet verekszik benne, Superman kétségbeesetten néz, Lex Luthor megőrül, a Csodanő pedig megszólal!

    Ha nem ez lenne a kétszázadik trailer a Batman v Superman: Az igazság hajnalához, biztos lelkesebbek lennénk, vagy ha nem félnénk attól, hogy (mint a trailerben is látszik) a hősies lassítások szerelmese, Zack Snyder ezt is telerakja öncélú effektettel, akkor most sokkal boldogabbak lennénk.

    Jó, persze, van hangulata:

    Bemutató március 24-én.

  • Olvasónk küldte ezt a fotót a ma már bemutatott Jászai téri bicikliút átvezetésről. Much precizitás, so mérnöki munka, such odafigyelés! Nézzük meg figyelmesen az apró részleteket, de mielőtt sírva fakadnánk, képzeljük magunk elé a lakást, amiben a kivitelező szakember lakik, feltehetőleg hasonlóan csodás megoldások között. Akkor talán kicsit jobb. Kicsit.

    Jól látom, hogy lebetonozták a cementeszsákot, aztán le is festették?

  • A szerdán lezúduló rengeteg eső miatt számos turistaút csúszos, nehezen, vagy egyáltalán nem járható, írta ki Facebookjára a Pilisi Parkerdő, és sokatmondó képeket is mellékeltek a vízben álló Rám-szakadékból. Mivel egyes kirándulóhelyek veszélyesek lehetnek, azt kérik, hogy az itt megadott helyeket kerüljék el.

  • David Bowie fia, a filmrendező Duncan Jones Twitter-üzenetben közölte, hogy első gyermeke júniusban születik meg - számolt be róla csütörtökön a The Daily Telegraph. A 44 éves rendező egy maga rajzolta képecskét is kiposztolt a Twitterén, amelyet apjának küldött még karácsonyra. A rajz egy kisbabát ábrázol köldökzsinórral, a mosolygó bébi egy szövegbuborékban azt mondja: "Várok", Bowie tehát halála előtt már tudta a hírt.

    Ca37bwuVAAEgKNd
    Fotó: Duncan Jones / Twitter

    Jones és Rodene Ronquillo fényképész 2012-ben házasodott össze. Felesége 2013-ban nyíltan beszélt arról, hogy dupla maszektómián esett át mellrákja miatt, írja az MTI.

    A BAFTA-díjas rendező, Dawid Bowie első házasságából származó legidősebb gyermeke nagyon közel állt apjához, a zenész halálhírét is ő közölte januárban. Jones  a Holdcímű filmjéért kapott BAFTA-díjat 2009-ben, a Forráskódot 2011-ben szintén számos díjra jelölték. A Warcraft: A kezdeteket idén mutatják be.

  • Miután elszörnyedtünk a Jászai Mari téri buherától, megkérdeztük olvasóinkat, hogy vajon mi lehet ennek a műalkotásnak a címe, mert hogy biztosan nem kerékpárút ez, hanem valami vidám városarculati elem (vö.: Színes Város, Neopaint stb.).

    Nos a legjobb címet egyértelműen Tóth Éva adta a műnek:

    Spagettik a kockás vízben.

    Köszönjük!

  • A Sajó áradása miatt lezárták több út egy-egy szakaszát Borsod-Abaúj-Zemplén megyében: vízátfolyás miatt járhatatlan a Putnok-Borsodbóta összekötőút, a tardonai bekötőút egy három kilométer hosszúságú szakasza, valamint a Dédestapolcsány és Tardona közötti út. (MTI)

    sajo
    Fotó: Huszti István
  • Csak mert régebbi, mint a kép alapján hihetnénk. „Hat éve vettem ezt a Happy Mealt egy McDonald'sban. Azóta áll a rendelőnkben, nem rohadt vagy penészedett meg, és nem indult oszlásnak!!!” – posztolta Jennifer Lovdahl, aki szerint ennél már csak az ijesztőbb, hogy a menünek karton- és nem rohadó ételszaga van.

    12508752 10153433396630669 2185279958079122870 n
    Fotó: Facebook

    A tanulság szerinte az, hogy „együnk valódi ételt: almát, banánt, répát, zellert!” – mintha azt nem tömnék tele kemikáliákkal. Az Alaszkában élő Jennifer és férje, dr. Shawn Lovdahl a pácienseiket ijesztgetik a Happy Meallel, jó étvágyat hozzá:

    12644800 10153433396535669 3718862238334812472 n
    Fotó: Facebook
  • Megszavazta a brit parlament felsőháza, hogy márciustól 

    pergamen helyett papírra vetik a brit törvényeket,

    adta hírül az MTI. A döntéssel egy több mint ötszáz éves szokás ér véget. Parlamenti illetékesek azzal érveltek, hogy a csúcsminőségű papírok élettartama mintegy 500 év, és a döntéssel évente mintegy 80 ezer fontot (32 millió forint) megtakarítanak a költségvetésnek.

    A pergamen védelmezői szerint a borjúbőr jóval tartósabb, szinte elkoptathatatlan. A parlamenti archívumban lévő legidősebb borjúbőrre írott törvény 1497-ben keletkezett, de vannak jóval régebbi dokumentumok, mint például az 1215-ös Magna Charta, amelynek fennmaradtak pergamenre írt példányai.

    A brit törvényhozás már 1999-ben kezdeményezte a modernizálást, ám akkor a törvényhozók nem szavaztak a változásra. A pergamen pártfogói most újabb harcot akarnak indítani a hagyomány megőrzéséért.

    Egyik szószólójuk, James Gray retrográdnak nevezte a lordok háza döntését és a pergamen visszaállítását követelte.  John Bercow alsóházi elnök közölte, hogy a döntést ellenző törvényhozók vitát kezdeményezhetnek a kérdésről az alsóházban.

    (mti)

  • Egy friss hír szerint február 17-én határozatlan ideig tartó sztrájkba lépnek a miskolci közösségi közlekedés dolgozói. Rapcsák László már nem lesz köztük, pedig megilletődött tekintetét látva alighanem szívesen folytatná még munkáját. Harminckét év közös után ugyanis nyugdíjba vonult a MVK Zrt.-től.

    12715494 1177242755619119 2242487447310391866 n
    Fotó: MVK / Facebook

    Néhány adat a nyugdíjba vonuló sofőrről:

    • Több mint egymillió kilométert vezetett balesetmentesen.
    • Kedvenc járműve a cég egyik Ikarus 435-öse, az 501-es azonosítószámú volt. (Forgalomba helyezve 2000. március 3-án, kivonva 2013. június 19-én.)
    • Legtöbbször a 32-es és a 35-ös járaton dolgozott.
    • Utolsó körére ma, csütörtökön 11:02-kor indult az Avas kilátói végállomásról – kivételesen – a 34-essel.
    • Munkába állásának évében a diósgyőri futballcsapat kiesett az NB I.-ből, elindult a 35-ös buszjárat az Avas kilátó és a Centrum Áruház között, Grósz Károly Miskolcról Budapestre költözött, a P. Mobil pedig Miskolc címmel írt számot.

    Ezzel a számmal kívánunk Rapcsák Lászlónak boldog nyugdíjas éveket!

  • A városi legendákkal foglalkozó Urbanlegends blog talált rá erre a HOAX-térképre, ahol menekültekkel riogató kamuhíreket és rémtörténeteket gyűjtenek Németországból.

    Több mint kétszáz hír van már rajta, köztük olyanok, hogy például lovat grilleztek a migránsok, meghalt egy sorban állásra kényszerített szír fiú, méregdrága autókkal parkolnak a tilosban a menekültek és hasonlók. Tanulságos gyűjtés, az biztos! (ami persze nem jelenti azt, hogy minden menekültekről szóló hír kamu vagy ferdítés lenne).

    hoax nemet
  • A Mashable-nek köszönhetően felfedezte a világ a mangalicát. A birkaszerű, szőrös disznó szerintük a legjobb háziállat, amit sok-sok képpel illusztrálnak. Megszólaltatnak egy tenyésztőt is, aki szerint megfelelő neveléssel a mangalica olyan szelíd és hűséges társunk lehet, mint egy kutya, még játszani is lehet vele. Az oldal azonban erősen rácsodálkozik, hogy mangalica nem csak cuki és göndör, hanem finom is! Húsa a legjobb marháéhoz fogható.

    bigfluffypig
    Fotó: Facebook

    A szerzők szerint azonban senkinek nem lenne szíve levágni és megenni egy ilyen gyönyörűséget. Szerintük ugyanis a mangalica 2016 kutyája! Szegény pulinak úgy tűnik, lőttek. 

  • Ugye Ön is azt hitte, hogy csak egy cuki pancsoló testvérpárral akarunk lájkokat vadászni? Van benne igazság, de valójában azt történt, hogy szerdán volt az utóbbi idők legnagyobb manilai csőtörése, aminek a gyerekek ugyan örültek, de a közlekedés megbénult, és jelentős mennyiségű víz ment kárba.

  • Értem én, hogy nem lehet lehajtott fejjel kiállni egy meccsre, de a magabiztosságnak is vannak fokozatai. A szegedi pólósok az Európa-kupa elődöntőjében a Bresciát kapták ellenfélül, és egy jó hangulatú januári disznóvágáson így üzentek nekik:

    12552942 1238285486187360 6147891890704103561 n

    Meg így:

    12400835 1238285346187374 2254879101173081710 n
    Fotó: Kiss Csaba / Facebook

    A szegediek Olaszországban csupán egy góllal kaptak ki, Vásárhelyen viszont – Szegeden nincs megfelelő fedett uszoda – egy csúnya, 15-10-es vereségbe szaladtak bele szerda este. Vagyis Brescia hiába múlt ki januárban, februárban simán bejutott az Európa-kupa döntőjébe.

  • Ki mondja és mi alapján? Tom Anderson egy programozó, aki szövegelemző szoftverrel szemezgette ki a Biblia Új- és Ótestamentumából, illetve a Korán 1957-es angol fordításából a különféle érzéseket kifejező szavakat. Először létrehozott nyolc kategóriát - öröm, várakozás, harag, undor, szomorúság, meglepettség, félelem és bizalom - majd rákeresett az ezekre utaló szavakat a kategóriákhoz rendelte. Az derült ki, hogy a Bibliában több szó esik a haragról, és kevesebb a bizalomról, mint a Koránban.

    Az is kiderült, hogy az Újszövetségben több szó esik gyilkosságról és pusztításról (2,8 százalék), mint a Koránban (2,1 százalék), de a legerőszakosabb könyv az Ószövetség a három közül (5,3 százalék).

    Anderson annyit tett még hozzá a rövidke kutatásához a blogján, ahol publikálta a számításait, hogy mindez nem bizonyít semmit azzal kapcsolatban hogy az egyik vallás erőszakosabb lenne a másiknál. "Az is fontos, hogy ez a három könyv nem képezi a kereszténység vagy az iszlám kizárólagos irodalmát, és nem foglalják magukban az összes tanítást és szabályt" - mondta, és mégegyszer hozzátette, hogy senki ne vonjon le messzemenő következtetéseket a minikutatása alapján. (Independent)

  • A következő négy napban négy ország játszik olimpiai selejtezőt Budapesten, a magyarok az észteket, a litvánokat és a lengyeleket legyőzve léphet a következő körbe. A lengyelek tűnnek a legnehezebb ellenfélnek, de a Hokej.net fotója szerint elég jó hangulatban készülnek, és valószínűleg egy BKV-ellenőr sem nagyon akadékoskodna velük, ha nem volna jegyük. Mondjuk hokis kesztyűben elég nehéz lehet lyukasztani.

    12733501 1116037968414891 4440628088151219568 n
    Fotó: Facebook

    Frissítés: A BKV vezérigazgató-helyettese hívta fel a figyelmünket arra, hogy nem BKV-buszon ülnek a játékosok. "A Stadionoknál készült a kép, de a belső arculat egyik ismert járművünkre sem hasonlít, valami német nyelvterületi egyébként valóban városi busz lesz az. Esetleg valami ilyen behozott régebbi, használt „csodát” béreltek ki?" – írta Szedlmajer László.

  • Hillary Clinton, az amerikai Demokrata Párt egyik elnökjelöltje költött ennyit (2000 dollárt) tavaly fánkokra. Ebben nyilván van egy csomó nagyobb rendezvény is, de az arányokat jól érzékelteti, hogya párton belüli legnagyobb riválisra, Bernie Sanders összesen 66 ezer forintnyi dollárt költött ugyanerre. Korábban már volt egy hasonló összehasonlítás is arról, hogy melyik jelölt mennyit költött pizzára. Tanulságos az is.

  •  

    Mettez les KO demain en allant tous voter. Pour préserver notre France fraternelle!!!! #jadoreça

    Brahim Zaibat (@brahimzaibat) által közzétett fénykép,

    A képet Madonna egykori táncosa és barátja csinálta egy repülőn. A szemüveges úr Jean-Marie Le Pen, a francia szélsőjobboldali párt volt elnöke, aki éppen békésen szunyókál. És aki ezen a képen - miután felkerült az Instagramra - kiakadt. Perelt, 50 ezer eurót akart, de végül egy eurós kártérítést nyert. 

  • 10173515 1274448765914021 1469620191997667313 n?oh=d0abd896824eb
    Fotó: facebook.com/freiburgerbarockorcheste

    A Freiburgi Barokk Zenekar lassan harminc éve indult, ez idő alatt besöpört egy rakás menő díjat és az egyik legismertebb historikus együttessé nőtte ki magát. Nevével ellentétben egyáltalán nem csak a barokkot játszik: jövő csütörtökön (február 18-án) például egy csak és kizárólag Mozart-darabokból álló koncertet adnak a Zeneakadémián.

    Na igen, a régizene már elég régóta elszakadt a klasszikus előtti korszaktól, sőt a historikus előadásba már az is belefér, hogy egy szimfóniát (jelen esetben a Linzit) tételekre szedjenek, és közötte Christian Gerhaher (akiért nem is olyan rég a Telegraph lelkesedett) áriákat adjon elő Mozart legismertebb operáiból.

    A koncerten elhangzik az A-dúr klarinétverseny is, amelyről itt egy remek videó, ahol az első négy percben Lorenzo Coppola mutatja be szórakoztatóan hangszerét, egy clarinetto d'amore-t:

  • Ritka, hogy egy képpel és a hozzá tartozó képalával ilyen kerek történetet lehet elmesélni:

    Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) Alekszej Gyumin újonnan kinevezett ügyvezető tulai kormányzót fogadja vidéki rezidenciáján a Moszkva melletti Novo-Ogarjovóban. Gyumin Putyin testőre volt, aki azt állítja, megfutamított egy medvét egy vidéki ház elől, amelyben az elnök aludt.

  • Csepi József egy nyolcgyerekes agrárproletár családba született bele 1931-ban, és 1949-ben, a kor divatjának megfelelően, egy asztalos szakmunkásvizsgával lett a Délmagyarország újságírója. (Ezzel nem akarjuk azt mondani, hogy szerencsésebb lett volna kommunikáció szakot végeznie, sőt.) 1960-ban könyve is jelent meg összegyűjtött novelláiból Oldódik az átok címmel. Annak ellenére, hogy szövegei a termelőszövetkezetek gondjairól szóltak, nem is voltak rosszak, de most nem is ez az érdekes.

    A könyv végén van egy 50 oldalas melléklet, ahol – még egyszer: 1960-ban járunk! – hirdetések voltak. Ahogy nézem, egy magára valamit is adó vállalat nem maradhatott ki a gyűjteményből. Hirdetett itt a Miskolci Vasipari és Gyermekkocsigyártó Vállalat, a Szerencsi Cukorgyár vagy a Tolna Megyei Állatforgalmi Vállalat.

    Nem rossz a Kazincbarcikai Vegyes KTSZ reklámja ("Nemcsak Kazincbarcikán, de a fővárosban is feltűnést keltenek a Kazincbarcikai Vegyes KTSZ konfekciós készítményei"), de a Magyar Országos Söripari Vállalat Nagykanizsai Sörgyára mindent visz. A hirdetés nem elégszik meg a gyár termékeinek reklámozásával, inkább egyenesen harcot indít a reggeli, déli és esti sörfogyasztás népszerűsítéséért.

    A Nagykanizsai Sörgyárat 1994-ben olvasztották be a Dreherbe, majd – gondolom, az éhgyomorra történő sörivás sajnálatos visszaszorulásával – 1999-ben leállították a termelést. Csepi József 1996-ban halt meg. A Délmagyarország a nekrológjában azt írta, hogy a szíve vitte el.

  • Szerencsére a Kárpát-medencében élő honfitársainkat nem fenyegeti minden nap az a veszély, ami Indiában történt. Egy nőstény elefánt tévedt egy nyugat-bengáli tartományban lévő városkába, valószínűleg azért, mert ételt keresett. De ne tudott visszatérni a szomszédos erdőbe, ezért idegesen próbálkozott. Megrongált pár autó, épületet és motort, aztán végül egy daruval sikerült kiemelni és visszavinni a helyére. (NBC)