Judit, Xénia
17 °C
31 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • A Hawaii-n található Kilauea vulkánból nagyjából harminc éve folyamatosan csordogál a felszínre a láva, de az ritkán fordul elő, hogy az izzó kőzet a parton végigfolyva elérje az óceán vizét. Most ez bekövetkezett, és David Ford fotós egy turistahajón várta a pillanatot, majd még néhányszor visszament felvételeket készíteni. A Gizmodón megtekinthetők, de talán ez a mordori tájkép a legszebb.

  13738346 913508392128489 1320775848599160681 o
  Fotó: Dave Ford / Facebbok
 • Én persze tök elfogadom, hogy a bauxitlelőhelyek és a Duna jobb oldali mellékfolyóinak beható megismerése is fontos, de valamiért azt gondolom, hogy ha a VentuSky.com-on látható interaktív időjárás-, hőmérséklet-, szél- és miegyébtérképpel kezdenék mostantól az órákat általános iskolában, talán még az is kiderülne, hogy ki az, akit érdekel ez az egész, csak leszarja a bauxitbányákat.

 • A Primitive Technology a YouTube egyik leggyorsabban felfutó csatornája volt az elmúlt évben. Gazdájáról nem sokat tudni, csak annyit árul el magáról, hogy valahol Ausztráliában, a Queensland melletti vadonban készíti videóit. A felvételek mind arról szólnak, hogy emberünk őskori technológiával csinál valamit, és ezek a mutatványok nem ritkán egymásra épülnek. A csatorna legújabb videójában a leleményes ausztrál egy kovácsfújtatót készít, és amikor már azt hinnénk, hogy elkészült, még két-három ötlettel tökéletesíti. Slusszpoénként pedig épít a tűz köré egy kis kohót, bedob egy kis, szénporból, hamuból és egy vas-oxidot termelő baktériumból álló hengert, rálapátol némi faszenet, és - tadamm! - kész a vas. És hogy honnan szerez egy ősember faszenet? Hát csinál - azt már egy korábbi videóban megmutatta, hogyan. (Gizmodón találtam, de érdemesebb az elkövető blogját olvasgatni.)

 • A konyhaművészet egyik legfantasztikusabb vívmánya minden kétséget kizáróan a panír. Csak egy kis liszt kell hozzá, tojás, meg zsemlemorzsa, sőt, utóbbi a menzás (eredeti nevén párizsi) verzióban ki is hagyható, extrább változatokkal kísérletezők pedig felcserélhetik kukoricapehelyre vagy bármi másra ami a hajlandó megtapadni a kirántani kívánt dolog felületén. 

  Zseniális egyszerűsége mellett a panírnak van még egy egyedülálló tulajdonsága: bármit, de tényleg bármit ki lehet rántani. Az már más kérdés, hogy érdemes-e, de ez a megfontolás általában nem szokta zavarni a műfaj kedvelőit. Így aztán a könnyebben befogadható rántott hús, sajt vagy zöldségek mellett utcai zsírbüfékben belefuthatunk rántott Mars csokiba, párizsiba és további bizarr dolgokba is. 

  Ebbe a sorba csatlakozik most az alább látható RÁNTOTT KOVÁSZOS UBORKA, amelyet a kapolcsi Művészetek Völgye egy kajásstandján fotózott le valaki. A kép magért beszél, egy ilyen savanyúság után Benke Laci bácsi is biztosan megnyalná mind a tíz ujját. 

  Fogyasztását rántott disznótorossal ajánljuk, utána pedig desszertként jöhet egy finom rántott palacsinta. Jó étvágyat!