Ervin
10 °C
23 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Az angyalföldi Bakterház Bisztró akár Urbanista-szempontból is érdekes lehetne, mert egy tök jó, XIX. század végén épült vasútállomás-épületben működik. De nem ezért ültünk be oda vasárnap, hanem mert a Foursquare alapján ez volt a legszimpatikusabb hely a József Attila Művelődési Központ közelében, mi pedig épp oda mentünk a Pszinapszisra. 

  Remek szendvicseket ebédeltünk, teljesen megállná a helyét a teljesítményük bárhol a városban (ha esetleg élne valakiben még előítélet a külvárosi helyekkel szemben). Oké, nem ez volt életem legjobb hamburgere, de például a parmezánban sült padlizsán pompás ötlet köretnek, ráadásul jól is csinálták meg, pedig azon azért van mit elrontani. Persze ezért még nem posztolnék róluk.

  Amikor a végén fizetni akartunk, szomorúan csóválta a fejét a pincérlány, hogy kártyával sajnos nem lehet. Hopp, tényleg nem néztük a bejáraton, van-e matrica, de egy ekkora helynél ezt természetesnek vettük. Megkérdeztük, merre van a legközelebbi automata, a pultból egy mosolygós srác közölte, hogy a Tescónál. Ettől kicsit megzuhantunk, mert ha oda elmászunk, meg vissza, akkor tuti lekéssük az előadást.

  Erre a tulaj (mint kiderült ő volt a srác a pultban) duzzogás helyett megkérdezte, hogy gyalog vagyunk-e, mert ha igen, akkor szívesen eldob kocsival az automatáig. Így is történt. Közben olyan kellemesen elcsevegtünk, mintha unokatesók vagy gyerekkori barátok lennénk, és nem épp egy frissen bevágott ebéd árával lógnánk neki.

  Az eredmény az, hogy most nem az él bennem róluk, hogy mi a fenének nem bírnak beszerezni egy kártyaleolvasót, hanem, hogy fú de jó fejek, és ha legközelebb megint a József Attila Művelődési Központba megyek, akkor tuti náluk fogok hamburgerezni.

 • Végre kapható igazán precízen bekoszolt farmer is, és pont úgy néz ki, mintha a viselője egész nap a földeken szántana-vetne.

  Képernyőfotó 2017-04-25 - 20.57.27.png

  Nyugodtan tekintsünk el attól a ténytől, hogy aki a földeken dolgozik, az nem farmerben flangál, mert 

  a Nordstrom farmerét azok fogják hordani, akiknek büdös a munka, és nem azok, akik büdösek lesznek a munkától.

  Ezt a sarasra dizájnolt nadrágot ugyanis 425 dollárért, magyar kiszállítással 131 ezer forintért dobták piacra. Ez nem csak a magyar munkásbérhez képest vérfagyasztó ár, az óceán túloldalán is teljesen abszurd. 

 • Még egy statisztika, amit nem fogunk kitenni az ablakba, de amin érdemes lenne elgondolkodni és valamit gyorsan kezdeni vele: az Eurostat adatai szerint

  az egész EU-ban a magyarok közül beszélnek a legkevesebben idegen nyelvet. 

  Ez látszik azon a grafikonon, amit az Európai Bizottság tolmácsolási főigazgatósága tett ki kedden a Facebookra. Ebből az látszik, hogy Magyarországon a felnőtt lakosságnak mindössze 37 százaléka beszél legalább egy idegen nyelvet. 

  Eu nyelvtudás
  Kép: EB Tolmácsolási Főigazgatóság

  Az EU átlag 66 százalék, vagyis az unió polgárainak pont kétharmada beszél legalább egy nyelven az anyanyelvén kívül. A lista élén a kapásból többnyelvű Luxemburg áll 99 százalékkal, ahol a luxemburgin kívül, márcsak az ország méretei miatt is mindenkinek muszáj németül és/vagy franciául beszélnie.

  Második és harmadik helyen Litvánia és Lettország áll 97 és 95 százalékkal, bár náluk feltételezhetően a szovjet időkben államnyelvnek számító orosz lehet a megtanult idegen nyelv. De azért sok olyan ország is akad a lista elején, ahol nem történelmi okokból tudnak az emberek több nyelvet, hanem mert tudják, hogy ez fontos.

  Magyarország viszont nemcsak lemarad, de Bulgáriával együtt valósággal leszakad a listáról: még a harmadik legrosszabbnak számító Spanyolországban is 50 százalék felett van az idegen nyelvet beszélők száma, míg nálunk és Bulgáriában is 40 százalék alatt van ez az arány.