Orbán
10 °C
20 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Ugyanis felújítják a prágai Orlojt, az óvárosi városháza tornyának csodaszerkezetét. A naptári táblát ma délelőtt már le is kapták az MTI híradása szerint, egyelőre egy fa szerkezettel helyettesítik. Aztán idővel egy speciális fotótapéta kerül a helyére. 

  Egyelőre csak a táblát szedik le, az óra járni fog. Amikor majd azt javítják, videóvetítéssel fogják pótolni.

  A városháza amúgy nagyon régi, 1338-ban alapították, az órája első változata pedig még 1410-ben kezdett ketyegni. Az Orloj pontos idő mellett a napokat, hónapokat, a Hold és a Nap fázisait is mutatja. Név szerint ismerjük az alkotóit is: Kadani Mikulás órásmester és Jan Sindel csillagász.

  Az órát később Hanus mester tökéletesítette, akit a városi tanácsnokok a legenda szerint megvakíttattak, hogy másnak ne tudjon hasonlót készíteni. Az alkotó bosszúból állítólag leállította a szerkezetet, amit száz évig nem tudtak újraindítani.

  Az óramű háromnegyede ma is eredeti, csupán kisebb részét cserélték ki 150 évvel ezelőtt korszerűbb darabokra. 

 • József a vaterán lőtte ezt a nyomóklisét, oda valószínűleg a nyomdából került. Elég jó kis cucc, sokan bekeretezve falra tennék, én mondjuk hátulról meglőném egy lámpával is.

  18620361 813224185510949 6103679354378527301 n
  Fotó: Mónika / Olvasónk

  Ilyen nejlonszatyrok készültek vele régen, amikor még a két nagy áruházlánc csatázott egymással: a Skála és a Centrum. A korabeli zacskóknak elég szép a felvevőbázisa, a tulaj most azt próbálgatja, tud-e vele pólóra is nyomni, vagy az üdvösséghez el kell készíteni ugyanezt a mintát szitára.

  Ha lenne ilyen póló

  • 308
   hordanám, nagyon menő!
  • 194
   kerülném, kínos már ez a retró!
 • Az Index fotósa a minap a Semmelweis Egyetem Nagyvárad téri elméleti tömbjének (aka SOTE-torony) egyik legfölső emeletén járt, és készített pár képet az Orczy-kert (avagy park) panorámájáról. Mint azt bizonyára tudják, a VIII. kerületi közpark a Ludovika Campus építkezései miatt jó ideje le van zárva, illetve jelenleg csak egy kis része, a futópálya és a műfüves focipálya látogatható. Az elmúlt időszakban voltak tiltakozások a kert fáinak kivágása ellen, most elővettünk pár régi képet, hogy lássuk mennyi fa tűnt el a területről. Kezdésnek itt egy gif, érdemes nézni a bal szélen a kollégiumi épület miatt mekkora fás terület tűnt el, hogy a futókör fölötti részen is kevesebb a fa és hogy a tó partján is erősen ritkult a növényzet:

  Fotó: Nagy Attila Károly (2006) / Bődey János (2017) / Index

  És itt van két szűkebb képkivágás a 2006-os és a 2017-es állapotról:

  A beruházásnak még közel sincs vége, az Orczy-kert egyes részein további építkezések zajlanak, a tó partjának átépítése is várható. Hogy pontosan mennyi fa esett, esik, fog esni mindennek áldozatául, a jó ég tudja csak.

 • Barack Obama volt amerikai elnök.

  Angela Merkel német kancellárral együtt mentek a 36. Német Evangélikus Egyházi Napok (DEKT) egyik pódiumbeszélgetésére csütörtökön.

  Obama és Merkel a Brandenburgi kapu előtt, szabad téren tartott beszélgetésen - több tízezer néző előtt - elmondta, hogy "nagyon büszke" januárban befejeződött elnökségére, és a legnagyobb büszkeséggel az egészségügyi reform tölti el, amelynek révén 20 millióval növelték az ellátásra jogosultak számát és új szintre emelték a lécet a következő elnöki adminisztrációknak. Szerinte a nacionalizmus, az idegenellenesség és az antidemokratikus irányzatok erősödése miatt a nemzetközi közösség "válaszúthoz" érkezett és értékei veszélybe kerültek. Ezért most meg kell vívni egy "fontos csatát" a közös értékeket fenyegető erők ellen - mondta.