Gusztáv
-11 °C
-2 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Nem mindennapi módon használják ki a helyhiány és a folyóvíz lehetőségeit az indonéziai Dél-Borneón. A helyi árusok ugyanis a piacot nem kis asztalkákon a szárazföldön tartják, hanem kis kenukra felpakolva a Martapura folyó vízén. 

 • Közleményben kéri arra az embereket egy angol állatvédelmi szervezet, a Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals, hogy próbáljanak meg egy kicsit jobban megbizonyosodni az állatok valódiságáról, mielőtt hozzájuk fordulnak, mert mert riasztották őket mostanában élő állatnak hitt játékállatok miatt.

  A legutoljára konkrétan egy plüsskígyóhoz hívták ki őket decemberben Surrey-be. Ezt megelőzően novemberben egy olyan bagolyhoz hívták ki őket, ami négy napja ült mozdulatlanul: a szervezet munkatársai a helyszínen természetesen egy műanyag baglyot találtak, de olyan eset is volt, amikor:

  • egy szökésben lévő teknősről derült ki, hogy kőből volt,
  • egy segélykérően vijjogó madárról derült ki, hogy egy lemerülőben lévő tűzjelző volt,
  • egy sérült lóról derült ki, hogy egy adag széna volt,
  • egy falban lévő lyukba ragadt macskához hívták a szervezet munkatársát, de hang valójában a szomszéd számítógépes játékából jött,
  • egy antennába gabalyodott madárról az derült ki, hogy valójában egy madarak elriasztására hivatott antennába gabalyodott sárkányrepülő,
  • és egy egyszer egy műanyag krokodilhoz is kihívták őket.

  Ráadásul tavaly három százalékkal több riasztás futott be hozzájuk, mint 2015-ben, ezért is örülnének neki, ha valódi állatok miatt foglalkoztatnák csak a munkatársaikat. (BBC)

 • A rendőrség tett közzé egy felhívást, hogy egy mobiltelefontolvajt keresnek, aki egy XV. kerületi kávézóból vitte el a pultos telefonját december elején. Sima rendőrségi hír, viszont az átlagos ipari kamerás felvételekhez képest feltűnően jó képek készültek a férfiról, mármint jó minőségűek. Úgyhogy aki felismeri őt, jelezze. További képek a police.hu-n.

 • A James Dean Filmkölcsönző majdnem negyedszázadig volt jellegzetes és biztos pontja a Király utca körúton túli szakaszának.

  16107672 10209599849606705 1146910472 o
  Fotó: Gábor / Olvasónk

  Sorsát ugyanaz pecsételte meg, mint ami létrehozta: a technikai fejlődés. A kilencvenes évek elején gombamód szaporodtak a videotékák, előbb házi módszerrel másolt kazettákat kölcsönöztek, kicsit később a minőség és a jogtulajdonosok érkezése miatt kénytelenek voltak átállni a gyári kazettákra. Persze egy hosszú átmeneti időszakban minden filmből csak egy jogtiszta volt a lakótelepi garázsokban viruló boltokban, a többi maradt másolt.

  16106607 10209599849766709 2071929159 o
  Fotó: Gábor / Olvasónk

  A kilencvenes évek második felében érkezett az első komolyabb kihívás, megkezdte működését az RTL Klub és a TV2. A tékák egy idő után elvesztették a Zs-kategóriás filmek rajongóit, amelyik nem zárt be, az más irányt vett. Kávézót, találkozóhelyet alakítottak ki, és olyan filmekre álltak rá, amit a kereskedelmi televíziók akkor sem adtak volna le, ha húszan biztatják őket. A művészfilmek rajongói pedig örömmel kölcsönözték ki akár hetente az Amélie-t, vagy a Nagy kékséget. Aztán persze a VHS minőségét ütötte a DVD, amit meg a Blu-ray, a sávszélesség pedig egyre inkább lehetővé tette a torrentek percek alatti lekapását, így a kölcsönzők szépen lassan tönkrementek és lehúzták a rolót.

  16121815 10209599849406700 1096359433 o
  Fotó: Gábor / Olvasónk

  A James Dean Filmkölcsönző működésének 8857-ik napján zárt be, idén már nem nyitott ki. De azért jó kis 25 év volt, köszönjük!