Előd
7 °C
16 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • kep

  Na jó, és akkor mennyit érne, ha az a firkálós valaki a posztmodern művészet egyik legfontosabb alakja, Marcel Duchamp lenne?

  Igazából mindegy is, mert ha nincs közel 200 millió forintja, akkor kár is ábrándoznia erről a műalkotásról. Ugyanis épp ennyiért, 632 ezer euróért kelt el Duchamp bajszos-szakállas Mona Lisa reprodukációja egy párizsi aukción.

  A műnek egyébként L.H.O.O.Q, a címe, amit ha franciául mond ki az ember, úgy hangzik, mintha azt mondaná: „elle a chaud au cul”, ami pedig nagyjából annyit jelent, hogy a nőre rájött a kangörcs.

  A kép értékét négy- és hatszázezer euró közé tették, úgyhogy elég jól teljesített.

 • Lengyel motorosok ajándékozták meg a kárpátaljai Nagydobrony település iskolás gyerekeit. Ők maguk hozták el a különböző tanszereket és iskolai felszereléseket a magyar gyerekeknek, és bár a konkrét átadásnál nem voltak ott, így is hatalmas örömet okoztak a helyieknek:

  A motorosok először tavaly jártak Nagydobronyban: nem volt ebben semmi fura, a magyar falu egyszerűen útba esett. Megálltak a településen, feltűnt nekik, hogy a helyiek saját maguk építik az utat a faluban és összebarátkoztak az emberekkel. 

  Vélhetően jól érezték magukat Nagydobronyban, vagy egyszerűen csak megtetszett nekik a falusiak kezdeményezése, minden esetre saját zsebből összedobtak egy kisebb adományt a helyi középiskolának. Idén pedig ismét erre jártak, és mivel egyik-másik motoros egy lengyelországi iskolaszergyárban dolgozik, egy igen komoly adománnyal érkeztek, amit a héten osztottak szét a gyerekek között.

 • wewantplates
  Fotó: We Want Plates / Facebook

  Nincs könnyű dolga az éttermeknek, hiszen olyan igazságtalanul egyértelmű a verseny köztük: az a jobb hely, ahol jobban tud főzni a szakács. De mit csináljanak azok, akiknek nincs pénzük kifizetni a világ legjobb séfjeit? Dögöljenek meg?! Ugye, hogy nem.

  Nekik is ki kell találni valamit, amivel lenyűgözhetik a vendégeket, és amivel úgy tűnhetnek, mintha sokkal ötletesebbek lennének a többieknél. Ennek a mozgalomnak a legkreténebb vadhajtását dokumentálja szorgos igyekezettel a We Want Plates nevű Facebook-oldal, amely olyan sikeres, hogy hamarosan megjelenik a könyv is az oda felkerült anyagok alapján.

  A We Want Plates (Tányérokat akarunk) azokról a helyekről közöl egészen abszurd, mégis kőkeményen valós fotókat, amelyek tányérok helyett "különleges" dolgokon szervírozzák az ételeket. Mármint nem (csak) arról van szó, hogy szép kerámialapon vagy trendi fadeszkán, hanem mondjuk, mint a képen látható, egy mini bevásárlókocsiba bepakolt kis nájlonszatyorban. Vagy két teniszütő húrjain. Vagy egy hatalmas ipari fémdarabon. Vagy egy tornacipőben (igen, egy igazi, kikötött tornacipőben), vagy egy mamuszban.

  És újra mondom, ezek valódi, létező, a nagyközönség számára nyitott helyek. Csak egy kicsit furcsán értelmezik a hipszterséget.

 • A kék bálna a világ valaha volt legnagyobb ismert állata a maga 30 méterével és 173 tonnájával. Nyilván a szíve is nagy, laza 181 kilogram: