Lajos, Patrícia
16 °C
28 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Ismét megjelent a rucaöröm a mártélyi holtág vizének felszínén. A strand területén eddig gereblyével próbálták megtisztítani a fürdőzők részére a területet, de nemsokára raselhálóval is nekiesnek - írja a Délmagyar. A lehalászott rucaörömöt az önkormányzat kertjében komposztálásra használják majd fel.

  rucaorom
  Fotó: Antal Sándor / delmagyar.hu

  És ha mindebből egy szót sem értett, akkor nézzük sorban, mit is jelentenek ezek a szavak: 

  • rucaöröm: vízi növény, ami a páfrányok osztályába tartozik. A kontinentális és mediterrán területeken tápanyagban gazdag, meleg állóvizekben, holtágakban él. Gyengén elágazó rövid szárán két sorban helyekezkednek el úszó levelei, gyökere nincsen.
  • Mártélyi holtág: A Tisza árterében fekvő holtág, Hódmezővásárhelytől 7 km-re Mártély község határában fekszik. A horgászok egyik kedvenc helye, mert gazdag pontyban, kárászban, keszegfélékben, de fogható benne süllő, csuka és harcsa is.
  • raselháló avagy Raschel háló: sűrű szövésű műanyag háló, ami főként az építkezésekről lehet ismerős, mint védőháló. De használják a facsemeték szárainak védéséhez, jégkár ellen, és szélfogóként is. Most pedig a rucaöröm lehalászásához.

  Ugye, hogy ma is tanult valamit? Ha szívesen tanulna még, csak kattintson ide.