Kelemen, Klementina
3 °C
7 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Megindító kép járja be épp az interneteket: a felvételen egy halálos beteg asszony és a queenslandi mentőszolgálat egyik tagja látható az ausztrál tengerparton.

  A mentősök épp egy helyi kórházba szállították a nőt, aki azonban azt kérte tőlük, hogy a kórház helyett inkább a tengerhez vigyék. A mentősök eleget tettek a kérésnek, és tettek egy kis kitérőt a páciens kedvéért, aztán potyogtak a könnyek, a páciens pedig a beszámoló szerint nagyon boldog volt.

  "Néha csak egy kis empátiára van szükség" – írták a queenslandi mentősök a posztjukban. (via BBC)

 • November 23-án van negyven éve annak, hogy fellőtték az első európai meteorológiai műholdat, a Meteosat I.-t. Azóta még tíz ilyen úgynevezett geostacionárius Meteorsatot lőttek fel. Jelenleg négyet használnak, a Meteosat 8-tól 11-ig számozottakat, ezek már második generációs, 2002 után fellőtt műholdak (az utolsó első generációs, a Meteosat 7 idén márciusban fejezte be működését). 

  meteosat.gif

  Az első Meteosat így nézett ki, jobban hasonlít egy elkóborolt tollhegyre, mint egy általam elképzelt műholdra, de hát nem az a lényeg, hogy néz ki, hanem az, hogy mit tud(ott). Bár mondjuk a mai utódai már sokkal jobbak: ezek a második szatelitek 5-15 percenként készítenek képeket, szolgáltatnak adatokat, átlagosan kétszer sűrűbben, mint ahogy az első generációsok működtek.

 • Már hatvan falkára nőtt a Németországban élő farkasok száma, az elmúlt egy évben 13 új falkát észleltek, derült ki a német Természetvédelmi Szövetség (BfN) és a Szövetségi Dokumentációs és Tanácsadó Központ (DBBW) adataiból. A legtöbb farkas Brandenburgban és Szászországban él, összesen hét tartományban fordulnak elő.

  Németországban azóta élnek újra farkasok, hogy néhány állat átvándorolt Lengyelországból. A faj ma már erősen védett, tehát alapvetően jó hír az, hogy szaporodnak. Azonban a helyi lakosok értelemszerűen félnek a ragadozóktól, a haszonállattartók pedig a károktól tartanak, így ők speciel azt szeretnék, ha mégsem lennének olyan védettek a farkasok.

  Ön milyen megoldást támogatna?

  • 484
   Csökkentsék a védettség szintjét, hogy szükség esetén fel lehessen lépni ellenük.
  • 467
   Semmilyen körülmények között ne bántsák a farkasokat.
  • 78
   Ki kellene lőni mindet, mielőtt még valami baj történik.

  (MTI)

 • A Jahn Ferenc kórház udvarán különös dolgot láthattak ma, akik ott voltak. Egy asszonynak nem sikerült beindítani az autóját. A hölgy könnyes szemekkel ült a vezető ülésben, és reményvesztett arccal próbálta munkára bírni a kisautót - írta az Országos Mentőszolgálat a Facebook-oldalán.

  Egy kórházban végzett mentőegység meglátta, hogy bajban van a sofőr, és azonnal az idős hölgy segítségére siettek. Kiderült, egy égve felejtett izzó merítette le az autó akkumulátorát. A hölgy elmesélte, hogy beteg férjét hozta kórházba. Ő maga nem rutinos sofőr, így nem tudja mitévő legyen. A mentősök pillanatok alatt segítettek a bajba jutott idős asszonynak feltölteni az akkumulátort, majd tanácsokkal is ellátták a hölgyet. 

  automento
  Fotó: Facebook