Zita, Mariann
12 °C
19 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Május 2-án a MOM Sportban lép fel a két lábon járó dzsesszlegenda, Chick Corea. A A 22 Grammy-díjas billentyűs és zeneszerző 63 jelöléssel a negyedik legtöbbször jelölt művész a Grammy történetében. 

  Chick Corea 8
  Fotó: Get Closer Concerts

  A '60-as évek végén és a '70-es évek elején Miles Davis zenekaraiban alapozta meg tudását és karrierjét. Játszik akusztikus zongorán, szintetizátoron, szólóban vagy különböző zenekarok vezetőjeként, tagjaként. Budapesti fellépésen a Trilogy címet viselő 2013-as albumát adja elő a kétszeres Grammy-díjas bőgős, Eddie Gomezzel és Brian Blade dobossal.

  Magyarországon utoljára három éve, a Zeneakadémián lépett fel, és ki tudja, mikor jön hozzánk legközelebb a 75 éves zseni, ne hagyja ki!

 • Olvasónk, Roland gyereke egy vidéki iskolában kapta ezt a kis csemegét ebéd után. Állítólagos minirépák, amiket Roland szerint valójában répahulladékból faragtak, és enyhén aszalódva, enyhén megszáradva kerültek a gyerekek birtokába. Mondjuk a fotó tényleg nem teszi túl vonzóvá őket.

  Iskolai menzán adott ebéd utáni minirépák
  Iskolai menzán adott ebéd utáni minirépák
 • 2?c=76229166 2&h=900
  Fotó: Otthontérkép

  Nem is tippelgetnék, ki árulja, de ezúton is, előre is, őszintén elnézést kérek mindenkitől, mielőtt figyelmeztetni kéne rá. (Kösz a tippet, Klári!)

 • Nem mondanám, hogy rettegnék a kígyóktól, vagy hogy ne tudnám megérteni, ha valaki egy kicsi, békés, veszélytelen hüllőt háziállatként szeretne tartani (ami egyébként legális). Azt viszont elég nehéz megmagyarázni, mi a halálnak akar valaki egy akár ötméteresre és 160 kilósra, emberre is veszélyes óriáspitont kis kedvencnek.

  Amerikában ennek ellenére úgy gondolják, hogy miért ne, aztán amikor rájönnek arra, hogy ezek rohadt nagyok, egyszerűen elengedik őket. Ilyen óriáskígyó a burmai piton, ami a nevének megfelelően nem az USA-ban, pláne nem Floridában őshonos. Ezek az invazív kígyók aztán boldogon leöldösik az őshonos fajokat, komoly természeti károkat (is) okozva. 

  Hogy ezt mérsékeljék, a hatóságok 60 napos programot hirdettek, ez idő alatt legálisan lehet szó szerint irtani a burmai pitonokat az Everglades nemzeti park mocsaraiból. Ennek meg is van az eredménye, ami többek között egy 4,4 méteres példányban manifesztálódott:

  Florida, azon belül is Miami az egzotikus állatok amerikai importjának központja. Helyi környezetvédők már évtizedek óta lobbiznak az invazív trópusi és szubtrópusi fajok behozatalának megtiltásáért vagy korlátozásáért, sikertelenül – egyszerűen túl sok pénz van az erre épülő iparágban ahhoz, hogy eredményt tudjanak ellene elérni. Független szakértők szerint az esetleges tiltás sem változtatna semmit, sőt csak rontaná a helyzetet, hiszen a hivatalos, ellenőrzött kereskedelem helyét a feketepiac venné át.