Adalbert
6 °C
22 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Alan Turing nevét elsősorban azzal kötik össze, hogy a második világháború során feltörte a német rejtjelkódokat, életét pedig a magyarul Kódjátszma címmel bemutatott filmben is feldolgozták.

  Azt azonban kevesen tudják, hogy Turing az 1940-es években sokat tett azért, hogy a számítógép olyan sokszínű hangszer legyen, amilyennek ma ismerjük. Ő töltötte fel az első hangjegyeket a számítógépbe, de dalt komponálni már nem akart belőlük. Ezt a munkát Christopher Strachey, matematikus végezte el. Az ő munkájának a gyümölcsét sikerült rekonstruálni.

  A megtalált felvétel frekvenciája közel sem volt tökéletes, ezért komoly munkára volt szükség ahhoz, hogy az eredetihez hasonló állapotba hozzák. Ezt Jack Copeland és Jason Long Új Zélandon végezték el, a végeredményt itt bárki meghallgathatja.

  (via)

 • Hanem természetesen mi magyarok is. Miután kiposztoltuk a japán legós alkotását a budai királyi palotáról, mimetic polyalloy levélben fordult szerkesztőségünkhöz, hogyaszongya:

  Egy bizonyos Talapa Tibor nevű úriember még 2015-ben épített egy budai várat Legóból. Egy kicsit nagyobb méretarányban.

  És tényleg:

  Talapa Tibor, HunLTC tag alkotása a 2015-ös őszi Lego-kiállításon a KÖKI Terminálban
  Talapa Tibor, HunLTC tag alkotása a 2015-ös őszi Lego-kiállításon a KÖKI Terminálban
  Fotó: HunLTC

  A makett ugyan csak a palota dunai homlokzatát mutatja be, cserébe jóval részletesebb. A kiállításszervezőknek pedig külön piros pont, hogy elé tették a homokos tengerpartot, meg a katonai bázist, mintha csak ott lennének azok is a Várhegy oldalában.

  Ha már Vár és legó, akkor feltétlenül meg kell említeni a sok modell közt egyik kedvenc zenészem, Sebő Ferenc alkotását, aki a Palota Zsigmond-kori állapotát építette meg.

  Sebő Ferenc a Zsigmond-kori palota modelljével
  Sebő Ferenc a Zsigmond-kori palota modelljével
  Fotó: Unger András / Kockagyár!

  Ez utóbbiról a Kockagyár blogon olvashattok.

 • VV Lóri: És a Dina miatt fogom megnyerni ezt a játékot. Mert megígértem neki, hogy megyünk Bora Borára. De akkor is, hogyha nem nyerem meg. 
  VV Vivien: Hol van Bora Bora?
  VV Lóri: Mittudomén. Ez volt a kívánsága.

 • A kalapácsfejű szarvascsőrű különösen veszélyeztetett madárfaj, elsősorban felső csőrkávái miatt. Ezek a csőrkávák ugyanis Dél-Kelet Ázsia számos területén keresett cikkek. Népszerűségüket az adja, hogy hasonlóak az elefántcsontokhoz, de puhábbak, így könnyebben lehet belőlük dísztárgyat készíteni. Az orvvadászat olyan súlyos gondokat okoz, hogy a kalapácsfejű szarvascsőrű faj szerepel a különösen veszélyeztetett állatok listáján.