Ágnes
-13 °C
0 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Valaki egy szál virágot és egy mécsest hagyott a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium előtt. A péntek esti veronai buszbaleset áldozatai szinyeis diákok voltak. A kigyulladt buszban legalább tizenhat diák bennégett, és több tucatnyian szenvedtek súlyos sérüléseket.

 • Mármint J.R.R. Tolkien A hobbit című regényének egy keményfedeles példánya, amit annak idején egy amerikai tengerész kölcsönzött és vitt magával világkörüli útjára.

  Bob James 1979-ben az előtt kölcsönözte ki a könyvet Ithaca város közkönyvtárából, hogy jelentkezett szolgálatra az amerikai haditengerészethez. Magával vitte első útjára, majd kölcsönadta tengerésztársainak.

  A könyv népszerű lett a tengerészek körében, kézről kézre járt, és a Csendes-óceánon szolgáló legkevesebb nyolc különböző amerikai hadihajó legénysége olvasta el - mondta Bob James a helyi televíziónak.

  A könyv akkor érkezett vissza a szárazföldre, amikor James leszerelt a haditengerészettől és hazatért. Hétfőn vitte vissza a könyvtárba, amely a 38 éves késésért nem számolt fel semmilyen büntetést. (MTI)

 • Magyar idő szerint tegnap késő éjjel indították volna útnak Cape Canaveralból azt az Atlas V-ös rakétát, amely egy olyan műholdat állított volna geoszinkron pályára, mely az amerikai rakétavédelmi rendszer fontos része lesz majd, ha egyszer feljut.

  Most nem jutott fel, mert először a rakéta egyik érzékelője jelzett hibát, majd miután azt kijavították a szakemberek (amúgy az se rossz sztori, hogy lehet cirkumveniálni két apró szenzort egy olyan bonyolult dologban, mint egy rakéta), egy repülő kavart be, 3 perccel és 26 másodperccel a hajtóművek beröffentése előtt.

  A rakétaindításoknál ugyanis egy sor körülményt kell figyelembe venni a biztonságos indításhoz. Ezek közül az egyik, hogy megfelelően üres-e a start környéke. Jó előre ki szokták adni a figyelmeztetést a közelbe készülő hajóknak és repülőknek, hogy egy adott időpontban, ha lehet, ne menjenek a közelbe, mert elég nagy szívás egy üzemanyaggal csurig töltött, a tetején egy sokmillió dolláros műholdat egyensúlyozó rakétát visszafogni csak miattuk. 

  Tegnap mégis ez történt. Nem ritka az ilyesmi, és általában nem is okoz problémát, most is csak az volt a baj, hogy az indításra kijelölt időablak bezárult - megvárhatták volna, míg elmegy az odatévedt repülő, csak közben a Föld már úgy fordult, hogy a műholdnak előre kijelölt pont nem volt elérhető. Új próbálkozás ma éjjel, valamikor fél kettő körül.

 • Na jó, csak azért írom, hogy ilyen "lehet", mert ezen a konkrét repülőn tuti nem pattant fel egy feledékeny anyuka sem a fia nevét sikoltva, ugyanis a Frankfurtból Oszakába közlekedő gép teherszállító, utas nem sok van rajta.

  Ettől függetlenül valamiért nem sokkal a felszállás után inkább visszafordultak, és az ilyesmi így néz ki a térképen:

  repcsi.png
  Fotó: RadarBox