Ervin
10 °C
23 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Végre kapható igazán precízen bekoszolt farmer is, és pont úgy néz ki, mintha a viselője egész nap a földeken szántana-vetne.

  Képernyőfotó 2017-04-25 - 20.57.27.png

  Nyugodtan tekintsünk el attól a ténytől, hogy aki a földeken dolgozik, az nem farmerben flangál, mert 

  a Nordstrom farmerét azok fogják hordani, akiknek büdös a munka, és nem azok, akik büdösek lesznek a munkától.

  Ezt a sarasra dizájnolt nadrágot ugyanis 425 dollárért, magyar kiszállítással 131 ezer forintért dobták piacra. Ez nem csak a magyar munkásbérhez képest vérfagyasztó ár, az óceán túloldalán is teljesen abszurd. 

 • Még egy statisztika, amit nem fogunk kitenni az ablakba, de amin érdemes lenne elgondolkodni és valamit gyorsan kezdeni vele: az Eurostat adatai szerint

  az egész EU-ban a magyarok közül beszélnek a legkevesebben idegen nyelvet. 

  Ez látszik azon a grafikonon, amit az Európai Bizottság tolmácsolási főigazgatósága tett ki kedden a Facebook oldalára. Ebből az látszik, hogy Magyarországon a felnőtt lakosságnak mindeössze 37 százaléka beszél legalább egy idegen nyelvet. 

  Eu nyelvtudás
  Kép: EB Tolmácsolási Főigazgatóság

  Az EU átlag 66 százalék, vagyis az unió polgárainak pont kétharmada beszél legalább egy nyelven az anyanyelvén kívül. A lista élén a kapásból többnyelvű Luxemburg áll 99 százalékkal, ahol a luxemburgin kívül, márcsak az ország méretei miatt is mindenkinek muszáj németül és/vagy franciául beszélnie.

  Második és harmadik helyen Litvánia és Lettország áll 97 és 95 százalékkal, bár náluk feltételezhetően a szovjet időkben államnyelvnek számító orosz lehet a megtanult idegen nyelv. De azért sok olyan ország is akad a lista elején, ahol nem történelmi okokból tudnak az emberek több nyelvet, hanem mert tudják, hogy ez fontos.

  Magyarország viszont nemcsak lemarad, de Bulgáriával együtt valósággal leszakad a listáról: még a harmadik legrosszabbnak számító Spanyolországban is 50 százalék felett van az idegen nyelvet beszélők száma, míg nálunk és Bulgáriában is 40 százalék alatt van ez az arány.