Orbán
13 °C
23 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Magyar szakemberek közreműködésével nyílik decemberben Franciaországban egy nemzetközi barlangművészeti központ, amely a lascaux-i barlangrajzokat és az őskori ember életét mutatja be - mondta Hoffmann József, a Salisbury Régészeti Kft. ügyvezető régésze az M1-en. A december 15-én nyíló központban egy interaktív kiállítást alakítanak ki, amelyhez a magyar szakemberek különböző replikákat, műtárgymásolatokat készítenek, mégpedig őskori módszerekkel, a paleolit vadászok által már ismert bányákból fellelt kőanyagból, a vadászok kőpattintási tudományát felhasználva.

  A tudósok az őskor Sixtus-kápolnájának nevezik a több teremből álló lascaux-i barlangot, amelyet nem lakhelyszerűen használták az ősemberek, hanem valószínűleg egyfajta oktatóteremnek, amelyben a vadászatot mutatták be. Az iskolás gyerekek által 1940-ben felfedezett Lascaux-barlang újdonságot jelentett a paleolit kutatásban, a következő két évtizedben több százezer turistát vonzott. Emiatt azonban a mintegy 17 ezer barlang mikroklímája megváltozott, a barlangrajzok pusztulásnak indultak és 1963-ban elzárták a közönség elől. A falakat különböző gombák, baktériumok támadták meg, amelyek ellen a francia szakemberek nehezen tudták felvenni a harcot.

 • Imént telefonált be a szerkesztőségbe Barakonyi Szabolcs kollégánk, és elmondta, hogy rácsapott és megbúbolta futás közben egy varjú a Vérmezőn. Sőt egy másik férfit is megtámadott a madár, látszott, hogy valamit véd, és mozgásban lévő emberekre csap le.

  Mivel a közelben van egy játszótér tele gyerekekkel, kollégánk felhívta először a segélyhívót, majd a Fővárosi Rendészeti Igazgatóságot, majd az I. kerületi önkormányzatot, de mindenhol csak pingpongoztak vele.

  Megkérdeztünk egy madárszakértőt is, mennyire szokatlan, hogy egy varjú emberre támad. Nagy Károly, a Magyar Madártani Egyesület csoportvezetője szerint a dolmányos varjúk sok mindenre képesek. Ráadásul költési időszak van, lehet, hogy a madár a fészek körül védte a territóriumát. Végül közölte, hogy a varjútól nem kell tartani, komolyabb sérülést nem okoz.

 • Emlékeztes epizóddal jelentkezett a héten Trónok Harca című sorozat, ilyenkor különösen nehéz megúszni spoilerek nélkül, ha valaki nem naprakész a szériával.

  Most szólunk, hogy ebben a posztban a 6. évad 5. részének végéről lesz szó.

  Történt, hogy kiesett a kilincs a szerkesztőség irodaházának bejáratánál, ezért az üzemeltető egy fával támasztotta ki az ajtót. Ez a igazán magas labda volt Hancunak és Stökinek, a tech rovat két veteránjának, akik megalkották az Index Hodor-emlékművét. 

  Szerte a világon ellepték a lifteket a Hodort ábrázoló fotók. Erről szóló gyűjtésünket a Mémeskút blogon lehet megnézni.

  Ugyanerre a témára egy másik variáció is készült.