Jusztina
11 °C
22 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Neil deGrasse Tyson az egyik legismertebb asztrofizikus a világon. Kozmosz: Történetek a világegyetemről című műsora itthon is látható volt a National Geographicon, illetve Netflixen továbbra is elérhető.

  De jelen esetben azért érdekes, mert ő az, aki időről időre tudományos szemmel néz a különböző hollywoodi produkciókra és megmondja, hogy mi az, ami jó, és mi az, ami tévedés bennük. Elsősorban tudományos szempontból. Néhány éve például dicsérte az Interstellart, mert az összes főszereplő mérnököt, vagy tudóst játszik, illetve azért is, mert Einstein relativitás elméletét egyetlen másik filmben sem lehetett még így megtapasztalni.

  Most, egy hónappal a Trónok harca hetedik évadának fináléja után a sorozatról is elmondta a véleményét. Pontosabban arról, hogy mit mond a tudomány a sárkányokra. Ebből a szempontból spoilerek következnek, úgyhogy, aki nem látta végig a hetedik évadot inkább ne olvasson tovább.

  A legfontosabb a szárnyak hatalmas fesztávolsága és ezért dicséretet is kap a sorozat. Ránézésre olyan hatalmasak Drogon szárnyai, ami miatt elképzelhető, hogy fel tudja emelni a saját súlyát. Szintén a tudomány felől megközelítve fontos, hogy a sárkányok testfelépítése hasonlít a madarakéhoz, illettve a denevérekéhez és a mellső lábakból alakultak ki a szárnyaik.

  Nem csak dícséret járt viszont a sorozatnak, ami legutóbbi évadában igen gyakran tette félre a fizika szabályait. Ezek közül egyetlen kapitális bakit emelt ki a fizikus, Viserion tetemének kiemelését a jeges tóból. Sokan azon akadtak fent, hogy honnan vannak a láncok, DeGrasse Tyson viszont nincs megelégedve a formájukkal.

  Egy ilyen súlyos testet csak úgy lehetne kihúzni a vízből, ha egyenes lenne a kötél, nem olyan görbe, ahogy a sorozatban látszódott.

  Az Éjkirály sárkányáról még azt mondta, hogy amennyiben kék lángot fújna, ahogy azt az évad utolsó jelenetében láthattuk, akkor az háromszor forróbb lenne, mint az a hagyományos tűz, amit Daenerys életben lévő sárkányai tudnak fújni.

  Abban viszont nincs egyetértés a rajongók között, hogy a jégsárkány forróbb tüzet, jeget vagy esetleg egyéb mágikus erőt képes a szájából kifújni, ami a falat is lerombolta. Mindenesetre a tűznek tényleg a kék része a legforróbb, ennek a tudományos hátteréről itt lehet bővebben olvasni.

  Végül Neil deGrasse Tyson azzal zárja a sorait, hogy a Trónok harca világában azzal fejezik ki az emberek a hűségüket és tiszteletüket ha letérdelnek. Ez utalás az Amerikában nagy vihart kavaró tiltakozásokra: az NFL játékosok letérdelnek a himnusz közben, így tüntetve a rasszizmus ellen, amivel magát az elnököt is sikerült felzaklatni.

 • Jankovics Róbert mérsékelt küzdősport-tapasztalattal, de 42 évvel a háta mögött YouTube-kampányba kezdett, hogy megismételhesse középkorú kollégája tettét, és kiüsse az ír MMA-megasztárt. A férfi a héten már a negyedik videóban noszogatja McGregort, dorongolja le a fanyalgó/gúnyolódó kommentelőket; és most először végre eszébe jutott, lehet, hogy nem magyarul kéne kampányolnia, szóval:

  Mggregor, kámon fájt!

  Az egész ötlet persze olyan sok szinten abszurd, hogy konklúzióként mégiscsak az tapad meg:

  Miért is ne?

  McGregornak egyébként nincs lekötött meccse, de az év végén szeretne bunyózni, valószínűleg a könnyűsúlyú övének megvédéséért. De hát ezt a UFC-nél, sőt az egész MMA-nál mindig egy lépéssel előrébb járó írnél sosem lehet tudni. 

 • Nem is olyan rég írtam az Urbanistán arról, hogy Tatán árulják a híres-nevezetes Cifra-malmot. A felújításra minden engedély és terv megvan, de úgy alakult a tulaj sorsa, hogy el kell adnia az Öreg-tó partján álló épületet. Ennyi volt a hír az ingatlanhirdetés nyomán, de nem sokkal később megkeresett a műemléki felújítást tervező építész, Szalánczi Donát is, aki elküldött egy csomó dokumentációt, alaprajzokat, látványterveket. 

  Szépek, érdemes végigpörgetni őket a fenti galériában, vagy teljes méretben megnézni az irodájuk honlapján.