Levente, Irén
17 °C
27 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Annyira sikeres volt az Aprecial elzászi gólyamentő egyesület, hogy karrierjük csúcsán feloszlatják magukat. A csoportnak több mint három évtized alatt sikerült elérnie, hogy kellő mértékben elszaporodjon e kelet-franciaországi régióban a kihalás fenyegette faj - írja az MTI.

  Az elzászi gólyák védelmével és újbóli meghonosításával foglalkozó egyesületet 1983-ban alapították, amikor már csak mintegy 30 gólyapár költött Elzászban, ez jelenleg 800-nál áll, így elzászban költ a francia gólyák egyharmada.

  A gázlómadár csaknem teljesen kihalt Franciaországban az 1970-es években, a télre Afrikába költöző gólyák közül sok elpusztult út közben. 

  Az Aprecial aktivistái főként azzal értek el áttörést a gólyák megmentésében, hogy a fiókákat három évig fogságban tartották, nem engedték az Afrikába repülni őket, hogy kiöljék belőlük a költözési ösztönt. Az ő fiókáik már szabadon vándorolhattak, így helyreállt a természet rendje, de közben sikerült több száz példánnyal szaporítani az elzászi gólyaállományt. 

  Az egyesület biztonságossá tette a gólyák számára a villanypóznákat és a távvezetékeket is, és megtanította a tűzoltókat a templomtornyok tetejéről leeséssel fenyegető fészkek megmentésére.

  A gólyáknak mostantól együtt kell élniük velünk, az emberekkel, anélkül azonban, hogy függenének tőlünk - mondta az egyesület nyugalomba vonuló vezetője, Gérard Wey.

 • Egy hete írtunk először a világot sokkoló neonkék borról, és akkor felhívtuk olvasóink figyelmét, hogy ha volt dolguk ezzel a spanyol különlegességgel, írják meg nekünk. Meg is érkezett az első recenzió, aminek olvasása közben úgy éreztem magam, mint amikor  sorozatosan egyeseket kaptam gimnázium elsőben kémiából.

  GIK label.png
  Fotó: Olvasónk, Olmos János / Index

  Olvasónk Olmos János a GIK borát kóstolta, és a következőket jegyezte fel: 

  • A kék színét nem a borszőlő adja - hanem az indigókármin, amit ugyan "organic colorant" néven szerepeltetnek a címkén, de az abszint hamisítási botrányai óta tudvalevő, hogy mesterségesen is előállítható és hányingert, hányást, hasi fájdalmakat okozhat. Persze ehhez még hozzájön az elvileg tényleg a szőlőhéjból származó antocianin is, talán ez kölcsönzi a kis lilás árnyalatot bizonyos fényben. Erről halványan említést tesznek a honlapon, bár azt mondják, mindkettőt a szőlőhéjból veszik: "indigo and anthocyanin – which comes from the very skin of the grapes used to make wine". Szerintem ha ez így lenne, valószínűleg nem csak ez a bor lenne ragyogó kék, hanem minden kékszőlős bor, amit héjon áztatnak.
  • A honlapon azt írják: "No added sugar", vagyis nem adtak hozzá cukrot. Nem említik, így csak a palack kiérkezése után derült ki: háromféle mesterséges édesítőszert és ízfokozót is tartalmaz (a címke szerencsére felsorolja őket, bár "non-caloric sweeteners" néven és a számukkal): E950 (aceszulfám-K; inzulincsökkenés, rák, neurológiai elváltozások patkányoknál), E955 (szukralóz avagy klórcukor; DNS-károsodás, leukémia kockázatát növelte patkányoknál, bár csak igen nagy dózisban), E952 (nátrium-ciklamát; több országban kitiltott adalékanyag, patkányoknál hólyagrák, bekerülhet a méhlepénybe, anyatejbe).
  • A színe kiöntve nem mosogatószerhez vagy wc-tisztítóhoz hasonlít, tényleg szép kék vagy sötétebb közegben lilás árnyalatú
  • Illata érezhetően savas, pezsgőkéhez vagy hamar szüretelt fehérborokéhoz hasonlít, enyhe szénsavas érzettel hosszan ott marad az orrban. Egyáltalán nem vörösboros illatvilág.
  • Ízét eluralják az édesítőszerek: mintha Coke Zeroba kóstolnék, csak kólaíz nélkül. Emögött bujkál az egyébként zsenge, savas fehérboros íz (chardonnay-hoz hasonlít leginkább), de tényleges ízjegyeket nehéz azonosítani - halványan érezni az egészet, mert a nyelvet eléggé letompítja az édesség. A kellemesen, frissítően savas borízzel együtt néha kesernyés elegyet alkotnak, ami a harmadik korty után eltűnik, jobban előtérbe kerül hol a bor, vagyis a savas/száraz fehérbor ízvilág, hol az émelyítő édesség (mintha cukrot szórtak volna a pohárba). Itatja magát, de nem egészen érthető, miért is... gyaníthatóan az ízfokozó hatására.
  • alkoholfoka 11,5%, érezhető, de szerencsére ízben nem mutatkozik meg.


   

 • Borzalmasan vicces videó terjed a facebookon, amin egy osztott képernyővel cenzúrázták a pornófilmek akciójeleneteit, és azokat különféle hangszeresekkel kiegészítve, zenei videóklippé alakították. A kábeltekerésnél üvöltve röhögtem fel, de a többi jelenet se gyenge.