Ambrus
-7 °C
3 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • A helyszín a szegedi Széchenyi tér, ahol tiszta erőből beindult a karácsonyi szezon.

  (forrás: Vizi Attila / Water Film)

 • Tegnap, Mikulás napján írtunk a Hulla a pelyhes fehér hó című dal szövevényes, helyenként politikailag inkorrekt történetéről, és már azt hittem, minden apró részletéről szó esett, amikor egy kedves olvasónk, Gergő felhívta a figyelmemet a következőre:

  A Himnusz szövege és dallama tetszőlegesen cserélhető a Hull a pelyhes szövegével és dallamával.

  Kipróbáltam oda-vissza és tényleg! Nagyon szeretem az ilyen véletlen egyezéseket. Jó, persze a XVIII-XIX. századi versek és dalszövegek véges számú recept alapján születtek, szóval azért nem olyan ritka az ilyesmi. Így lehet például a Szózatot (meg egy rakás másik gyönyörű magyar verset) elénekelni a Jut még eszedbe kedvesem kezdetű, nálunk ballagódalként ismert skót ének dallamára, mint arról korábban szó esett.

  Ezzel együtt nagyon tetszett a felfedezés, köszönöm! Ha valaki esetleg meg akarna botránkozni, hogy micsoda profán dolog ez, azt szeretném emlékeztetni, hogy a német himnusz és a német Hull a pelyhes szövege között még szorosabb a kapcsolat: ugyanaz az ember írta őket!

  További részletek az erről szóló cikkünkben, aki pedig még több zenetörténeti érdekességről olvasna, kövesse sorozatunkat a Facebookon.

 • Drámai kontrasztot alkot a köztársasági elnök öltönyének feketesége az olvadó jégtömb fehérségével, a kézmozdulat a medve esdeklő tekintetével. Nézzék azokat a füleket és a mikrofon szivacsát! A miskolci egyetemen készült az MTI fotósának mágikus hatású alkotása. 

 • Moszkva már készül arra, hogy a térképeken is megörökítse a november 25-én elhunyt Fidel Castro nevét. A kubai kommunista vezér ugyanis utcanevet kap az orosz főváros északi kerületében – ha elfogadja a városi közgyűlés a javaslatot, írta a Newsru.com. Igaz, átnevezés nem lesz, a szóba jött két lehetséges utcát még meg kell építeni.

  Sőt, még azzal sem büszkélkedhet majd senki, hogy a Fidel Castro utcában lakik. Olyan utcákról van szó, amelyek úgy mennek majd át a lakótelepeken, hogy egyetlen épület sem tartozik hozzájuk cím szerint.