Mária
-6 °C
-2 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • A police.hu-n tette közzé a rendőrség a tegnapi napjuk statisztikáját, az elmúlt 24 óra eseményei számokban címmel.

  Röviden összefoglaltuk önöknek:

  51, 1, 1, 14, 36, 131, 38, 63, 231, 145, 5, 101, 71, 40, 31, 7.

  És most következzék a tegnapi nap bővebben:

  Szerdán 51 személyi sérüléses közúti közlekedési baleset történt, az egyiknek egy halálos áldozata is volt, 14-en súlyos, 36-an könnyű sérülést szenvedtek. A rendőrök elfogtak 131 személyt, közülük 38-at körözés alapján, 63 főt értek tetten.

  Előállítottak 231 személy, köztük 145 főt bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt, további 5 személyt ittas vezetés gyanúja miatt. Biztonsági intézkedést is foganatosítottak: 101 esetben.

  Szerdán 71 személy próbált illegálisan bejutni az országba a szerb határon felől. Közülük 40 főt megakadályoztak ebben, 31 főt feltartóztattak és átkísértek az ideiglenes biztonsági határzáron. Magyarország területén 7 fő határsértőt fogtak el.

 • Gyalog jöttünk, mert siettünk - mondták a három királyok. Lehet, hogy eltévedtek a Parlament melletti jászolba vezető úton, mint a Brian életében, vagy olyan gyorsan jöttek, hogy a kisded megszületése előtt estek be Józsefékhez. Jobb ötletem nincs arra, miért hiányzik a jászolból a kis Jézus.

  Ha önöknek van rá magyarázatuk, dobják be kommentbe az Index Instagramján!

 • 75 éve, a Pearl Harbor elleni támadás másnapján készült ez a fotó egy oaklandi bolt kirakatáról. A japán származású boltos így próbált gyorsan elhatárolódni az akciótól, a fotó mégsem emiatt vált az idegengyűlölet, az idegenektől való félelem emblematikus képévé. 

  Két hónappal a támadás után lépett életbe Roosevelt elnök rendelete, ami százezer japán származású férfit, nőt és gyereket rendelt internálótáborokba. Olyanokat is, akik amerikai állampolgárok voltak, és pusztán származásuk miatt jelentettek biztonsági kockázatot a rendelet értelmében. A kitelepítettek a háború végéig nem hagyhatták el ezeket a táborokat. 

  A képen látható boltot is bezáratták. Dorothea Lange, a képet készítő fotós később részletesen dokumentálta az internálótáborok mindennapjait, rengeteg képe viszont nem jelenhetett meg az állami cenzúra miatt. 2006-ben adott ki egy fotókönyvet, amiben először publikálta őket.

  A fotó szomorú aktualitását nem csak az évforduló, hanem a Donald Trump körül felemelkedő mozgalmak, az amerikai politika radikalizálódása adja. Az internálótáboroktól azóta mindegyik kormányzat elhatárolódott, de a helyzet a jövőben akár változhat is. Jó példa erre Trump egyik kiemelt támogatójának nyilatkozata: Carl Higbie egy interjúban arról beszélt a muszlim származásúak regisztrációjával kapcsolatban, hogy a hasonló állami intézkedések teljesen helyénvalóak, ha nemzetbiztonsági célokat szolgálnak. (QZ)