Kelemen, Klementina
3 °C
7 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • November 23-án van negyven éve annak, hogy fellőtték az első európai meteorológiai műholdat, a Meteosat I.-t. Azóta még tíz ilyen úgynevezett geostacionárius Meteorsatot lőttek fel. Jelenleg négyet használnak, a Meteosat 8-tól 11-ig számozottakat, ezek már második generációs, 2002 után fellőtt műholdak (az utolsó első generációs, a Meteosat 7 idén márciusban fejezte be működését). 

  meteosat.gif

  Az első Meteosat így nézett ki, jobban hasonlít egy elkóborolt tollhegyre, mint egy általam elképzelt műholdra, de hát nem az a lényeg, hogy néz ki, hanem az, hogy mit tud(ott). Bár mondjuk a mai utódai már sokkal jobbak: ezek a második szatelitek 5-15 percenként készítenek képeket, szolgáltatnak adatokat, átlagosan kétszer sűrűbben, mint ahogy az első generációsok működtek.

 • Már hatvan falkára nőtt a Németországban élő farkasok száma, az elmúlt egy évben 13 új falkát észleltek, derült ki a német Természetvédelmi Szövetség (BfN) és a Szövetségi Dokumentációs és Tanácsadó Központ (DBBW) adataiból. A legtöbb farkas Brandenburgban és Szászországban él, összesen hét tartományban fordulnak elő.

  Németországban azóta élnek újra farkasok, hogy néhány állat átvándorolt Lengyelországból. A faj ma már erősen védett, tehát alapvetően jó hír az, hogy szaporodnak. Azonban a helyi lakosok értelemszerűen félnek a ragadozóktól, a haszonállattartók pedig a károktól tartanak, így ők speciel azt szeretnék, ha mégsem lennének olyan védettek a farkasok.

  Ön milyen megoldást támogatna?

  • 277
   Semmilyen körülmények között ne bántsák a farkasokat.
  • 268
   Csökkentsék a védettség szintjét, hogy szükség esetén fel lehessen lépni ellenük.
  • 39
   Ki kellene lőni mindet, mielőtt még valami baj történik.

  (MTI)

 • A Jahn Ferenc kórház udvarán különös dolgot láthattak ma, akik ott voltak. Egy asszonynak nem sikerült beindítani az autóját. A hölgy könnyes szemekkel ült a vezető ülésben, és reményvesztett arccal próbálta munkára bírni a kisautót - írta az Országos Mentőszolgálat a Facebook-oldalán.

  Egy kórházban végzett mentőegység meglátta, hogy bajban van a sofőr, és azonnal az idős hölgy segítségére siettek. Kiderült, egy égve felejtett izzó merítette le az autó akkumulátorát. A hölgy elmesélte, hogy beteg férjét hozta kórházba. Ő maga nem rutinos sofőr, így nem tudja mitévő legyen. A mentősök pillanatok alatt segítettek a bajba jutott idős asszonynak feltölteni az akkumulátort, majd tanácsokkal is ellátták a hölgyet. 

  automento
  Fotó: Facebook
 • Három szerkesztőséget és egy civil szervezet filmes csapatát jutalmazta Hégető Honorka-díjjal az alapítvány zsűrije idén. A díjjal a társadalmi gondokat érzékenyen bemutató filmeket, riportokat ismerik el. Idén rekordszámú, száznál is több pályázat érkezett. Baló György, az RTL Klub Magyarul Balóval című műsorának vezetője és Weyer Balázs, a Főszerkesztők Fórumának elnöke végül négy filmes csapatot jutalmazott.

  Az első díjat a zsűri megosztotta az RTL Klubos Moskovics Judit és a 444-es Ács Dániel és Botos Tamás között. Moskovics egy vidéki gyermekotthonban és egy budapesti gimnáziumban előforduló szexuális zaklatást tárt föl, a 444-esek többek közt egy kazincbarcikai mélyszegénységben élő rapper mindennapjait mutatták be.

  Megosztott különdíjat kapott Szurovecz Illés és Magócsi Márton az  Abcúgból, valamint a Kálmán Mátyás és Bordás Róbert a TASZ-ból. Szuroveczék a korábban a bélapátfalvi fogyatékos intézetből a nagyvisnyói lakóotthonba kerülő, enyhe fogyatékkal élő szerelmespárról forgattak anyagot, a TASZ-osok pedig a civil szervezet többféle ügyfelének történetét dolgozták fel.