Orsolya
7 °C
10 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Star Wars-rajongó családban kimeríthetetlen humorforrás. Meg egyébként is.

 • Nem vicc, akár 40%-kal is drágább lehet a hazai jégkocka, mint amit Angliából vagy Svédországból, sőt, akár a tengerentúlról hoznak. A környezetvédők akadtak ki leginkább a helyzeten, mondván, mennyire értelmetlen dolog már hajóval hozni a jeget jó messziről, és azzal szennyezni az óceánt meg a légkört. Az egész balhé az erős izlandi szakszervezetek által kiharcolt magas munkabérre vezethető vissza végső soron, de ettől függetlenül elég groteszk a helyzet, mert hát ki a fene gondolta volna, hogy ott fenn Izlandon egyáltalán értelmezhető kereslet van előre gyártott jégkockára. (via Iceland Review)

 • Egy nyugdíjas tudós nemrég különleges éticsigát* talált London nyugati részén egy trágyadombon. Az értő szemek rögtön kiszúrták, hogy nem mindennapi élőlénnyel van dolga, úgyhogy a felfedezett példányt elküldte a Nottingham Egyetem csigák genetikájával foglalkozó kutatójának. Dr. Angus Davison pedig tanulmányozni kezdte a Jeremy névre keresztelt állatot. 

  Kiderült, hogy Jeremy egy nagyon ritka genetikai mutációval született: a házán látható spirálok az óramutató járásával ellentétes irányba fejlődtek ki, és a nemi szerve sem arra az oldalára nőtt, ahova a többieknek. 

  Mindez csupán esztétikai problémának tűnhet, azonban Jeremy számára maga a tragédia: fizikai rendellenessége miatt nem tud szaporodni :-/
  A képen jobbra Jeremy, a másik csiga személyazonossága nem ismert, és láthatóan éppen rejtőzködik is
  A képen jobbra Jeremy, a másik csiga személyazonossága nem ismert, és láthatóan éppen rejtőzködik is
  Fotó: Nottingham University

  A csigák ugyanis úgy párzanak, hogy szemből egymás mellé csúsznak, összeérintik a házaik jobboldalán található szerveiket, és megtörténik az ondócsomagok átadása. 

  Jeremy azonban baloldali beállítódású, tehát hozzá hasonlóan olyan társat keres, akinek szintén a baloldalán van a párzószerve. "Húsz éve tanulmányozok csigákat, de ilyet még nem láttam" - érzékeltette Dr. Davison ebben a videóban, hogy mennyire nehéz Jeremy számára a párkeresés. 

  A helyzet azonban nem reménytelen: egy az egymillióhoz az esélye, hogy hozzá hasonló rendellenességgel szülessen egy éticsiga a természetben. A világon pedig több millió, talán több milliárd, vagy még több csiga él, szóval már csak találni kell egy másik baloldalas példányt. 

  Dr. Davison ezért arra kér mindenkit, hogy járjon nyitott szemmel, és felfedez egy Jeremy-hez illő csigát, akkor vegye fel vele a kapcsolatot. Hívhatják a +44 (0)115 823 0322-as angliai telefonszámon, és az angus pont davison kukac nottingham.ac .uk címre emailt is írhatnak neki. 

  * A brit sajtóban Jeremy-t garden snail-nek nevezik, aminek a latin gyűjtőneve: Corno aspersum. Az erről szóló Wikipedia-szócikk magyar változata szerint a Corno aspersum nálunk pettyes éticsiga (Helik aspersa), azonban a pettyes szerintem nem úgy néz ki, mint Jeremy, akinek csíkos a háza. Szóval segítsenek, aki tudja, hogy pontosan milyen fajtájú csigáról szól ez a történet, írja meg nekünk. 

  Update: K. A. olvasónk sikeresen beazonosította Jeremy fajtáját: 

  "A magyar neve tényleg pettyes éticsiga, a tudományos neve Helix aspersa, annak ellenére hogy sok esetben valóban nem pöttyös. Változékony faj, sokféle mintával és árnyalatban előfordul. Hazánkban nem őshonos, viszont megtalálható, például a Dráva parkban (BP XIII.), rendszeresen látok példányokat a kutyafuttató kerítésén.