Lenke
17 °C
33 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Ugyan már több mint 24 óra eltelt a kormányfő tusványosi előadása óta, csak most volt időm végighallgatni a teljes műsort, amely a Főtér Youtube-csatornáján teljes egészében, a nézői kérdésekre adott válaszokkal együtt megtekinthető

  A több mint kétórás felvételből már csak percek voltak hátra, amikor jött az elemi erejű, mondhatni gigantikus miniszterelnöki nyelvbotlás. Íme: 

  Hogy történhet meg ilyesmi, éppen vele - tehetnénk fel magunknak a kérdést, amire van egy egészen kézenfekvő magyarázat: Orbán ezen a ponton már nem előre megírt szöveget olvasott fel, hanem a helyszínen felmerülő kérdésekre a helyszínen vázlatosan összeírt válaszait. (A beszéd első fele, ha nem is szó szerint, de elég pontosan ki volt találva előre, fel is került a Fidesz elnökének honlapjára.) 

  S hogy miért remegett bele majdnem a NER a nyelvbotlásba? Mert a NER-en belüli nyelv szerint Európába migránsok érkeznek és nem menekültek. A rendőrség hivatalos szóhasználatától kezdve az állami hírügynökség szövegeiig a migráns az illdomos kifejezés, nem pedig a menekült. Ezt nyilván Orbán Viktor is tudja, nem véletlenül javította ki magát. 

  Nem történt egyéb, csak becsúszott egy apró hiba. Hosszú ideje beszélt már, meleg volt, lankadt a figyelem, előfordul az ilyesmi. 

 • Siara a levegőben, 4200 méteren úgy viselkedik, mint egy átlagos kutya az autóban, lehúzott ablaknál. Ez nem véletlen, Siarát, az egyéves belga malinois-t születésétől fogva arra nevelték, hogy könnyedén megbirkózzon a stresszes helyzetekkel. A kolumbiai légierő bázisán Carlos Andres Ramirez, a kolumbiai légierő főmunkatársa arra képzi, hogy egy kereső és mentő elitegység tagja legyen.

 • Kedves ismeretlen ismerősöm, Balázs bukkant rá erre az 1921-es kiadványra (el is felejtettem kérdezni, hogyan és miért került a kezébe a Magyar Turista és Sí Szövetség 96 évvel ezelőtti hivatalos lapjára). Egy évvel vagyunk Trianon után, ami az alpinizmus és sízés szempontjából is súlyos trauma, elvesztek a Kárpátok, a felvidéki Tátra, Magyarország legmagasabb pontja az addigi 2655 méterről (Gerlachfalvi-csúcs a Magas-Tátrában) hirtelen az 1015 méteres Kékesre csökkent (ami ráadásul ma már csak 1014, de aki kellően öreg, mint én, még 1015-nek tanulta).

  A kiadványban azonban a legérdekesebb egy könyvismertető volt, ami a Románia földrajza című kötetet mutatta be. Ahogy ránk, úgy természetesen Romániára is komoly hatással volt Trianon, csak ellenkező előjellel, mi az ország kétharmadát veszítettük el, míg a román állam területe Erdéllyel, Partiummal, Máramarossal és a Kelet-Bánsággal nagyjából egyharmadával nőtt. Érthető tehát, hogy a románoknak gyorsan új földrajzkönyvet kellett írniuk. És hát ahol nagy a szükség, ott Schmitt Pál a segítség, vagy talán azt gondolták, hogy az új országrészekről úgysem tudnak annyit, mint azok, akikhez ez korábban évszázadokon át tartozott. Mindenesetre, mint a cikkből kiderül, a könyv legjobb részei két, korábban magyar nyelven megjelent munkából származnak – igaz, a bukaresti tankönyvírók legalább feltüntették a forrást. 

  A kötet többi részét viszont alaposan leszólja a magyar kritikus. És persze, mondhatnánk, hogy 1921-ben ez a kötelező nacionalizmus és sovenizmus olyan alap volt, mint Fidesz-rendezvényen sorosozni. De nem, ez korántsem biztos.

  Ugyanis, mint levelében Balázs megjegyezte: „Találtam benne egy frissen indult szlovák túrafolyóirat első számáról rövid ismertetőt, kifejezetten szimpatizálnak velük, és deklaráljak, hogy szép az, amikor közös hazáért rajonganak más-más népek. Úgyhogy ez nem lehetett aféle nacionalista újság.”

 • Olvasóink többsége - pl. én is - valószínűleg 2017-ben hallott először a zsarolóvírusokról. Pár éve jelentek meg az elsők, viszont mostanában kezdtek el pörögni igazán. 

  Mit gondolnak, miért? Véletlenül? Hát nagyon nem! 

  Bencsáth Boldizsár adatbiztonsági szakértő szerint az úgynevezett zsarolóvírusok azért mostanában terjedtek el igazán, mert már van annyi számítógép, hogy a támadók elég pénzt tudjanak szerezni, míg korábban kevesebben használtak számítógépeket. A szakértő az állami hírügynökség szerint azt mondta vasárnap az M1-en:

  most eljött az a kor, amikor mindenkinek van számítógépe és mindenki megtámadható.

  Szóval aki nem vette volna észre, beköszöntött a PC-k aranykora, eddig nem használtak annyira sokan computereket, de most már igen! 

  Használják ki a világháló adta lehetőségeket, internetezzenek, szörfözzenek a weben, de persze csak óvatosan. Ebben a cikkünkben adtunk pár tippet, hogyan védekezhet a zsarolóvírusokkal szemben.